GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Za opstanak - vera, nada i hrabrost

KOSOVSKA MITROVICA - Vladika lipljanski Teodosije pozvao je Srbe da imaju vere i hrabrosti u pogledu opstanka na Kosovu i Metohiji.

On je u izjavi Tanjugu naglasio da će definisanje statusa Kosova i Metohije sigurno uticati na opstanak Srba u Pokrajini, ali da "opstanak zavisi i od vere i stanja naroda". Da je "naš narod u tursko vreme bio malodušan i slab, bez nade, ko zna šta bi se desilo, ali se tada narod organizovao i počeo obnavljati svoje svetinje, svoje biće, i ponovo puniti zemlju, bez obzira na okupaciju", rekao je on. Vladika Teodosije je upozorio: "Moramo imati nadu i biti hrišćani koji se ne plaše trenutne, prolazne slike". On je upozorio da narod na Kosovu "nije najspremniji", ali i da se "malo čini da bude spremniji pred razgovore o statusu Kosova i Metohije".

"Bojim se da će narod ponovo, u datom momentu, biti prevaren trenutnom slikom i situacijom", rekao je vladika. Episkop lipljanski smatra da narod sada žali što je masovno napuštao Kosovo i Metohiju 1999. godine. "Nismo se tada dobro organizovali, bilo je mnogo drugih načina i puteva, a izabrali smo najgori i činili smo uslugu onima kojima smo ostavili Kosovo i Metohiju jer se sada teško ovamo vratiti", rekao je on. Vladika Teodosije strahuje da se takva greška može ponoviti. "Zato je naš prvi cilj da opstanemo ovde, zatim ćemo uz pomoć našeg identiteta, vere i imena, na neki način uspeti da se integrišemo u ono što bude", rekao je on. "Od nas direktno ne zavisi šta će biti jer nismo toliko moćni da određujemo status, ali od nas zavisi da li ćemo ovde živeti", poručio je vladika.


vesti po rubrikama

^politika

Tajkuni prave šiptarski lobi
Pregovori zavise od standarda
Petković: Neću kosovsku zastavu
Opasne promene granica na Balkanu
Za opstanak - vera, nada i hrabrost
 


     


FastCounter by LinkExchange