GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Koliko košta usluga trgovcu

V. LAZAREVIĆ: Kada je vršeno deponovanje struje, nije rađeno po ugovoru jer ne znate koliko ćete deponovati. To zavisi koliko želite da deponujete i kolike su tehničke, energetske i komercijalne mogućnosti sistema u koji želite da je "ostavite". Uzgred rečeno, EFT deponuje u svim sistemima koji imaju hidrokapacitete, jer struju možete skladištiti kao vodu

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 6. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima, povezanim sa tom trgovinom, održane 13. marta 2004. godine.

- SLOBODAN MIHAJLOVIĆ (član Anketnog odbora u ime DS-a): Rekli ste da ovom ugovoru o kome pričamo sa povraćajem po odnosu 1:1,14, prethodi deponovanje, koje je bilo neposredno pred sklapanje ugovora odnosno pokušaja sklapanja ugovora. Kada je bilo deponovanje o kome govorimo?
VOJIN LAZAREVIĆ: Nemam ispred sebe te papire.

- PREDSEDNIK (A. Vučić): To je maj, jun, jul 2003. godine.
V. LAZAREVIĆ: Kada je vršeno deponovanje, nije rađeno po ugovoru. Vi nikada ne znate koliko ćete deponovati. Koliko ćete deponovati zavisi koliko imate slobodnih količina koje biste mogli da deponujete i koliko su tehničke, tehnološke, energetske i komercijalne mogućnosti sistema u koji želite da deponujete. Uzgred rečeno, EFT deponuje u svim sistemima koje imaju hidrokapacitete, jer, kao što znate, struju možete deponovati kao vodu.

Potpuno je uobičajeno, pošto je struja voda koju ne možete držati u magacinu i morate da deponujete na dnevnom nivou da elektroprivrede i trgovci koji se bave prometom električne energije, viškove ili disbalans rešavaju tako što ostave struju u nekom od sistema kome to odgovara. Eksperti će vam to mnogo bolje objasniti od mene. Ako deponujete struju kao vodu, znači da imate viši nivo akumulacije.

- S. MIHAJLOVIĆ: To smo čuli, ali stekao se utisak iz vaše priče da ste posle deponovanja tražili da se vrši povraćaj odmah i da je taj vaš zahtev bio u leto.
V. LAZAREVIĆ: Znači, počeli smo da deponujemo od maja, a tražili smo avgusta, kada nam je trebalo.

- PREDSEDNIK: Jeste, ali to je zato što je Elektroprivreda imala deponovanih 181 gigavat sat, koje ste vratili u toku leta kada je struja značajno jevtinija, nego zimi i onda ste pretplatili u tom smislu.
V. LAZAREVIĆ: Bilo bi dobro da što veći broj podataka učinimo jasnijim i izvesnim. Malopre sam pričao da potrošnja električne energije u zimskom i letnjem periodu više nije u takvom disbalansu kao što je bila nekada.

- PREDSEDNIK: Ali jeste u disbalansu.
V. LAZAREVIĆ: Ali vrlo malo. To zavisi od standarda ljudi, odnosno, koliko ljudi može da koristi rashladne uređaje.

- PREDSEDNIK: Srbija je poznata po rashladnim uređajima.
V. LAZAREVIĆ: Ja se ne bih usudio, dok ih ne prebrojim ili dok ne dobijem neki statistički podatak, da dajem ovu kvalifikaciju.

- S. MIHAJLOVIĆ: Sigurno ste u pravu da se leti iz godine u godinu povećava potrošnja.
V. LAZAREVIĆ: Cene tog leta, a to možete da uzmete sa referentnih berzi i bilo bi dobro da Anketnom odboru i građanima Srbije ništa ne ostane nejasno, bile su neuobičajeno visoke upravo zbog toga što je hidrologija bila najgora moguća, temperature vrlo visoke. Upravo zbog te činjenice, struje nije bilo i cena je bila jako visoka, tako da to jeste činjenično stanje.

- S. MIHAJLOVIĆ: Recimo da je tačno ovo što ste rekli, ali ne možemo da prihvatimo činjenicu da je normalno da je struja deponovana leti, a vraća se zimi. Bez obzira na rast cene struje u letnjem periodu, ipak je struja kao roba veoma interesantna zimi, posebno na našem području.
V. LAZAREVIĆ: Pretpostavljam da ste čitali papire, pa možda niste najbolje čuli ono što sam ja malopre rekao. Mi smo tražili da nam se struja vrati odmah, ne u zimu. Imali tržište leti i tražili smo da nam se vrati odmah i mi smo i kada ste spominjali ovih 170.000 megavat-sati što je EPS imao kod nas vratili onda kada nam je EPS tražio. Mi smo rekli - znate, mi bismo vam to vratili za tri meseca, šest meseci. Oni su rekli vratite nam odmah i vratili smo odmah.

- S. MIHAJLOVIĆ: Očigledno da problem nastaje kada se vrši deponovanje. Hteo sam da vas pitam u vezi ovih 130.000 tona mazuta, to je nedoumica čija je koja firma. Da li se ova vaša ponuda putem Plutointernešanela, poslata 15. novembra 2001, može smatrati ponudom za Interfejs.
V. LAZAREVIĆ: Znači, svu struju koju je Termoelektrana-toplana Novi Sad odnosno EPS isporučio Interfejsu, svu struju je kupio EFT, a prema tome struja i jeste završila kod EFT-a i nema nikakve dileme i ne treba da od toga pravimo nikakvu dramu. Ja vam kažem - svu struju koju je Interfejs dobio po aranžmanu sa EPS-om u TE-TO kupio je EFT. Okolnost da li je aranžman sa EPS-om, sa NIS-om zaključio EFT, Interfejs, Plutointernašenal, može biti interesantna medijima, bilo kome. Ja mislim da bih voleo da odgovorim da li je cena bila odgovarajuća, da li je plaćena na vreme i da li je time bilo kome od učesnika u poslu napravljena šteta.

