GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Brionski transkripti, genocid koji je Evropa nemo gledala (5)

 

Srušićemo Knin!

- Gotovina: Naredite, i mi možemo topovima sravniti kompletan grad i to za nekoliko sati
- Tuđman: Dobro, ali uzmite u razmatranje da i vrtoletni (helikopterski) desant napravite

Franjo Tuđman, ražalovani partizanski general, na Brionima 31. jula 1995. godine nije propustio priliku da, uoči akcije "Oluja", poduči probrane hrvatske generale vojnoj taktici, tražeći od njih da mu ispune i "vrtoletne" želje. Misleći da je osigurao tajnost sastanka, pošto je deo vojnog vrha, kome nije verovao, "častio"jedrenjem brodom i razgledanjem brionskog arhipelaga, Tuđman, po ko zna koji put, pokušava da pronađe izgovor pred međunarodnom zajednicom za robusnu akciju.

Ona je i usledila 4. avgusta 1995. godine, a u mnogim mestima Krajine primenjena je doktrina "spržene zemlje". Iako je sam Tuđman na sastanku konstatovao kako Knin nije razoren, nije imao nikakvu primedbu na predlog generala Ante Gotovine da na predsednikovu naredbu artiljerija može da sruši kompletan grad. I to za nekoliko sati. Pet dana kasnije, zamisao je potpuno sprovedena: međunarodne organizacije, odmah posle "Oluje", saopštile su da je u dotadašnjoj prestonici Republike Srpske Krajine razoreno tri četvrtine objekata. U selima, u okolini Knina, nije ostao ni " kamen na kamenu". Zato je Gotovini, artiljerijsko iživljavanje njegovih snaga upisano kao dodatna tačka haške optužnice. I nju, i većinu ostalih, zaradio je kao glavnokomandujući u opustošenom sektoru "jug", ali i na osnovu opravdane sumnje da je bio glavni vojni arhitekta cele operacije "Oluja".

Ante Gotovina:
Tek tog trenutka, poslije jednih dobrih provjerenih podataka, angažirao bih snage 7. gardijske brigade i 4. gardijske brigade - da obuhvatom izbijaju u pravcu Otrića, i time kompletno razbijaju bočno snage koje bi išle u pravcu snaga Zbornog područja Gospić, i ostalih zbornih područja - Split, zajedno sa specijalnim postrojbama MUP-a, i time bismo kompletno razbili njihove glavne snage 7. korpusa, 15. ličkog korpusa i zatvorili drugu komunikaciju, tj. izlaz iz Knina u pravcu Gračaca i dalje prema Bosni, a ovaj već imamo pod kontrolom, kod Knina, u pravcu Drvara. Mi bismo dobili, jedno, uvjet (uslov) da idemo dalje prema Jajcu, s ove strane, jer izbijamo na planinu Vitorog, odakle kontroliramo kompletno prostor u pravcu Jajca. S ove strane bismo mogli ostvariti ono što je spajanje sa zapadnom Bosnom. A, drugo, kompletno zatvaranje južnog sektora, i time rješavanje problema južnog sektora u Hrvatskoj.

Predsjednik:
Gospodo, u načelu prihvaćam ovakvo razmišljanje. Kod toga mi jedino još nešto fali, a to je da u ovakvoj situaciji kad će biti, ako mi pređemo u opće ofanzivno djelovanje na čitavom području, da će u Kninu zavladati još veća panika nego što sada vlada. Prema tome, treba predvidjeti i neke snage, koje će izravno djelovati prema Kninu, a osobito, gospodo, prisjetite se - koliko je hrvatskih mjesta i gradova razoreno, u Kninu još nije danas tako... Prema tome, morati ćemo riješiti s UNKRO - m, i time, i to, itd. Ali, jako bi bilo dobro, prema tome, opravdanje za ovakvu akciju je njihov protuudar od strane Knina, itd, pa prema tome, i imamo izliku (izgovor) da udarimo, ako možemo s topništvom (artiljerijom), kao možete po... da se demolarizacija do kraja... ne samo ovo...

Ante Gotovina:
Gospodine predsjedniče, u ovom trenutku mi kompletno s našom tehnikom kontroliramo Knin. Nije uopće to, ako je zapovjed (naredba) za udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo, kompletno. S oklopnim snagama, srednjim, većim dometom raketni sustav (sistem). Mi smo na 20 km zračne (vazdušne) linije ovdje od prevoja... 20 km od centra Knina. Snage koje idu na Knin s 400 dobrih pješaka iz 3. bojne (bataljon)) 126. pukovnije (puka), koji su svi iz ovog kraja, i poznaju odlično taj kraj, a imaju razloga da se bore tu, i ovog trenutka ih je teško držati na uzdi. Prvi hrvatski gardijski zdrug, koji ima 300 pješaka, koji se ovog trenutka u ovom prostoru i dokazao, i u svakom slučaju, na te pješake, možemo na to računati. Specijalne postrojbe (jedinice) MUP-a Hrvatske i Herceg-Bosne, koji imaju 350 odličnih pješaka, koji su se pokazali u ovome, i u operaciji, kao izvanredni. Znači, da mi imamo negdje oko tisuću (hiljadu) dobrih pješaka, uvježbanih za desantiranje, znači za brzo prebacivanje na ovom teškom terenu, mi lako možemo ovladati Kninom, bez ikakvog problema.

