GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zubin Mehta održaće dva koncerta u Kolarcu tokom vikenda

Maestro Beogradu

Moj otac je svojevremeno svirao sa Menjuhinom, a sada ste vi, ne znajući za to, napravili most između mene i slavnog violiniste - rekao je Mehta primajući priznanja

Pod sigurnom rukom slavnog Zubina Mehte Beogradska filharmonija, Akademski hor "Kolegijum muzikum" i Dečji hor RTB-a u 20 časova, i sutra u 11 časova, u Kolarčevoj zadužbini izvešće Treću simfoniju Gustava Malera. Kao solista nastupiće Mirjam Kalin, a prvobitno najavljena Marjana Lipovšek otkazala je gostovanje zbog bolesti.

Posle 5. oktobra 2000. godine ovo je treće gostovanje Zubina Mehte u našoj zemlji, a neposredan povod za njegov dolazak ovoga puta je ciklus koncerta koji Beogradska filharmonija organizuje u čast dirigenta Hansa Svarovskog, nekadašnjeg Mehtinog pedagoga. U okviru tog ciklusa u Beogradu će se do kraja sezone predstaviti i mnogi drugi nekadašnji studenti Svarovskog koji su postigli svetsku slavu.

Za razliku od prethodnog gostovanja pre dve godine, kada je u našem gradu proveo samo 24 sata, Zubin Mehta, koga zapadna štampa naziva "Omarom Šarifom klasične muzike", ovaj put će će se zadržati čitavih pet dana. Dobro raspoložen, u društvu plavokose supruge Nensi, u sali Beogradske filharmonije u četvrtak je primio medalju "Beli anđeo" kojom ga je odlikovao predsednik SCG Svetozar Marović. Primio je, takođe, i počasni doktorat beogradskog Univerziteta umetnosti.

- Ne znam čime sam zaslužio ovo priznanje, jedva da znam da čitam note - našalio se Mehta na svečanosti priređenoj u njegovu čast. - Sada, kada sam dobio počasni doktorat, orkestar će očekivati više od mene. Ovo priznanje pre mene su primili violinista Jehudi Menjuhin i kompozitor Kšištof Penderecki i srećan sam što sam se našao u njihovom društvu. Moj otac je svojevremeno svirao sa Menjuhinom, a sada ste vi, ne znajući za to, napravili most između mene i slavnog violiniste - rekao je Mehta, ističući da se još živo seća "postrevolucionarnog" nastupa 2000. godine.

Posle više od dve hiljade koncerata na pet kontinenata, Mehta je postao doživotni umetnički direktor Izraelske filharmonije, na čelu je Bavarske državne opere, kontinuirano nastupa sa najpoznatijim orkestrima sveta... U velike projekte ulazi sa velikom energijom, naviknut da ispred sebe na sceni ima mnogo ljudi, kao i iza sebe, u publici.

Kod nas je prvi put gostovao 1958. godine, družio se u mladosti sa Borislavom Pašćanom, koji je takođe studirao u klasi Svarovskog. Postoji i priča, doduše nepotvrđena, da je Mehta u mladosti rado dolazio u Beograd zbog jedne naše zanimljive sugrađanke...

Na pitanje novinara Glasa šta ga privlači spektaklima poput onih sa tri tenora ili opere "Turandot" koju je dirigovao u "Zabranjenom gradu" u Pekingu i da li je to komercijalizacija klasične muzike, Zubin Mehta je svojevremeno odgovorio kako "ne vidi nijedan razlog zašto klasičnu evropsku muziku ne bismo učinili popularnom".

- Ako to što radimo želimo da zadržimo samo za nekolicinu ljudi, onda ne bi trebalo ni da držimo koncerte - rekao je tada Mehta. Publika, koja je došla do karata za predstojeće Mehtine nastupe u Beogradu, imaće retku privilegiju da se uveri u to kako je istinska umetnost uvek "popularna". Kad diriguje Maestro...

Biljana Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Maestro Beogradu
Epistolarna proza Danila Kiša
Prva nagrada za Skriveni adut
 


     


FastCounter by LinkExchange