GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


JP "Železnice Srbije" kažu da su kompozicije "oštećene u putu"

Vozovi kao da su iz Harlema

- Dragan Đilas: Pare trošene neplanski
- Verica Barać: Zašto uopšte donose zakone
- Aleksandar Vučić: Ovo je bezobrazluk
- Vladan Batić: Bolje bi pronašli na otpadu

BEOGRAD - Za ruinirane vozove koji su stigli iz Švedske, JP "Železnice Srbije" skandalozno obaveštavaju javnost da su možda "oštećene i išarane tokom puta". Kao da rukovodstvu ovog preduzeća nije dovoljno što obmanjuju javnost da ove mašine, plaćene 350.000 evra, nisu kupljene protivzakonito, već, najverovatnije, pokušavaju da za ovakvo stanje vozova okrive delinkvente iz Švedske ili Mađarske.

- Ove garniture su stigle pojedinačno u Srbiju i putovale su iz Švedske, preko Poljske, Slovačke i Mađarske više od mesec dana. Na putu od Švedske do Srbije ove dve garniture mogle su biti oštećene i išarane grafitima. "Železnice Srbije" još nisu utvrdile obim tih oštećenja, jer još nisu poslate na tehnički pregled i prijem za eksploataciju - stoji u saopštenju za javnost "Železnica Srbije".

Ministar aminuje nepoštovanje zakona

- Glavni problem je što nadležne institucije još ni u jednom slučaju nisu procesuirale korupciju. Ako policija i tužilaštvo konačno ne počnu da rade kako treba, ne vidim nijedan razlog zašto bi se uopšte donosili zakoni - istakla je Verica Barać. Ona je najavila da će do kraja godine ovo telo uraditi širi izveštaj o javnim nabavkama, a da će u njemu posebno biti obuhvaćena "Železnica".
U prilog svemu povodom nerasvetljavanja afere sa vozovima ide i podrška ministra za kapitalne investicije koji aminuje nepoštovanje zakona.

S druge strane, sagovornici Glasa složni su u oceni da je ovde reč o klasičnoj korupciji i zloupotrebi.
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać rekla je da je sve ovo što se dešava na "Železnici" veoma zabrinjavajuće, pogotovo što se niko od državnih organa ne oglašava.

- Ako jedan ministar može da kaže da zakon ništa ne valja i da ga treba menjati, onda je sve jasno. Ustvari, Ilić me uopšte ne iznenađuje, za razliku od premijera Vojislava Koštunice koji ne reaguje na takve stvari, iako se stalno poziva na legalizam - zaključuje Verica Barać.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić istakao je da je ovo što se radi na "Železnici" skandalozno i bezobrazluk.
- Prosto je neverovatno da se ništa do sada nije preduzelo kako bi se kaznio lopovluk na "Železnici". Ovo samo potvrđuje naša upozorenja da svaki ministar u Vladi Srbije ima svoju prćiju u kojoj može da radi šta hoće, a da nikom ne polaže račun - naglasio je Vučić.

Direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas kazao je da pristigli vozovi izgledaju kao da su prošli kroz Harlem, a ne kroz Evropu.
- Možda mi ne razumemo svetske trendove, pa su baš šareni vozovi danas u modi. Verovatno se zbog toga i cena višestruko uvećala, jer je bio potreban umetnik da ih "ulepša". Šalu na stranu, ovo samo dokazuje da su pare trošene neplanski i da su šinobusi preplaćeni. Od premijera Koštunice očekujem ne da ih prefarba, već da odgovorne, Velimira Ilića i Milanka Šarančića, kazni - istakao je Đilas.

Vladan Batić, predsednik DHSS, rekao je da je afera "voz" za specijalnog tužioca, jer je to klasičan organizovani kriminal.
- Umešano je više ljudi. Iz vlasti, "Železnice", ali i butikaši. Pa bolje vozove mogli su da nađu i na otpadu - kaže Batić.

Batić smatra da je i ptici na grani jasno da je ova vlada ogrezla u korupciju i da je kupovina vozova samo jedna od afera gde su u pitanju višemilionske cifre.
- Svakom je jasno da je ovde u pitanju zloupotreba i pljačka. Ali svi ćute - UBPOK, budžetska inspekcija i tužilaštvo. Očigledno Mlađan Dinkić i njegov pajtaš Mladen Spasić (šef UBPOK) žele da zataškaju ovu aferu u koju su umešani i pojedini ministri - zaključuje Batić.

G. J.


vesti po rubrikama

^tema

Pare pod hitno za kokus i medije
Vozovi kao da su iz Harlema
Lift za studente sa hendikepom
Cepter naplatio deo odštete od RS
 
 


     


FastCounter by LinkExchange