GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Saradnja EPS-a i trgovca strujom

A. VUČIĆ: Dakle, na koji način ste uspeli da postignete takvu vrstu sporazuma, očigledno fantastičan za EFT, jer smo posle toga dobili obrazloženje pomoćnika ministra Ljiljane Hadžibabić gospodinu Geriću u kome se kaže da rukovodstvo EPS-a ne bi trebalo da prihvati predlog iz beleške sa sastanka Elektroprivrede Srbije i EFT-a u Beogradu

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 6. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima, povezanim sa tom trgovinom, održane 13. marta 2004. godine.

- PREDSEDNIK (A. Vučić): Imamo u materijalu i belešku sa sastanka predstavnika EPS-a i EFT-a održanog u Beogradu 30. jula 2003. godine. Iz EPS-a su prisustvovali gospodin Vladimir Marjanović, Dragan Vignjević, a iz EFT gospodin Vojin Lazrević, Svetislav Bulatović, Mirko Živković i Miloš Hamović. Razgovaralo se o novom zaduženju EPS-a od 100 gigavat-sati u avgustu 2003. godine i to je došlo, ako se sećate, posle perioda u kome je EPS imao 181 deponovan gigavat-sat kod EFT-a. Došao je taj letnji period, situacija se u potpunosti preokrenula, pa je EFT imao 135 gigavat-sati deponovanih kod EPS-a i onda se razgovaralo o dodatnih 100 gigavat-sati u avgustu 2003. godine.

U tački 2 se kaže da su se strane dogovorile sledeće - zatečeni dug biće konvertovan sa koeficijentom 1:1,14 u korist EFT-a, a EPS će ovaj dug vratiti po sledećoj dinamici - u oktobru 2003. sa snagom od 10 megavat-sati po času, u novembru 2003. sa tom i tom snagom, u decembru 2003. sa tom i tom snagom. Preostali dug biđe vraćen u prvom kvartalu 2004. na zahtev EFT.

Dakle, na koji način ste uspeli da postignete takvu vrstu sporazuma, očigledno apsolutno fantastičnu za EFT jer smo posle toga dobili obrazloženje i dopis o aktuelnoj elektroenergetskoj situaciji, sagledavanju bilansa za zimski period, pismo pomoćnika ministra Ljiljane Hadžibabić gospodinu Geriću u kome se kaže da rukovodstvo EPS-a ne bi trebalo da prihvati predlog iz beleške sa sastanka EPS-a i EFT-a u Beogradu. Bilo bi neuobičajeno i teško objašnjivo da je EFT tokom zime vraćao 14 odsto više energije nego što je pozajmio tokom leta. To je bilo deponovanje električne energije za koje se nije znalo da li je bilo neophodno ili ne. Imali smo već svedočenje ljudi koji tvrde da je bilo apsolutno nepotrebno. "Predlažemo da se sporazum o vraćanju ove energije napravi na istim principima koji su primenjivani prošle godineÖ itd."

Mene zanima, ne tumačenje iz ugla EPS-a, već kako i na koji način vam je uspelo da oformite cenu od 1:1,14, a da posle toga ne pravite problem ni kada Ružić ili neko drugi uspe da snizi tu razmeru na 1:1.
VOJIN LAZAREVIĆ: Pre svega, iz našeg ugla se nije desilo ono na čemu smo mi insistirali. Smisao deponovanja jeste da vi deponujete struju u određenom sistemu da bi je dobili nazad onda kada vam treba. Mi smo, shodno tome, tražili od EPS-a da nam struju koju smo deponovali u energetski sistem EPS-a vrate. Tražili smo da nam vrate odmah zato što je, možete da vidite izveštaj Hidrometereološkog zavoda, statistike za taj period, to verovatno bilo najsušnije leto u poslednjih 10, 15, 20 godina. Mi smo deponovali struju i tražili smo je odmah, jer smo imali odlične kupce, jer su u svim elektroenergetskim sistemima u okolini, u Rumuniji, u Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, dotoci bili jako slabi, a temperature jako visoke.

Zanimljivo je da su ranije bile velike disproporcije između potrošnje zimi, kada su se grejali ljudi, i potrošnje leti, kada za tim nije bilo potrebe. Blagodeti civilizacije čine da se zimska i letnja potrošnja skoro izravnaju zato što se preko leta koriste klima uređaji. Mi smo tražili deponovanu količinu da nam bude vraćena odmah. Znači, deponujem da bi mi vratili struju onda kada mi treba. EPS nam je rekao da je to što smo mi deponovali u tom trenutku njoj dosta značilo i da ona nema resursa da nam vrati. Rekli smo - dobro ako nemate resursa da nam vratite, vi nam platite tu struju. Kaže - to bi bilo nezgodno zato što bi se sporili oko toga kako da utvrdimo cenu. Kažemo - šta vi predlažete? Predlažemo da vam vratimo ono što ste vi kod nas deponovali u vremenu kad to nama odgovora.