Ja vrlo otvoreno govorim o svim firmama. Možemo se baviti utvrđivanjem ko je vlasnik koje firme, zašto nije to bio EFT ili zašto nije bio Plutointernašenal. Pa, možda, iz poreskih razloga, pa možda su u tom trenutku imali kod banaka slobodne linije, recimo možda je imao Interfejs, a nije imao Plutointernašenal, za mene je to potpuno stvar naše poslovne odluke. Ono što jeste bitno, jeste da je cena korektna i da je kupoprodajna cena plaćena na vreme u celosti.

- S. MIHAJLOVIĆ: Slažem se sa vama u tom delu. Čini mi se da još nismo utvrdili realnu cenu u tom vremenu. Neposredno pre ovog ugovora na 130.000 tona za Interfejs, bilo je 30.000 tona za EFT po ceni od 122 dolara po toni, što je drastično niža cena u skladu sa količinom koja je ugovorena i još nismo dobili odgovarajuće cene na svetskom tržištu po izveštaju iz Londona. Čak smo dobili kontradiktorne izveštaje u vezi s tim da li je u narednom periodu bilo izvoza mazuta ili nije.
Mislim na ovo pismo koje je pristiglo, gde autoriteti kao što su predsednik Upravnog odbora i generalni direktor NIS-a daju kontradiktorni izveštaje u vezi sa tim. Zato bih voleo da nam dostavite taj papir koji imate ispred sebe, gde nadležna institucija daje jedan podatak koji je verovatno verodostojan, na osnovu koga možemo videti da li je cena od 104 dolara bila normalna cena po kojoj se mogao sklopiti ugovor. Voleo bih taj deo ako možete razjasnite.
V. LAZAREVIĆ: Bojao samse da nisam već bio preopširan, ali evo ja ću pokušati ponovo da referišem. Znači, postoji jedini referentni podatak za trgovinu naftom i naftnim derivatom u svetu, a to je "plac riport". "Plac riport" možete pribaviti, ja ću vam naravno pismenim putem sutra dostaviti adrese na koje možete direktno da tražite podatke, a naravno dostaviću vam i izvode iz berzanskog izveštaja za dane kada su sklapani ugovori i posle toga ćete moći da se konsultujete. Mi smo tražili analizu KPMG-a, a ona je vrlo ugledna firma, da se izjasni o tome da li su cene bile u standardu cena kojima se trguje na ovom području.

Rekao sam da je tada fob cena od strane isporučioca bila između 84 i 87, a da je na cifu bilo isporučeno bila između 96 i 99.
Kao što znate, za uvoz mazuta bila je potrebna saglasnost upravo zbog činjenice da je bio veliki višak na lageru kod NIS. Znali smo da ne bismo dobili saglasnost da uvezemo 130.000 tona mazuta, pri činjenici da je u zemlji bilo 150, 170 ili ne znam već koliko hiljada tona. Za nas je bilo to prosto faktičko stanje. Nismo mogli da dobijemo bolju cenu, sa ovom cenom smo imali komercijalnu logiku da zatvorimo aranžman i mi smo ušli u taj aranžman.

- S. MIHAJLOVIĆ: Da li je nedostatak zarade po tom poslu kompenziran kupovinom električne energije od strane EFT-a.
V. LAZAREVIĆ: U tom aranžmanu, Interfejs je radio doradni aranžman, što znači on je dao mazut, a dobio je električnu energiju. Ako pogledate pažljivo ugovor, mislim da je tu bilo 3,55 kilovat-sati električne energije za jedan kilogram mazuta. Mi smo znali da će se iz tog kilograma mazuta u takozvanom ciklusu kogeneracije u periodu grejanja Novog Sada EPS dobiti gotovo četiri kilovat-sata. Oni su rekli - mi ćemo vam dati 3,55. Ja bih voleo da smo dobili i 3,80, ali dobili smo 3,55 iako smo znali da će oni dobiti četiri. Mislim da je u nekom od saslušanja svedoka to i pomenuto. Što znači da nije bilo potrebno sagoreti 130.000 tona, nego nešto manje, da biste dobili struju koju ste "obećali" ugovorom. Mislim da je bilo manje 13.000 tona, znači EPS je dobio 1,4 miliona dolara odnosno to je bila razlika u ceni na sagorevanju 130.000 tona mazuta.

Ono što još hoću da napomenem, mislim da niko od mojih prethodnika to nije pomenuo. Termoelektrana-toplana Novi Sad, kao što i samo ime govori, jeste elektrana u kojoj se sagorevanjem mazuta dobija struja, ali i toplotna energija. Ta Termoelektrana-toplana toplotnu energiju isporučuje toplifikaciji novosadskoj, koja greje građane Novog Sada. Ubeđen sam da su te godine građani Novog Sada bili dobro grejani.

Sutra: Kada je osnovana firma EFT


vesti po rubrikama

^feljton

Koliko košta usluga trgovcu
Srušićemo Knin!
 


     


FastCounter by LinkExchange