GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Farmerke ministra finansija bruka za parlament Srbije

Radikali isterali Dinkića iz Skupštine

Mlađan Dinkić posle pola sata radikalske paljbe bio prinuđen da napusti parlament, ali se do kraja sednice nije vratio, kako mu je naložio predsednik

BEOGRAD - Skupština Srbije pretvorila se preksinoć u svojevrstan medijski cirkus, sve zbog ministra finansija i njegovih pantalona! Na Mlađana Dinkića, odevenog u svetle farmerice i crni džemper, "iznenada" se pred ponoć, usred rasprave o bankama, osula radikalska paljba. Najpre je Aleksandar Vučić, u ime nekolicine poslanika SRS-a, zamolio predsednika Predraga Markovića da "izbaci ministra napolje" pozivajući se na kodeks o odevanju u Skupštini.

- Neka ide kući i neka se presvuče, i to odmah da ide kući, zato što ovakvo maltretiranje i pokušaj ponižavanja građana Srbije - da u ovaj visoki dom ulazi u farmerkama i džemperiću, niko ne može da dozvoli - govorio je Vučić.

Ja tebi, ti meni

Vučić:... Vidim da vas g. Dinkić ne sluša, još nije otišao da skine farmerke i da obuče pristojne pantalone. Mi ovde nismo spremni da trpimo...
Predsednik: Molim vas, g. Vučiću...
Vučić: Nemojte mene da molite. Molite njega, g. Markoviću, ne možete sa mnom da se ponašate kako ste sa drugima naučili. Neka ide i neka iscepane farmerke zameni pristojnim pantalonama.
Predsednik: Budite ljubazni, nastavite izlaganje...
Vučić: Nalazi se u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.
Predsednik: Ne mogu istovremeno da radim dve stvari, budite ljubazni i sada nastavite...
Vučić: Nisam rekao da ga vi vodite da presvuče farmerke, nego da ga naterate da izađe da presvuče farmerke.
Predsednik: Nisam vas čuo. Šta ste rekli?
Vučić: Rekao sam da nisam rekao da ga vi vodite da presvuče farmerke, nego da ga naterate da izađe da presvuče farmerke.
Predsednik: Ništa ne brinite, sve će biti po Poslovniku, svakako...

Marković je Dinkiću naložio da za sat vremena dođe upristojen, ali se on nije vratio.
Sve dok Dinkić nije napustio salu, oko ponoći, radikali su koristili ministrov "propust", dok se tek nekoliko poslanika vladajuće većine smejalo u klupama. Radikali su licitirali koliko te farmerke koštaju, pa su se "našli" na 200 evra, a Vučić je čak javno pretpostavio da je Dinkić "izgleda krenuo kod Kebe".

- Očekujem, predsedniče, da vas ministar posluša, da uvaži Skupštinu. Zna se nešto: možete da dođete i bez kravate i u prsluku, ali pantalone morate da imate - ponovio je Vučić.
Dinkić je samo jednom s mesta dobacio Vučuću: "Da ste običan čovek, ne bi vam smetale farmerke", ali je zbog nepopustljivih radikala polako išetao iz sale posle pola sata.

Predsedavajući Skupštinom rekao je juče da Administrativni odbor treba da donese kodeks koji bi precizno odredio standarde oblačenja, "nezavisno od toga da li je podne ili noć, i da upozorava određene koji su prisutni da možda svojim oblačenjem mogu da provociraju poslanike".
- Držim se dobrih običaja, ali ja sam stariji čovek, moguće je da pogrešno odlučujem šta je pristojno, a šta je nepristojno u oblačenju - rekao je Marković.

Kako je Glasu potvrđeno, ovaj odbor trebalo bi u ponedeljak da stavi tačku na neprimereno oblačenje usvajanjem kodeksa.
Jedan od tridesetak svedoka poslanika preksinoćne skupštinske predstave bio je i šef DSS-a Miloš Aligrudić, koji naglašava da ima i poslanika koji svakodnevno dolaze u farmerkama.

- Meni to nije zasmetalo, iako je malo neuobičajeno. Jeste da je tada bilo formalno-pravno radno vreme parlamenta, ali ne zaboravite da se to događalo u 23 sata. Meni bi zasmetalo kad bi on došao u bermudama - kaže za Glas Aligrudić i dodaje da mu ta predstava liči na borbu opozicione stranke, što mu je sasvim legitimno.

Šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić bio je juče prilično ljut što ga novinar Glasa "uopšte pita tako nešto", jer "kako se može pitati za farmerke ministra Dinkića, a da prethodno nisu pomenute najgore moguće reči koje su radikali uputili ministru."

J. J - V. N.


vesti po rubrikama

^politika

Radikali isterali Dinkića iz Skupštine
Glas saznaje: Tadić ucenio Koštunicu
Odlaze Janković i Dimitrijević
Ahtisari: Podela neprihvatljiva
Šormaz: Karić nudi pare poslanicima
Mladić ne odlaže pregovore sa EU
 


     


FastCounter by LinkExchange