GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Metalci "Termoventa" u Brzoj Palanci zaključali fabriku

Telima brane fabričke mašine

Posle niza godina uspešnog poslovanja fabrika je dovedena do ambisa, a nove gazde skupe mašine prodaju u bescenje da bi namirili poverioce

BRZA PALANKA - Gromoglasno najavljivana kao fabrika za bezemljaše koji su zbog izgradnje HE "Đerdap dva" u Kusjaku, kod Negotina, u dunavskom priobalju ostali bez njiva i egzistencije, privatizovana fabrika "Termovent" u Brzoj Palanci, kraj Kladov, dovedena je na rub propasti. Velika proizvodna hala od 3.000 kvadrata je, posle uspešnog poslovanja, sada avetinjski prazna. Preostale skupocene mašine, za koje radnici kažu da su "srce" ove fabrike, u delu bescarinske zone, nove gazde i većinski vlasnici sada prodaju u bescenje kako bi namirili poverioce.

Obespravljeni radnici i manjinski akcionari, njih 30, od ukupno 54 zaposlena, ističu da je proizvodnja prekinuta još pre godinu dana i da plate ovde nisu isplaćene punih devet meseci. Rešili su da svojim telima i zaključanom fabričkom kapijom spreče sudske izvršitelje da održe novu licitaciju i van fabrike iznesu strug od 5.000 evra, čija je bagatelna cena samo 118.000 dinara.

- Ukoliko gazdama dozvolimo da se iz fabričkog kruga razvuku hidraulične makaze, prese od 150 tona za savijanje profila i druge mašine, ostaćemo bez osnovnih sredstava za rad i čeka nas ulica. Rečeno nam je da je u dokapitalizaciju fabrike uloženo sedam osam miliona dinara, a pogledajte šta su nam dovukli. Mi smo metaloprerađivači, pa se pitamo šta će u našoj fabrici mašine za preradu drveta - pita se Jovan Stojanović, mašinbravar-monter i član sindikalne organizacije u AD " Termovent" u Brzoj Palanci, dodajući da su od većinskih vlasnika i poslodavaca tražili da se održi Skupština manjinskih akcionara i utvrdi njihov deo imovine.

Rade Janković, bravar monter, predsednik Odbora fabričkog sindikata, najavljuje i stupanje u štrajk glađu ukoliko se rasprodaja proizvodne opreme odmah ne zaustavi. - Prodali su tri struga, bušilicu, putničko vozilo, novi kamion FAP, koji je navodno ustupljen na korišćenje preduzeću "21. maj" u Beogradu, dok su bez traga nestali traktor i autobus za prevoz radnika - kaže Janković.

- Prema našim saznanjima, većinski vlasnici i novi poslodavci Miroslav Aranđelović iz Leskovca, Slobodan Nikolić, Bogdan Nikšić i Dušan Zonić iz Beograda, kao i Živojin Đurić iz okoline Negotina od Fonda za razvoj uzeli su kredit od oko 20 miliona dinara i lažnim fakturama prikazali da su za taj novac uradili pristan za brodove i uredili priobalje u delu Bescarisnke zone Brza Palanka, što nije tačno. Sve to urađeno je mnogo ranije i za novac Kompanije "Đerdap" - podsećaju u " Termoventu".

Sve do privatizacije na javnoj aukciji 10. juna 2003. godine radnici su imali pune ruke posla i redovne zarade. Radio se vojni program, procesna oprema i klimaventilacioni uređaji za domaće i inostrano tržište, sušare za duvan i drugi atraktivni poizvodi. Kada su u fabrički krug ušli novi poslodavci, nastale su nevolje, a svaku platu zaposleni su morali da iznude obustavom rada i pretnjama.

Kako smo se uverili, većinski vlasnici već duže vreme ne dolaze u Brzu Palanku, pa smo u ovom slučaju ostali uskraćeni i za njihovu priču o rasprodaji proizvodne opreme.

C. B.


vesti po rubrikama

^Srbija

Telima brane fabričke mašine
Suvo meso a bez dima
Srbobranci za danas najavili "čudo neviđeno"
Budžet kraći za milion dinara
  
 


     


FastCounter by LinkExchange