GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mali vodič o mogućnostima plaćanja robe i usluga platnim karticama u Srbiji

"Plastični" novac potiskuje čekove

Platna debitna kartica omogućava samo trošenje novca sa računa, a kreditna kupovinu sa odloženim plaćanjem

Kartica je zamena za gotovinu i papirne čekove, omogućava korisniku da lakše raspolaže novcem, ali i koristi kredit. Ona je manje rizična jer izgubljena ili ukradena kartica je zaštićena tajnim brojem koji jedino zna korisnik kartice. Kartice su za banke kao izdavaoce jevtinije i efikasnije jer smanjuju troškove i rizike pri rukovanju gotovinom i čekovima. Prodavci mogu da očekuju sigurniju i bržu naplatu, povećanje prometa i manje troškove poslovanja.

Postoje nekoliko vrsta kartica, klupske su "dajners" i "ameriken", a kartice finansijskih organizacija su "viza" i "master kard", koje mogu biti debitne i kreditne. Debitne platne kartice su klasičan instrument plaćanja kao i ček, vezane su za račun korisnika, najčešće za tekući, i njom se mogu plaćati roba i usluge samo do iznosa kojim se raspolaže na računu. Ove kartice se najčešće realizuju kao elektron-kartice, kao što su "maestro" i "viza elektron", tačnije mogu se koristiti isključivo na elektronskom uređaju za evidetiranje kartica, a to su bankomati i POS terminali.

Po broju izdatih kartica i prodajnih mesta, dva vodeća sistema su "viza" i "master". U svetskim razmerama prvo mesto zauzima "viza". Međutim, "maestar kard" je u Evropi neprikosnovena. Klupske kartice "ameriken" i "dajners" namenjene su, ipak, višoj klasi i koriste se za plaćanje u luksuzim hotelima i buticima, a mreža im je deset puta manja nego što je slučaj sa "vizom" i "master kardom". Ovom karticom se mogu plaćati računi u zemlji i inostranstvu, a novac se skida s tekućeg dinarskog ili deviznog računa.

- Novina kod plaćanja karticama u inostranstvu jeste ta što više ne postoji ograničenje od 500 evra, koji mogu da se iznesu napolje. Praktično, ako na deviznom računu vlasnik poseduje više od tog iznosa, karticom ih možete potrošiti u inostranstvu. Postoji dve vrste kreditnih kartica, a to su troškovne kartice i revolving kredit. U prvom slučaju, korisnik karticom plaća račune, pa banka jednom ili dva puta mesečno ispostavi račun za raniju potrošnju, koju u celosti korisnik treba da izmiri i to u određenom roku. To je, u stvari, beskamatni kredit. Takve je, na primer, "dajners" kartica za koju je potreban depozit od 500 evra. Za revolving kredit često se kaže da je "kredit sa otvorenim krajem".

Naime, korisnik ne mora da plati ceo iznos, nego deo koji banka odredi, a to može da bude od pet do 50 odsto iznosa na računu. Ostatak se prenosi u sledeći mesec, kojem se na kraju dodaju računi iz tog perioda, a korisnik treba da plati samo minimalni iznos koji banka odredi. Takve su standardna "master kard", "standardna viza" kartica i "ameriken eksres". Dok god se izmiruju obaveze u visini troškova minimalnog iznosa, klijent ima karticu, a ostatak je kredit na koji se zaračunava bankarska kamata. Na primer, u Hrvatskoj za "ameriken" minimalni iznos uplate je pet odsto, a mesečna kamata je 1,25 odsto. Jedna od varijanti kreditinih kartica je da se kredit realizuje na rate, što je vrlo popularno u Grčkoj. Tada se sa bankom ugovori da se kod svake transakcije plaćanje rasporedi na više rata.

Najbolja varijanta je da je limit veći od depozita i korisnik ima mogućnost revolving kredita. Druga varijanta je da je limit viši od depozita, ali banka uslovljava korisnika da sve račune mora da plati na kraju meseca. Ako banka proceni da je klijent kreditno sposoban i da može svojom imovinom da garantuje izmirenje računa koji pristignu na osnovu plaćanja karticom, banka ga može osloboditi obaveze polaganja depozita.


vesti po rubrikama

^banke

Banka kao investitor, a ne trgovac
"Plastični" novac potiskuje čekove
Ček na poček ukida se krajem novembra
Super keš kredit
Porodični PLUS paket
Lažne kartice savršene kopije originala
Šta je kreditna kartica
Krediti za gradnju
 


     


FastCounter by LinkExchange