Mi smo rekli, u vremenu kada to nama odgovara, jer ima tu najmanje dve stvari koje nam ne odgovaraju. Jedna stvar je što smo tu količinu struje, kada smo je kupovali na tržištu, morali da platimo. Novac ima svoju cenu, ima kamatu.

S druge strane, imali smo mogućnost da tu istu struju prodamo na bilo kojoj drugoj strani i to nismo uspeli da uradimo zbog toga i rekli smo da mi tu trpimo i veliku štetu. Mi smo tražili i veću naknadu od EPS-a. Ona je prihvatila taj koeficijent 1:1,14, što nije kompezovalo štetu koja je nama pričinjena time što struju nismo mogli da koristimo u trenutku kada smo planirali da je koristimo i kada smo imali saglasnost Elektroprivrede Srbije za aranžman o deponovanju i tako je došlo do tog koeficijenta.

Nažalost, EPS u svojoj kasnijoj fazi to nije realizovao i vratio nam je struju u situacijama kada je ona to mogla da uradi, možda u nešto boljoj dinamici, nego što je prvog trenutka predlagala, ali ne u dinamici koja je odgovarala našim potrebama i mi iz tog aranžmana nismo izašli zadovoljni, znači, imali smo određene štete. Ali, kada procenjujete gubitak i dobitak sa aspekta privatne firme ili sa aspekta bilo kog ekonomskog entiteta, dolazite do jednog meritornog rezultata ako procenjujete ne aranžman po aranžman ili svaki dan, morate da uzmete neki referentni period i da kažete u tom periodu, mi smo poslovali tako i tako. Mi tu jesmo izgubili novac i tu nema nikakve dileme, ali na žalost, nismo imali nikakvu mogućnost da uradimo nešto drugo.

- PREDSEDNIK: Ali odmah zatim ste napravili ugovor o uvozu električne energije za period oktobar-februar i naravno, prodali struju EPS-u periodu kada je ona imala dovoljno kapaciteta da sama snabdeva sve svoje potrošače, što naravno, nije vaš problem.
V. LAZAREVIĆ: Naravno, nije naš problem. Ali zar vam se ne čini logično ili kako kažete, makar malo moguće da u trenutku kada Elektroprivreda Srbije nama ne može da vrati struju, želim da živim u uverenju da je baš tako bilo, da nije bilo neke manipulacije ili neke namere da se naša firma dovede u tešku poziciju zato što ne dobija ono što je njeno.

Znači, kao posledica toga, EPS odlučuje da uvozi struju. Pretpostavljam da je bio tender. Mislim da je oko 95 odsto količine urađeno u tenderu. Uglavnom je kolokvijalno, ispod 60 odsto, ili oko 60 odsto, što je dobar procenat. Ako me pitate, ja bih voleo da je bilo više, ali je bilo 60 odsto, upravo zbog tendera i zbog toga što su se pojavljivali i drugi ponuđači. Mislim da je bilo potpuno normalno da EPS kada nama kaže, nemam da vam vratim vaš depozit, da u tom trenutku počinje i da uvozi. Za taj period je vezan jedan zanimljiv podatak.

EPS je imao za 2003. godinu jedan dugoročan ugovor sa nama, koji je bio na tenderu. Ne znam da li imate to u izveštaju da pogledate, ali tada su cene za oktobar i novembar bile 2,75 evrocenti po kilovat-satu i EPS, bez obzira na to što je u tom trenutku struja na tržištu bila skuplja od te cene. Znači, mi smo imali godišnji ugovor sa EPS-om i imali smo obavezu da tu struju isporučimo u oktobru i novembru, bez obzira na to što smo iste količine mogli da prodamo bilo gde drugde za cenu koja je bila desetak evrocenti veća od cene koja je bila ugovorena, ali zato i postoje ugovori, postoji neki poslovni moral. Ako imate obavezu, potpuno je normalno da tu obavezu ispoštujete čak i kada vama ne odgovara.

Naravno, Elektroprivreda je tada, što je vrlo lako utvrditi, jer je ona u istim mesecima uvozila iz drugih izvora, po skoro desetak evrocenti većoj ceni od nas, na 300.000 megavati u oktobru i novembru koje je uvezla po tom dugoročnom ugovoru uštedela, recimo, tri miliona evra. I mi smo imali problem jer smo tu struju morali da kupujemo po većim cenama i da isporučujemo po 27,5 evra i u tom trenutku u toj ceni nismo zaradili, a na onoj drugoj ceni jesmo.

- PREDSEDNIK: I kada deponujete električnu energiju Srbiji i tada gubite?
V. LAZAREVIĆ: Obično ne.

Sutra: Ko je dobio, a ko izgubio u poslovanju EPS-a i kompanije EFT


vesti po rubrikama

^feljton

Saradnja EPS-a i trgovca strujom
Krajinu napasti iz Bosne!
 


     


FastCounter by LinkExchange