GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vanredno stanje na jugoistoku Rusije zbog pošasti koja pluta ka Amuru

Kancerogena mrlja truje vodu za piće

Pritokom Sungari pliva "fleka" benzola duga 80 kilometara, a vlasti upozoravaju da ni hladna ni topla voda ne smeju da se piju, niti koriste za pranje i umivanje

MOSKVA - U Habarovskom kraju, na ruskom Dalekom istoku, od danas je na snazi vanredno stanje zbog očekivanog dolaska otrovnih materija u reku Amur, koja snabdeva tu oblast pijaćom vodom.

Mrlja s opasnim hemikalijama, dugačka 80 kilometara, stići će u Amur 27. novembra iz pritoke Sungari, zatrovane u Kini, u provinciji Đilin, posle eksplozije u petrohemijskoj fabrici benzena "Petro Kina". Iako je reč o incidentu koji se dogodio još 13. novembra, kineske vlasti su tek prekjuče obelodanile ekološku katastrofu. Objavi su prethodile višednevne glasine zbog kojih su žitelji Harbina, grada u kojem s prigradskim naseljima živi devet miliona ljudi, u panici kupovali vodu za piće.

Opustošili radnje

Kina i Rusija su se već dogovorile da uspostave "vruću liniju" kako bi Peking mogao da obaveštava Moskvu o benzolu. Koncentracija otrovnih materija u reci 30 puta je veća od dozvoljene. Posle prvobitne panike, kad su za nekoliko minuta iz prodavnica razgrabljene sve zalihe flaširane vode, sokova, mleka pa i alkoholnih pića, vlasti su organizovale dopremanje vode cisternama i tankerima, ali i bušenje novih bunara. Za čišćenje reke upotrebljava se aktivni ugalj. Voda zatrovana benzolom može da dovede do anemije ili drugih krvnih smetnji, ali i da ošteti bubrege i jetru.

Zagađena voda već je stigla do predgrađa Harbina i očekuje se da do večeras protekne kroz grad i krene ka Rusiji, javlja Beta, dodajući da je glavni vodovod u Harbinu zatvoren, a da vlasti upozoravaju da je zagađena voda vrlo kancerogena.

Regionalni centar ruskog ministarstva za vanredne situacije saopštio je da je nemoguće očistiti vodu od plutajuće mrlje benzola i nitrobenzola i upozorio građane da se ni hladna ni topla voda ne smeju upotrebljavati ni za piće, ni za pranje i umivanje.

Vlasti ne mogu da isključe vodu jer bi to, kako je objašnjeno, dovelo do zamrzavanja vodovodnog sistema. U tom kraju, temperatura je već minus 12, a prava zahlađenja tek se očekuju.
Ruska NTV je prenela da su građani uznemireni i da kupuju rezerve flaširane vode, koja već poskupljuje i postaje deficitarna.

Reka Sungari, kako je u Rusiji zovu, glavni je izvor pitke vode u ruskom gradu Habarovsku sa 600.000 stanovnika. Sungari je pritoka Amura, prirodne granice Kine i Rusije.


vesti po rubrikama

^svet

Kancerogena mrlja truje vodu za piće
Buldožer "zarobio" komandanta Džihada
 


     


FastCounter by LinkExchange