GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Petković: Neću kosovsku zastavu

PRIŠTINA - Kosovski Albanci uoči početka pregovora o statusu južne srpske pokrajine samonicijativno su krenuli u proglašenje nezavisnosti, pa će se na glavnim ulicama Prištine, kako Beta prenosi pisanje medija na albanskom jeziku, uskoro vijoriti državna zastava.

Vlasti u Prištini su kao zvaničnu zastavu Kosova i Metohije priznale onu koju Ibrahim Rugova već godinama predlaže i koja pored sličnosti sa albanskom zastavom ima petokraku i natpis "Dardanija" u sredini.

Siniša Petković, ministar za povratak i izbeglice u Vladi Kosova bio je zatečen pitanjem Glasa da li je upoznat sa ovim potezom vlasti.
- Na prvoj sednici vlade u utorak usprotiviću se tome jer oni po Rezoluciji nemaju prava na to. To je prejudiciranje statusa Kosova. Zbog toga ću uputiti protest i šefu Unmika Sorenu Jesenu Petersenu. Ta njihova odluka ne može da ima značaja- negoduje Petković. U svom ministarskom kabinetu, kako je rekao, ima srpsku i zastavu Evropske unije i nikako neće dozvoliti da tu stoji i obeležje za koje se zalaže Rugova. "Bože sačuvaj, dok sam ja ministar, to neće moći", dodao je Petković.

Beta prenosi da je Rugova u svojoj rezidenciji, gde se godinama nalazi takva zastava, primio sve svetske političare i diplomate, a s tom zastavom nedavno je nastupila i fudbalska reprezentacija Kosova i Metohije na jednoj međunarodnoj utakmici. Direktor za pitanje kulture u Prištini Mustafa Haljilji rekao je tim povodom da "nema tu ništa loše da za praznik Dana zastave, 28. novembar, pokažemo da znamo da funkcionišemo kao država, ali dnevnik Epoha e Re piše da će se praznik Dana albanske zastave na Kosovu ipak proslaviti bez zastave jer taj praznik ne postoji na UNMIK-ovoj listi kao praznik koji se slavi na Kosovu.

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

Tajkuni prave šiptarski lobi
Pregovori zavise od standarda
Petković: Neću kosovsku zastavu
Opasne promene granica na Balkanu
Za opstanak - vera, nada i hrabrost
 


     


FastCounter by LinkExchange