GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Tadić i Koštunica na čelu pregovaračkog tima Beograda

Spremni za pregovore

U timu još Drašković, Bataković, Kojen, Simić, Samardžić, Rašković-Ivić. Stalni savetnik biće Švajcarac Tomas Flajner

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica biće kopredsednici i glavni pregovarači u delegaciji Beograda u predstojećim pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije, odlučila je Vlada Srbije na jučerašnjem zasedanju. U timu će biti i ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Članovi tima su Tadićevi savetnici Dušan Bataković i Leon Kojen, Koštuničini savetnici Aleksandar Simić i Slobodan Samardžić, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić i predstavnici Srba s Kosmeta Marko Jakšić (DSS) i Goran Bogdanović (DS). Pregovarački tim će imati savetnike i četiri radne grupe, a stalni savetnik je Švajcarac Tomas Flajner, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Friburgu i direktor Instituta za federalizam.

Aleksandar Simić je naveo za Radio B 92 da je ideja o formiranju tima vezana za politički dogovor koji je postignut 2. novembra na nivou predsednika Srbije i premijera koji je više puta potvrđen na sastancima u kojima su učestvovali predstavnici državne zajednice.

Kosmetski Srbi su sa odobravanjem prihvatili sastav tima, mada, prema rečima šefa poslaničke grupe Srpska lista za KiM u Skupštini Kosova Ranđela Nojkića (SPO), imaju primedbu što nema nijednog predstavnika Srba iz centralnog Kosova.

- Sastav tima je dobar, zastupljene su tri institucije, ali postoji mala rezerva povodom toga što su oba predstavnika kosmetskih Srba sa severa i nema nikoga iz centralnog Kosova. Kako su priče o podeli aktuelne, Srbi iz centralnog i ostalih delova Kosmeta strahuju da bi, ako u krajnjem slučaju dođe do tog najgoreg predloga, oni ostali u albanskom delu - smatra Nojkić.

Pres služba predsednika Republike saopštila je da je predsednik Srbije Boris Tadić dostavio Vladi Srbije predlog pregovaračke platforme o budućem statusu Kosova i Metohije, o kojem je razgovarao prilikom nedavnog sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

Spremni za pregovore
U DS ne govore istim jezikom
Koštunica predao Rezoluciju Ahtisariju
Nova vlada zavisi od DSS i PSS
Hoćemo direktne razgovore
Tadićev plan u skladu sa vladinim
Čekajući fajront: Baci Velju iz voza
 


     


FastCounter by LinkExchange