Granić: Tuđman poručio Srbima da se ne vraćaju

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić u memoarima "Vanjski poslovi - iza kulisa politike" opisao je diplomatske šeme pre, tokom i posle operacije "Oluja", ne iznoseći u čemu se sve ogledalo "razumevanje i naklonost Zapada i NATO" za tu akciju. Ističući da su ga zapadne diplomate uvek upozoravale na to da nemaju ništa protiv "Oluje", pod uslovom da " se povede računa šta se radi", Granić je ispričao šta se desilo kada je, po završetku akcije organizovan takozvani "Vlak slobode". Prostorima odakle su proterani Srbi, provozali su se i Tuđman i svi visoki zvaničnici države i vojske.
- Tuđman je bio euforično raspoložen. Govori su mu bili žestoki, predizborni i tog je dana podilazio većinskom raspoloženju u Hrvatskoj. Oblio me hladan znoj dok sam ga slušao kako u Karlovcu poručuje Srbima da se više ne vraćaju. Tog dana nije vodio računa o međunarodnoj zajednici - posvedočio je Granić.

Predsjednik:
Uključujući, uzeto razmatranje da i vrtoletni (helikopterski) desant napravite.

Ante Gotovina:
Da, i to mislim. Stvar, što ovdje dobivamo... udarom s ovog pravca, mi kompletno s ostalim dijelom 126. pukovnije (puka), koja je iz ovog kraja, spuštamo se putem, koji je već probijen u pravcu Uništa, spajamo se sa cestom na Uništu, izbijamo u pravcu Svilaje s ostalim snagama i kompletno zatvaramo ovaj prostor, od Svilaje u pravcu Uništa, i oslobađamo, i stavljamo pod kontrolu cijeli ovaj dio ovdje...

Predsjednik:
Gospodo generali, časnici (oficiri), iako ne smijemo učiniti ništa nepromišljeno, ali treba poći od toga da znači da smo postigli takve uspjehe, od Zapadne Slavonije, i sada u Bosni, da smo stekli povjerenje naroda, da imamo raspoloženje vojske, da imamo potporu (pomoć) i dobro dijela svjetske javnosti, a demoralizaciju protivnika toliku da ne može biti veća. Prema tome, treba nam i smjelosti. Znači, nije samo da imamo pod kontrolom, nego da ga što prije zauzmemo i da dobije malo, da mu platimo. Prema tome, ništa avanturistički, ono što bismo pretrpjeli gubitke da bi postigli uspjehe. Ali, ipak mislim da nam je bolja politička situacija toliko povoljna da moramo imati u glavi i u Knin ući što prije.

Ante Gotovina:
Ovog trenutka, sa ovih pozicija, mi vidimo, imamo ovo, i usporedimo kao Sljeme, kad vidimo Zagreb, evo takva je sada situacija.

Zvonimir Červenko:
Gospodine predsjedniče, ako bih ja mogao Anti reći, da ne vjerujem da on može s postojećim snagama to učiniti, jer će vrlo brzo kroz nekoliko dana biti u poziciji da se brani, a vrlo teško da ovo može...

Predsjednik:
Čekajte, malo čekajte, on polazi od toga, da sa zapada pođe u to. Prema tome, koje bi to bile sprske strane koje bi se mogle suprostaviti i našim snagama s područja Grahova, a sa zapada.
(Miješanje glasova.)

Ante Gotovina:
Ja mislim da je ovo početak...
Predsjednik:
Mi moramo graditi svoje uspjehe dalje na... (šuštanje s papirima.)

Davor Domazet:
Gospodine predsjedniče, ova operacija ovdje, te razine (nivoa), ona da, dapače, ona rješava onaj glavni postulat, koji je ostao... a to je što potpuno na ovome... S tim, budući da je general Gotovina sa snagama koje ima, na onom dijelu planirao ući u Otrić, a to je jedna od drugih ključnih točaka koje jesu... (... pokazuje kartu.)... vidite, ovdje tu, u tome, ta raskrsnica, u tim snagama ući, i rješava onu drugu ključnu točku.

Ante Gotovina:
Jasno. I, još nešto, sada nam je bliže izići na Otrić (selo između Knina i Gračaca)....

Sutra: Tuđman hoće i Benkovac


vesti po rubrikama

^feljton

Koliko košta usluga trgovcu
Srušićemo Knin!
 


     


FastCounter by LinkExchange