GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Bosna započela pregovore sa Unijom

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina počela je juče na Dan državnosti, državni praznik koji ne priznaje gotovo dve trećine njenih stanovnika - u FBiH se proslavlja, u RS ne - pregovore sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju, javljaju agencije

Znak za početak pregovora juče su u Sarajevu dali evropski komesar za proširenje Oli Ren i predsedavajući Veća ministara Adnan Terzić. Pregovori bi mogli da budu završeni do oktobra 2006, uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora u BiH. Britanski ambasador u BiH Mejtu Rajkroft, zemlje koja predsedava EU, čestitao je juče građanima početak pregovora sa EU. "BiH je počela pregovore s EU. Ovo je prvi korak na putovanju koje će BiH odvesti u Evropu. S toga je ovo vrlo važan trenutak, najznačajniji dan od okončanja rata pre deset godina", poručio je Rajkroft.

Nemački radio Dojče Vele, međutim, ocenjuje da "BiH, realno gledajući nije spremna za pregovore", iako njeni predstavnici, uključujući glavnog pregovarača Igora Davidovića, kažu da jeste.

Inače, mandat policijskih snaga EU, koji ističe 31. decembra, produžen je do kraja 2007. Mandat EUPM počeo 1. januara 2003, a u sklopu Misije u BiH boravi oko 400 policajaca iz više od 30 zemalja.
Misija je koncentrisana na strateške prioritete - izgradnju institucija, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, promociju nezavisnosti i odgovornosti policije.


vesti po rubrikama

^balkan

Bosna započela pregovore sa Unijom
Nahuškali psa da siluje Srbina