GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naša država izgleda da ne shvata ozbiljno značaj lobiranja u Sjedinjenim drŽavama

Pare pod hitno za kokus i medije

- Majkl Đorđević: Ako nas nema u Kongresu i medijima, Amerika će smatrati da nas Kosovo i ne zanima
- Darko Trifunović: Veoma je važno angažovanje ugledne medijske kuće koja bi propagirala naše interese
- Milan Nikolić: Većim angažovanjem kongresmena mogli bismo postići bar ublažavanje stava administracije

BEOGRAD - Miroslav-Majkl Đorđević, jedan od najuglednijih (i najbogatijih) Srba u Americi, lobista i osnivač Srpske kancelarije u Vašingtonu juče je dramatično upozorio da najhitnije moraju da se pronađu pare za aktiviranje srpskog kokusa u Vašingtonu, kao i finansiranje medijske kampanje u Sjedinjenim Državama, ili ćemo izgubiti bitku za južnu srpsku pokrajinu. Đorđević je stvar pojednostavio - ako se glas ljudi koji zastupaju naše interese u Kongresu ne čuje i ako naš gorući problem nije zastupljen u medijima, Amerikanci, koji još nisu doneli konačan stav o Kosmetu, smatraće da nam taj problem i nije mnogo bitan i doneće najlakše rešenje.

Tako jednostavno stoje stvari u Americi i naš biznismen je zahtev za finansiranje kokusa uputio i Sandi Rašković-Ivić, prilikom nedavne posete Americi. On je jasno poručio da kokus treba da finansira vlada, a "ukoliko ona to ne može, ili ne želi, neka Tadić okupi najbogatije Srbe Amerike i oni će dati novac". U protivnom, kokus će se ugasiti za dva meseca, istakao je Đorđević.

Da je ovo upozorenje izuzetno važno, govori i činjenica da je lobiranje jednostavno način vođenja politike u Americi.
S druge strane, apel Đorđevića je nejasan, jer je Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, preksinoć izjavio da Vlada Srbije ima novca i za lobije i kokus.

Inače, primera radi, Albanci imaju čak dva lobija, a prvi su osnovali još 1989. godine i praktično sve završavaju preko njih. Za svoje lobije, oni izdvajaju čak dvadeset miliona dolara godišnje. Što se tiče srpskog kokusa, njegov najveći uspeh je sprečavanje izglasavanja rezolucije o nezavisnosti, koja je nedavno predložena u kongresu.

- Naravno da je kokus izuzetno važan za naše interese, a naročito sada, pred početak pregovora o Kosovu - kaže za Glas mr Darko Trifunović sa Fakulteta civilne odbrane. On dodaje i da je podjednako važno angažovanje neke ugledne medijske kuće koja bi propagirala naše interese. Trifunović ističe i da je Kongres, pored kabineta predsednika i Stejt departmenta, jedna od tri najvažnije institucije u SAD.

Veliki uticaj kokusa

Srpski kokus formiran je na inicijativu Borisa Tadića u leto prošle godine, samo nekoliko meseci uoči novembarskih izbora za Predstavnički dom i sada ima 22 člana.
Osnivači su, pored Dena Bartona (republikanac iz Indijane), i Rem Emanuel (demokrata iz Ilinoisa), Tom Tankredo (republikanac iz Kolorada), Kurt Veldon (republikanac iz Pensilvanije) i Robert Veksler (demokrata sa Floride).
Pored Bartona, kokus predvodi i Džordž Vojnović.
Kokus je, inače, neformalna grupa članova Predstavničkog doma Kongresa (u Senatu ne postoji interesovanje za udruživanje u kokuse), koja okuplja ljude istog pogleda na određena pitanja, istog interesa i sličnih mišljenja. U zavisnosti ko ga čini, može da bude, i te kako uticajan, bez obzira na svoj neformalni status.

- Izuzetno je važno da imamo i samo jednog predstavnika u Kongresu, jer je bitno da se čuje naš glas. Takođe, preko Kongresa i njegovih komiteta možemo zaobići Stejt department koji je njegovo izvršno telo i uticati na donošenje odluka. Naš ključni problem je što dosadašnje vlade nisu ni znale kako funkcioniše američka vlada, a Albanci su to maksimalno koristili - kaže Trifunović.

Milan Nikolić, politički analitičar, smatra da uticaj kokusa postoji, ali i da on nije prevelik.
- Moje je mišljenje da su Amerikanci već doneli odluku o Kosovu, jer im je hitno potrebno da trupe prebace u Irak, a da bazu Bondstil ostave u prijateljskom okruženju. Baš zato, može se očekivati da daju nezavisnost pokrajini. S druge strane, važno je da se kokus aktivira, kako bi se u i takvoj situaciji nešto izvuklo za nas. Većim angažovanjem kongresmena i u Kongresu i u njegovim komitetima i drugim telima, mogli bismo postići bar ublažavanje stava administracije - zaključio je Nikolić.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS-a, smatra da u vladi nije baš shvaćen značaj lobiranja, kao i medijske kampanje.
- Nije mi jasno kako neko ne može da shvati koliko je važno da se prilozi o našim interesima pojave u Njujork tajmsu ili Vašington postu, kao i na nekoj uticajnoj televiziji. Inače, mi upravo spremamo našu akciju baš u tom domenu, ali više o tome kad celu ideju dovedemo do realizacije - kaže Vučić.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^tema

Pare pod hitno za kokus i medije
Vozovi kao da su iz Harlema
Lift za studente sa hendikepom
Cepter naplatio deo odštete od RS
 
 


     


FastCounter by LinkExchange