GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Brionski transkripti, genocid koji je Evropa nemo gledala (3)


Tri meseca pre Dejtona Franjo Tuđman saradnicima otkrio dil Miloševića i EU

Beograd obećao Karlu Biltu priznavanje Bosne

Tuđman: "Prema tome, Bosna bi se delila u odnosu 49:51 -federacija, konfederacija i tako. S tim da se Miloševiću, ako prizna Bosnu u roku od devet meseci, suspenduju sve sankcije. Milošević je na sve to pristao, a iza toga stoje Rusija, Francuska i Engleska

Admiral Davor Domazet Lošo, prvi čovek hrvatske vojne bezbednosti, dopunio je svoju analizu stanja na linijama fronta u Hrvatskoj. Pošto je opisao šta se dešava u sektorima "sever" i "jug", čiju su okupaciju Franjo Tuđman i generali već pripremili i na Brionima razrađivali poslednje detalje, Domazet je analizrao situaciju u sektoru "istok" - Istočnoj Slavoniji i Baranji. Budući da se Tuđman ustručavao da napadne taj region, plašeći se intervencije Beograda, Domazet je izložio procenu rizika od uključivanja srpskih snaga na tom području. Tuđman je, ponovo, propitivao generale, a u diskusiju su se uključili i generali Zvonimir Červenko i Ante Gotovina, kojeg je "Oluja", nekoliko godina kasnije, oduvala u ilegalu, pošto se i danas, zbog "zasluga" u toj akciji, skriva od Haškog tribunala.

Davor Domazet:

Kada je u pitanju istočna Slavonija odnosno Baranja, odnos snaga je sasvim drugačiji. Iz razloga što je sada uključivanje Vojske Jugoslavije i prije šest dana dovođenje 18. motorizirane brigade Novi Sad sa kompletnom tehnikom, dragovoljci već koji su se infiltrirali, ukupne snage na istočnom sektoru su 16 tisuća vojnika, 160 tenkova i tri topničke mješovite pukovnije. Te su snage već u borbenom rasporedu, kako oklopne, tako i topničke, i sa jasnim ciljem su postavljene. Oni će pokušati to uraditi, tu nikakve dvojbe nema, zauzimanjem mostobrana na Baranji, i cilj je izbaciti jednog hrvatskog vojnika sa tog dijela.

Drugo, pokušat će i izvesti sigurno vatrene udare po gradovima. Oni cijene i njihovi su planovi da bi možda u eventualnoj poziciji, ako bi operacije dulje trajale, zbog toga operacija na zapadu i mora kraće trajati, mogli ako poluče rezultat pokušati čak iz pravca Tenje, jer su ispraznili jučer sve pučanstvo i glavne su im snage koncentrirane tamo, sa snagama koje ima u Baranji i pontone koje dovodi iz Jugoslavije mogao bi pokušati ići na odsjecanje Osijeka. Ali samo pod uvjetom da ovo traje duže i da se zaista odluče angažirati na tom dijelu, i ako uspiju skinuti nas sa mostobrana.

U toj situaciji ne prijeti još, bez obzira što imaju snage, jer mora dovesti snage 453. motorizirane brigade iz Šida, ne prijeti opasnost poglavito zog čvrstine obrane Hrvatskog vijeća obrane na Orašju da bi mogli pokušati davno poznati i planirani manevar južno od Vinkovaca prema Županji.

Znači, to u ovoj etapi isključujemo. Osim samo što im ostaje, to su vatreni udari po Vinkovcima.
Dakle, realnost za tu operaciju je sada povoljna, i sa vojnog i sa aspekta angažiranja snaga, jer će nam njihov planirani udar dobro doći u smislu da sve snage kojima vezuju kako operacijske dubine, tako s okupiranih prostora, a nama ostavlja mogućnost da vrlo brzo zatvorimo ostala tri prozora ili vrata koja imaju. A zatim sa već planiranim i razvijenim operativnim snagama Hrvatske vojske izbijemo u dubinu i izađemo na granice.

Predsjednik:

Gospodo, u političkom smislu još nešto nisam vam rekao. Bilt, vi znate tko je Bilt, zamijenio je Ovena, bio je ovih dana u Beogradu i dogovorio je sa Miloševićem takvo rješenje političke krize u Bosni, na tlu bivše Jugoslavije, da Milošević prizna BiH na osnovu prijedloga Kontaktne skupine. Prema tome 49:51 Federacija, Konfederacija i tako. S time, da ako to učini, da mu se za rok od 9 mjeseci, suspendiraju sve sankcije. To je znači Milošević pristao. Iza toga stoji Rusija, Francuska i Engleska.

