GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iz akumulacije vodosistema "Prvonek" potekli prvi kubici vode

Vranjanci neće biti žedni

Za izgradnju gigantske brane i velikog akumulacionog jezera, koji garantuju sigurno vodosnabdevanje u narednih sto godina, utrošeno 70 miliona dolara

VRANJE - Vranjanci su najzad dočekali da piju vodu iz akumulacije novog vodosistema "Prvonek" kod Vranjske banje. Uprkos suši, za bezmalo dva i po meseca, u akumulaciji budućeg akumulacionog jezera nakupilo se, mimo očekivanja, čak 800.000 kubika vode.

To je bio signal za stručnjake vranjskog "Vodovoda" da spoje novi i stari cevovod i voda je iz akumulacije potekla trasom dugom 26 kilometara od vodosistema "Prvonek" do fabrike vode na Kumarevskoj čuki, pa sve do Vranja. Prve količine vode, posle spajanja cevi, potekle su sa kote 560, koja se nalazi u još nenapunjenoj akumulaciji. Zbog priključenja na vodosistem "Prvonek" (dobio ime po istoimenom selu u gudurama iznad Vranjske Banje), vranjski "Vodovod" je posle 18 godina prestao da koristi stari vodozahvat "Tirol".

Među onima koji se najviše raduju završetku izgradnja kapitalnog vodosistema zasigurno je i generalni direktor "Vodovoda" Božidar Đorđević.
- Godinama je opština Vranje u letnjim mesecima kuburila sa nestašicama vode, koje prouzrokuju mnogi neodgovorni građani koji vodu nemilice troše za polivanje bašta, njiva, okućnica, drugih travnatih površina, pranje automobila. Zbog tropskih vrućina i suša, gotovo svakog leta izdašnost Banjske reke bila je minimalna.

Da privreda i građani ne bi ostali bez vode, u letnjim mesecima u vodosnabdevanje uključivali smo bunare pored Južne Morave. Međutim, voda iz ovih bunara sadrži velike koncentracije mangana, nitrata, nitrita i gvožđa. Stanovništvu je posredstvom medija preporučivano da ovakvu vodu ne koriste za piće i kuvanje, već samo za higijenske potrebe. Ni nama nije bilo lako: bez krivice trpeli smo raznorazne kritike i uvrede. Posle svega, odgovorno tvrdim da u leto iduće godine neće biti restrikcija, ali i narednih desetak decenija - rekao je Đorđević.

Kapitalni vodosistem se zbog besparice i drugih nevolja gradio još od 1989. godine. Republika Srbija finansirala je ovaj grandiozni vodoprivredni objekat sa 70, a lokalna zajednica sa 30 odsto.

Za izgradnju kapitalne investicije srpske vodoprivrede utrošeno je 70 miliona dolara. Kada u septembru 2006. godine, kako se očekuje, akumulaciono jezero bude puno, svakog sekunda će prema Vranju oticati 550 litara vode. Preostalo je još da se izgrade škola, prodavnica, ambulanta i zgrade mesne zajednice sela Prvonek. Postojeće stare objekte potopiće voda. Pored brane, u koju je ugrađeno oko 1,4 milion kubika raznog materijala, voda je trenutno duboka od 12 do 15 metara. Kada akumulaciono jezero bude puno, pored brane će dubina vode biće čak 75 metara. Površina sa koje se sve vode slivaju u akumulaciju jezera iznosi 86 kvadratnih kilometara.

Planirano je da iz akumulacije vodosistema "Prvonek" vodu piju i Bujanovčani, koji su bili u obavezi da ovaj investicioni poduhvat finansiraju sa svega pet odsto. Međutim, ni do danas na račun vranjskog "Vodovoda" nije iz Bujanovca uplaćen ni dinar. U "Vodovodu" ističu da će i za Bujanovčane biti vode iz gudura iznad Vranjske banje ukoliko ispune svoje finansijske obaveze.

B. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

Vranjanci neće biti žedni
Zaposleni, a bez posla
Smeće izvor dobre zarade
Gazda ih srozao do dna
  
 


     


FastCounter by LinkExchange