GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Britanski Ekonomist ocenio stav EU prema "zapaljivom" poluostrvu

Balkan - divlje ćoše Evrope

Za Uniju, kojoj manjka umeće jednog Bizmarka, majstora balkanske diplomatije, ovo zabačeno dvorište predstavlja neprijatnost

LONDON - Bogati delovi Evrope i dan danas, 125 godina posle Bizmarkove izjave da čitav Balkan nije vredan kostiju nijednog jedinog nemačkog grenadira, imaju tendenciju da okreću leđa svom "najnestabilnijem i najdivljijem ćošku", piše britanski ekonomski magazin Ekonomist.

Za EU, koja sebe smatra delom svetske elite, zabačeno balkansko dvorište predstavlja neprijatnost, a neki čak postavljaju pitanje da li je Balkan uopšte deo Evrope. Takav stav zapadnih Evropljana prema Balkanu, nastavlja nedeljnik, delimično se može objasniti promašajima koje su sami napravili.

Bizmark je, uprkos indiferentnosti, bio majstor za balkansku diplomatiju, ali savremenoj Evropi nedostaje njegovo umeće.
Pri samom kraju rata u BiH, a kasnije i u sukobu na Kosovu, postalo je jasno da se ratovi na Balkanu mogu zaustaviti samo složnim nastupom Amerike i vodećih evropskih sila, a ne njihovim međusobnim nadigravanjem. Danas, kad su balkanski topovi uglavnom utihnuli, region i njegovi zabrinuti evropski prijatelji ponovo su na raskrsnici. U roku od godinu dana Kosovo bi moglo da bude nezavisno, a Bosna polako počinje da funkcioniše kao država. Crna Gora bi na referendumu mogla da se izjasni za odvajanje od Srbije.

Period, piše Ekonomist, intenzivne nege, tokom kojeg su Kosovom upravljali Finci ili Danci, a Bosnom Austrijanci i Britanci, sada se verovatno bliži kraju. Bogata Evropa, iscrpljena svojim brojnim problemima, mogla bi da padne u iskušenje da potpuno digne ruke od Balkana. No, to bi bila greška, tvrdi nedeljnik, jer je region ogromni izvoznik organizovanog kriminala, šverca ljudi i oružja.

Hteli to ili ne, zapadni Evropljani moraju i dalje da ostanu umešani u zbivanja na svom trošnom jugoistoku, da daju savete, novac, i kao konačnu nagradu, nude učlanjenje u evropski klub. U suprotnom, balkanski problemi doći će i do njih, zaključuje Ekonomist, a prenosi Bi-Bi-Si.

Fonet


vesti po rubrikama

^svet

Balkan - divlje ćoše Evrope
Kancerogena mrlja došla do Amura
 


     


FastCounter by LinkExchange