GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Marti Ahtisari u Podgorici nastavio balkansku turneju

Pregovori zavise od standarda

Međunarodna zajednica ostaće na Kosovu bez obzira na konačni status

PODGORICA - Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije Marti Ahtisari izjavio je da je napredak u ostvarivanju standarda u pokrajini veoma važan činilac od koga će zavisiti napredak pregovora, prenosi Beta.

"Za napredak u ostvarivanju standarda potrebna je spremnost ne samo Albanaca na Kosovu već i saradnja manjinskih grupa, uključujući i Srba", rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare u Podgorici posle susreta sa najvišim crnogorskim zvaničnicima. On je ocenio da je imenovanjem tima za pregovore međunarodna zajednica poslala jasnu poruku da je postojeći "status kvo" na Kosmetu neprihvatljiv.

Ahtisari je ukazao da će međunarodna zajednica ostati prisutna na Kosovu bez obzira na konačni status i naveo da postoje brojni razlozi za to kao što su obezbeđivanje multietničnosti, mehanizama za poštovanje ljudskih prava i povratak raseljenih i izbeglih. Dodao je da će u toj fazi Evropska unija imati veću ulogu, zbog čega je važno da predstavnik Brisela bude član njegovog tima. Ahtisari je ponovio poznate stavove međunarodne zajednice da rešavanje kosovskog pitanja treba da osnaži regionalnu stabilnost kao i da je podela teritorije Kosova i njegovo pripajanje drugoj zemlji neprihvatljiva.

On nije želeo da komentariše ocene crnogorskog državnog vrha da rešavanje državnog pitanja Crne Gore i definisanje konačnog statusa Kosova mogu da teku paralelno. "Nemam mandat da razgovaram o referendumu i o tome šta se događa u Crnoj Gori. Ono što će se dešavati u Crnoj Gori i kako će vlasti sprovesti taj proces to je stvar vlade u Podgorici. Za mene je samo važno da znam šta će se događati kako bi to uzeo u obzir", rekao je Ahtisari.

Crnogorski državni vrh je preneo specijalnom izaslaniku UN da Crna Gora neće aktivno učestvovati u pregovorima o rešavanju statusa Kosova, ali da je zainteresovana za brzo, mirno i demokratsko rešenje tog pitanja. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović preneo je da rešavanje statusa Crne Gore nije u neposrednoj vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja. Vujanović je rekao da Crna Gora ima puno razumevanje za odluku Saveta bezbednosti UN o početku pregovora za rešavanje statusa Kosova, i ocenio da su principi Kontakt grupe dobro polazište sa razgovore.


vesti po rubrikama

^politika

Tajkuni prave šiptarski lobi
Pregovori zavise od standarda
Petković: Neću kosovsku zastavu
Opasne promene granica na Balkanu
Za opstanak - vera, nada i hrabrost
 


     


FastCounter by LinkExchange