GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbija plaća dug Kosova od 1,16 milijardi dolara

Do sada vraćeno 130 miliona

BEOGRAD- Republika Srbija je 2002. godine preuzela obavezu da otplati spoljni dug Kosova i Metohije u iznosu od 1,16 milijardi dolara, a u zapadnim finansijskim krugovima su se pojavile spekulacije da bi Srbiji sada bilo bolje da ostane bez Kosova kako bi se "ratosiljala" tog duga, prenosi

Taj dug predstavlja oko osam procenata ukupnog spoljnog duga Srbije i biće deo pregovora o budućem statusu Kosova.
Devizni dug Kosmeta, prema podacima Narodne banke Srbije, zaključno sa 30. septembrom ove godine, iznosi 1,16 milijardi dolara i do sada je Srbija otplatila 130,65 miliona dolara.

"Činjenica je da je sadašnja situacija neodrživa jer Srbija nema nikakve poreske prihode iz te pokrajine, a otplaćuje suvereni dug", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.
Kada zapadni i albanski krugovi govore o neodrživosti sadašnje situacije, oni misle i na to da Kosovo nema pristup međunarodnim finansijskim institucijama koje daju kredite samo suverenim državama.

U proteklih pet godina Kosovo je dobijalo donacije iz tih izvora, ali su one neuporedivo manje od sredstava koje bi moglo da dobije kada bi pokrajina postala nezavisna, suverena država.

Po reprogramiranim kreditima, otplata spoljnog duga Kosova počela je 2002, a kao razlozi za preuzimanje otplate navodi se da bez početka te otplate Srbija ne bi mogla da dobija kredite pod povoljnim IDA uslovima (dugi rokovi otplate, grejs period, niske kamate), a odbijanjem da plati taj dug priznala bi i da ta pokrajina nije deo njene teritorije.

Komentarišući početak otplate duga Kosova 2002, bivši srpski ministar finansija Božidar Đelić rekao je da je tada Miroljub Labus, kao potpredsednik Savezne vlade, pregovarao sa Svetskom bankom i da je, navodno, bilo reči o uceni jer da to nije prihvatio, Srbija ne bi imala kontakt sa tom bankom.

"Ja mislim da je nelogično da plaćamo dug za teritoriju na kojoj ne ubiramo porez. U ekonomiji su dug i porez u vezi, što znači da ako nešto koristite, onda možete i da plaćate. A pošto Srbija i Vlada ne ubiraju porez, onda ne moraju ni da plaćaju", rekao je Đelić i naglasio da je Srbija bila primorana da plaća taj dug mimo ekonomske i finansijske logike.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Do sada vraćeno 130 miliona
EI korporacija se deli i prodaje