GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kakve su šanse da 3,5 miliona građana dobije besplatne deonice

Podela akcija tek 2010. godine

Podela akcija ne može se obaviti dok se ne završi privatizacija svih preduzeća i državnih firmi, što još nije počelo, a ne zna se kada će...

BEOGRAD - Taman kada su pomislili da će ih sunce ogrejati i da će se "opariti" od prodaje dobijenih besplatnih akcija, pojedini građani koji su naivno poverovali u brzu podelu ovih vrednosnih papira, uvideli su da od toga nema ništa bar do 2010. godine. To je, naime, rok do kojeg bi trebalo da se završi privatizacija svih preduzeća u Srbiji. Tek tada će 15 odsto akcija svih firmi, prodatih na tenderu, biti na jednom mestu, u za sada virtuelnom Privatizacionom registru.

Četiri milijarde evra

Branko Pavlović, međutim, traži da se podela obavi već iduće godine i to pre prodaje javnih preduzeća. Međutim, u Ministarstvu privrede kažu da je nelogično da 15 odsto akcija javnih preduzeća budu već iduće godine podeljene građanima iz Privatizacionog registra, kada se ne zna njihova vrednost. "Naši zakoni predviđaju da se odmah obavi procena vrednosti ovih javnih kompanija. Državi bi pripalo 70, zaposlenima 15, a građanima 15 odsto", kaže Pavlović. On upozorava da bi tako 3,5 miliona građana moglo da računa na podelu akcija vrednih četiri milijardi evra već na proleće naredne godine.

To potvrđuje i Aleksandar Vlahović, bivši ministar privatizacije, koji podseća da se podela besplatnih akcija građanima ne može obaviti dok se ne završi privatizacija svih preduzeća, dakle i državnih kompanija, što još nije otpočelo, a ne zna se kada će. Rogobatno nazvan, Privatizacioni registar je naziv jedne vrste fonda u koji se slivaju akcije većih preduzeća, a zapravo je reč samo o njihovom evidentiranju u Centralnom registru, kao bazi podataka svih akcija. Preciznih računica o tome koliki je broj građana koji će tek 2010. godine ostvariti pravo na besplatne akcije nema.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju i konsultant sindikata NIS-a, EPS-a i PTT-a, kaže da je reč o tri i po miliona ljudi. Sa druge strane, pominje se i broj od samo milion srećnika budućeg "loto dobitka". Ipak, nesporno je da cela priča važi za najmanje milion građana koji nisu imali tu sreću da rade u društvenim preduzećima čija je privatizacija počela još pre deset godina. Prema podacima Agencije za privatizaciju, u Srbiji je dosada prodato preko 1.257 preduzeća, ali se samo od tenderske, a ne i aukcijske prodaje puni Privatizacioni registar.

Za sada je prodato 51 preduzeće na tenderu, a knjigovodstvena vrednost njihovih akcija u Privatizacionom registru je preko 100 miliona evra. Naime, postojeći zakon, donet pre tri godine, predviđa da se kod aukcija nakon prodaje 70 odsto kapitala, sve akcije besplatno dodele njihovim radnicima i penzionerima. Tako ništa ne preostaje drugima. Prema tome, dobit od privatizacije svi građani koji nemaju šansu da dobiju besplatne akcije, poput lekara, policajaca, novinara, imaće tek za pet godina. Do tada će biti sročena i pravila podele, a veruje se da će kriterijum biti opet godine staža, kao i kod sadašnje dodele. Do tada će proraditi i domaći fondovi, pa će ovi papiri moći i da se unovče.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Podela akcija tek 2010. godine
Dinkić: Struja nije jeftina; Naumov: EPS se upropaštava
Opet nas čeka investicioni bum