GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanje izazvano eko-katastrofom u Kini sve ozbiljnije

Jagma za vodom bez kancera

Ulje na vatru doliveno je novom eksplozijom u još jednoj kineskoj hemijskoj fabrici

PEKING - U hemijskoj fabrici u Čongkingu juče se dogodila nova eksplozija u kojoj je jedna osoba poginula, a 6.000 građana je hitno evakuisano.

Iako još nisu zvanično saopšteni rezultati istraživanja, više eksplozija koje su se 13. novembra dogodile u hemijskom kombinatu "Petro Kina" u kineskom Đilinu, iz kojeg se u reku Songhuo izlilo oko 100 tona otrovnih hemikalija, sve češće se čuje da je reč o nebrizi "nestručnog rukovodstva" i, možda, krivičnom delu.

Opasno po zdravlje

Zagađenost reke Songhua na severoistoku Kine može predstavljati dugoročnu pretnju po ljudsko zdravlje, upozorili su kineski stručnjaci. Stručnjaci iz Agencije za zaštitu životne sredine naveli su da čak i ako je neko nakratko u kontaktu sa benzolinom, može da dobije privremene nervne poremećaje, slabljenje imuniteta i anemiju. Duža izloženost može izazvati leukemiju, degeneraciju kičmene moždine, kao i poremećaje reproduktivnih organa, javlja Beta.

Ta najveća kineska naftna kompanija dovodi se u vezu i s najtežom industrijskom nesrećom 2003, kada su posle eksplozije na gasnim poljima jedne njene firme otrovni gasovi u jednom planinskom selu usmrtili 243 osobe. Tada je nekoliko radnika osuđeno na kazne zatvora zbog nemara. Kina spada među zemlje s najmanje raspoloživih količina pijaće vode po glavi stanovnika.

Četiri miliona stanovnika Harbina, glavnog grada severoistočne kineske provincije Heilongđijang, s mukom nabavlja čistu vodu za piće, jer su se hemijski otrovi benzol i nitrobenzol, koji izazivaju rak, razlili rekom Songhuo, pa je stanovništvu zabranjeno da koristi tu vodu. Songhuom pluta mrlja duga 80 kilometara. Državna agencija Sinhua javlja da oko 10.000 policajaca patrolira ovim gradom, u kojem, uprkos velikoj nevolji i razumljivom strahu, nema većih znakova panike, kao i da najmanje 1.000 ostalih policajaca čini sve da u bocama doturi vodu za piće.

Evakuisano je više stotina meštana sela smeštenih duž korita zagađene reke. Ima mesta gde je količina benzola i 30 puta veća od dopuštene, a na jednom mestu je otkriveno da je količina aminobemobola čak 120 puta veća. Stručnjaci kažu da nema prečišćivača koji bi brzo mogao da odstrani otrovne hemikalije.

Ekološka katastrofa preti da zahvati i deo Rusije jer se očekuje da će mrlja benzona stići u Rusiju tokom vikenda, zbog čega su vlasti ruskog Dalekog istoka proglasile vanredno stanje. Veliki strah zahvatio je oko 650.000 građana Habarovska kraj kojeg protiče reka Amur, prirodna granica između Kine i Rusije, u koju se uliva sad zatrovana Songhuo. Reka Songuho, ili Sungari kako je u Rusiji zovu, glavni je izvor pitke vode u Habarovsku. Srna-Rojters, Bi-Bi-Si


vesti po rubrikama

^svet

Jagma za vodom bez kancera
 


     


FastCounter by LinkExchange