GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Više para za poljoprivrednike u agrarnom budžetu u 2006. godini

Pomoć za staračka domaćinstva

Komercijalna domaćinstva će dobijati podršku kroz investicije i subvencije

BEOGRAD - Agrarni budžet u narednoj godini biće veći nego u ovoj i biće oko 23 milijarde dinara. To nikako ne znači da će ovo biti dovoljno za potrebe poljoprivrede, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Od ove sume, manje će se davati na subvencionisanje cena, a sve više za ruralni razvoj, podršku investicijama, nabavku sušara, hladnjača, opreme za mlekarstvo i druga ulaganja koja za cilj imaju modernizaciju, uvođenje standarda u proizvodnju, povećanje proizvodnje i konkurentnosti.

Najveća novina koju Ministarstvo poljoprivrede priprema za narednu godinu jeste podela poljoprivrednih domaćinstva na komercijalna i nekomercijalna, na ona koja mogu da opstanu na tržištu i ona staračka i njima slična kojima je potrebna direktna pomoć države da bi preživela.

Komora za seljake

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je zakon o zadrugama i uskoro bi trebalo da uđe u zakonodavnu proceduru. Postoji ideja, kažu u Ministarstvu, da se napravi poljoprivredna komora u čijem će radu moći da učestvuju svi poljoprivredni proizvođači. Činjenica je da u privrednim komorama, kažu u ovom ministarstvu, skoro i da nema seljaka, a naš je problem što nemamo tržišne instrumente, a to podrazumeva da su svi seljaci udruženi, da u svakoj opštini postoji njihov predstavnik, kao u Nemačkoj ili Austriji. Nacrt zakona o državnim podsticajima u poljoprivredi predviđa kako će se sprovoditi sve ove mere iz Nacionalnog programa i stvara zakonsku osnovu za sva plaćanja.

Prema prvima, agrarna politika će se zasnivati na investicionoj podršci, a to znači da će im država pomagati u nabavci opreme, hladnjača, sušara, kupovini sadnog materijala ili priplodnih grla. Za nekomercijalna domaćinstva, među kojima će se naći staračka domaćinstva i ona u područjima manje pogodnim za proizvodnju - planinskim regijama ili područjima s nekim drugim nedostatkom, predviđena je podrška dohotku, što znači da će biti napravljen neki vid programa pomoći.

Od oko 700.000 gazdinstava, koliko, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ima u Srbiji, veliki deo nije i neće biti u stanju da opstane u uslovima liberalizacije tržišta kada postanemo deo Svetske trgovinske organizacije i Evropske unije i zato ćemo, prateći nove globalne tokove u agrarnoj politici, od sledeće godine napraviti program pomoći, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Predviđeno je da se tržišnim merama podrške subvencioniše izvoz, izdvaja direktna pomoć po hektaru i grlu stoke, regresiraju neki troškovi i skladištenje. Strukturnim merama pružaće se podrška investicijama i ruralnom razvoju. Kreditna i investiciona podrška će se nastaviti i naredne godine jer su se, kako kažu u Ministarstvu, kratkoročni i dugoročni krediti pokazali kao izuzetno korisni. Ove godine je za kredite i druge oblike pomoći potrošeno oko 150 miliona evra, što je znatno više kada se poredi sa, na primer, 2003. godinom, kada je Ministarstvo investiralo manje od dva miliona evra.

M. O.


vesti po rubrikama

^selo

Pomoć za staračka domaćinstva
Prerada duvana sorte virdžinija
Krediti za vojvođanske poljoprivrednike
      


FastCounter by LinkExchange