Mi smo, sa svoje strane, poduzeli sve korake da i Njemačka i Sjedinjene Američke Države pruže otpor tome, jer to ostavlja otvoren problem hrvatskih područja i to je svojevrstan način pritiska na nas. Ali, to govorim u tom smislu, to spominjem zato da svoje operacije moramo tako zamisliti, tako provesti da ne damo povoda Jugoslaviji, Miloševiću i njihovim prijateljima na Zapadu da prihvate intervencije Jugoslavije na hrvatskom tlu.

Mislim da, to je sada admiral rekao, ako sačuvamo, mislim da čak mi se možemo, među nama rečeno i pomiriti sa gubitkom Dravskog mostobrana jer ako bi oni napali sa svim snagama taj mostobran Drave u Osijeku, mi bismo jako teško to mogli zaustaviti. Ako bi tu započeli rat, onda za zapad, započinjemo rat i sa Jugoslavijom. A, oni se kao što rekoh boje znači Jugoslavija, Rusija, Islam, svjetski rat itd...

Znači, sa strateškog i političkog vojnog gledišta mi možemo zanemariti čak i taj mostobran, jer on nije od takvog značenja. Ako riješimo ovo, onda ćemo ono rješavati u kasnijem razdoblju.
Razumije se, to može dovesti do toga da oni granatirjau Osijek ili Vinkovce. Dvojim da bi pošli u osvajanje Osijeka.

Davor Domazet:
Ne, ja sam rekao da tu može Jugoslavija da se uključi.
Predsjednik:
Zato ja to i kažem.

Sada još nešto, u toj našoj operaciji ne znam, generale, šta je bilo sa Abdićem. Mi moramo Abdića prisiliti da stane na našu stranu i da prema Velikoj Kladuši, znači da tamo naiđemo ne na protivničke snage, nego na Muslimane koji će stati na našu stranu. Mislim da u vojnim razmatranjima to treba imati u vidu. Abdić je bio za suradnju s nama, pa je Izetbegović bio protiv itd.

Zvonimir Červenko:

Ono gospodine Predsjedniče što sam vam rekao, razgovor je bio sa njim, obavljen je. On neće sa nikakvim Muslimanom iz Hrvatske razgovarati i mislim da je on ostao na svojim pozicijama kao što jeste, barem za sada.
Predsjednik:
Dobro, ostao je na svojim pozicijama, ali ako mi pođemo u ofenzivu onda mu treba reći: ako ćeš biti na srpskoj strani onda ćeš doživjeti poraz, a ako ostaneš neutralan i priđeš na našu stranu onda imaš osiguranu budućnost. Tu treba djelovati i vojnički i politički.

Sada, Udbinu, rekao je admiral pod kontrolu. To, vjerojatno, treba granatiranjem uništiti. Znate šta je, strateški gledano šta je nedostatak ovog našeg razmatranja plana? Lijepo je to da treba sada admiral zatvoriti im i preostala troja vrata, ali im ne daš nigdje izlaza. Nema izlaska da se.... lijepo je to da je rekao sada admiral - zatvoriti im preostala troja vrata, ali im ne daš nigdje izlaza. Da se izvuku, da pobjegnu, nego ih prisiljavaš da se bore do kraja, što nam nameće veće angažiranje i veće gubitke. Prema tome, molim, dajte da uzmemo u razmatranje i to, jer oni jesu demoralizirani, apsolutno, i već kao što su se iseljavali iz Grahova i Glamoča, kad su se naši prisiljavali, tako se već dijelom iseljavaju iz Knina. Prema tome, dajte da uzmemo, u vojnom razmatranju, i tu mogućnost da im negdje ostavimno put, da se mogu dijelom izvući. (... tu je Dvor na Uni..) Da, ali ovaj Dvor na Uni je gore, ali ovo ovdje...

Davor Domazet:
Gospodine Predsjedniče, ovdje je put, i dva, zato smo u planiranju operacije imali, na ovome dijelu, ostavlja se ovaj put, ovdje je ličko, ovo gdje je Srb, ovdje je pored Srba. Tu se ostavlja put i mogu izići, i drugi put, ostavlja se Dvor na Uni, jer mi tek u završnom, tek izbijemo na Kostajnici postupno napredujemo i puštamo da izlaze, nećemo mi zatvoriti to. Tako da ima dva ključna puta.
Predsjednik:
Da, da si olakšamo.
Davor Domazet:
O tome smo i razmišljali.

Sutra: Domazet i Gotovina Tuđmanu iznose pravce napada po etapama


vesti po rubrikama

^feljton

Veze privatnika i direktora NIS-a
Beograd obećao Karlu Biltu priznavanje Bosne
 


     


FastCounter by LinkExchange