GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Glas saznaje


Plan predsednika Srbije biće naša platforma

Tadić ucenio Koštunicu

Prvi uslov da Tadić uđe u tim bio je plan, a drugi da se odluke donose samo uz dogovor premijera i predsednika

BEOGRAD - Plan predsednika Srbije Borisa Tadića i zvanično je usvojen kao platforma našeg tima za pregovore i to je bio jedan od uslova da Tadić i njegovi ljudi uđu u pregovarački tim, saznaje Glas iz odlično obaveštenog izvora iz vrha DS-a. Kao drugi uslov, naš sagovornik navodi taj da se konačne odluke donose paritetno, u prevodu - samo dogovorom dvojice kopredsednika, Tadića i Koštunice. To praktično znači da nema preglasavanja i da se ne može desiti da predsednik ili premijer nešto usvoje, a da se ovaj drugi ne slaže s tim. Na pitanje zašto je Tadićev plan tako mlako komentarisalo premijerovo okruženje, naš izvor objašnjava da oni ipak nisu mogli sebi da dozvole da priznaju da je predsednik "pokupio kajmak", pa su u komentarima menjali reči, na primer iz "entiteta" u "region" i slično.

U najkraćem, Tadićev plan juče je za Dojče vele predstavio Dušan Bataković, njegov savetnik i član tima, koji je rekao da plan za stvaranje dva entiteta na Kosovu predviđa samo formiranje srpskih opština, a ne i njihovo fizičko povezivanje u jednu celinu. Bataković je rekao i da bi nadležnosti srpskog entiteta bile u oblasti lokalne policije i sudstva, kao i zdravstva, privrede, finansija i privatizacije.

Tači psuje na srpskom

Na pitanje šta misli da li će se direktni pregovori voditi na srpskom, Marko Jakšić kaže da svi Albanci iz tima odlično govore naš jezik i da bi na njemu mogli bolje da se izraze nego na engleskom.
- Tači kaže da ne zna? Ne zna dok se ne iznervira, a onda psuje na srpskom kao kočijaš - kaže Jakšić.

On je rekao da će kod međunarodnog pregovarača za Kosovo Martija Ahtisarija, pored predstavljanja plana za formiranje dva entiteta na Kosovu, srpska strana insistirati i na suštinskim pitanjima koja se tiču decentralizacije, horizontalnog povezivanja opština, zaštite kulturne baštine koja je ugrožena i koja po pomenutom planu treba da bude deo srpskog entiteta. O tome da je Tadićev plan i zvanično usvojen kao naša strategija, "Koštuničini" članovi tima ni juče nisu rekli ni reč, već je Aleksandar Simić, premijerov savetnik i član tima, samo naveo da "moramo imati vrlo jasne stavove u teškim i, po svemu sudeći, dugotrajnim razgovorima o statusu Kosova".

- Polako, šta ste navalili sa našim stavom i strategijom! Kod mene u Zubinom Potoku kažu "ako je prevrelo, nije prekipelo". Sešćemo, videćemo šta će oni da kažu, pa ćemo mi onda da iznesemo šta imamo - kaže za Glas Marko Jakšić (DSS), član pregovaračkog tima sa Kosova i Metohije. On dodaje i da postoje informacije da ima nesloge i među Albancima, a jedan od pokazatelja je i Demaćijeva izjava da od nezavisnosti nema ništa. Na naše insistiranje da ipak kaže kakva je srpska strategija, on kratko odgovara - "nema nezavisnog Kosova".

- A šta ima, pitate me? Rekoh vam, videćemo kako će se razvijati situacija. Neki zaboravljaju da smo mi država stara osam vekova i da ćemo sigurno naći pravi put, dok s druge strane imamo Albance od kojih mnogi i dalje žive u plemenskoj zajednici. Opet, na čelu našeg tima su dvojica vrhunskih intelektualaca, dok su među njima dvojica kriminalaca, Tači i Haradinaj - ističe Jakšić.

Goran Bogdanović, takođe član tima, ne smatra da nemamo sa čim da izađemo u direktne pregovore.
- Naravno da imamo šta da im kažemo, a suština je da ćemo ponuditi ono što je sadržano u Rezoluciji 1244 UN i na principima teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Kad se o tome dogovorimo, posle možemo o svemu da razgovaramo - kaže za Glas Bogdanović.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Radikali isterali Dinkića iz Skupštine
Glas saznaje: Tadić ucenio Koštunicu
Odlaze Janković i Dimitrijević
Ahtisari: Podela neprihvatljiva
Šormaz: Karić nudi pare poslanicima
Mladić ne odlaže pregovore sa EU
 


     


FastCounter by LinkExchange