GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Opasne promene granica na Balkanu

VAŠINGTON - Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Havijer Solana izjavio je da rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije mora biti takvo da ne izazove negativne reperkusije u regionu, a pre svega, u Bosni i Hercegovini.

"BiH je danas stabilna zemlja i mislim da, bez obzira na konačno rešenje statusa Kosova, ne bi trebalo biti promene njenih granica", izjavio je Solana radiju Glas Amerike. Solana je rekao da je "uveren da bi promene granica na Balkanu bilo vrlo komplikovano pitanje" i da bi za tako nešto "bila plaćena vrlo visoka cena".

Govoreći o predstojećoj poseti Beogradu, Prištini i Sarajevu, planiranoj za 5. i 6. decembar, Solana je rekao da je njegov cilj da podrži i ohrabri proces integracije regiona sa EU.
"Želim da sa liderima regiona razgovaram o budućnosti, s posebnim naglaskom na 2006. godinu koja će biti vrlo važna. Insistiraću da svaka država regiona uđe iduće godine za stepenicu više u odnosu na prethodnu, kada je reč o procesu koji vodi ka Evropskoj uniji", On je, pri tom, precizirao da "oni koji su ušli u stabilizacijski proces treba da ga uspešno nastave, a oni koji su pri kraju, treba da ga okončaju i krunišu uspehom, dok onima koji su taj proces u potpunosti završili treba da bude u omogućeno da se što pre približe Evropskoj uniji".

Povodom 10-godišnjice Dejtonskog sporazuma, Solana je rekao da je "Dejton učinio za Bosnu i Hercegovinu ono što mu je bila svrha" - odlučujuće je doprineo ostvarenju mira. "Sada je, međutim, vreme da se učini korak dalje - ka jačanju institucija države koja svojim građanima mora da obezbedi život kakav zaslužuju, a sve to uz jeftiniji i efikasniji državni aparat", izjavio je Solana.


vesti po rubrikama

^politika

Tajkuni prave šiptarski lobi
Pregovori zavise od standarda
Petković: Neću kosovsku zastavu
Opasne promene granica na Balkanu
Za opstanak - vera, nada i hrabrost
 


     


FastCounter by LinkExchange