GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niska cena električne energije ponovo uništava postrojenja EPS-a

Jeftina struja, restrikcije zimi

Potrošnja struje u novembru veća je za skoro 10 odsto nego istog meseca lane. EPS ne može da proizvede dovoljno, a trgovci tvrde da struje nema dovoljno u celom regionu

BEOGRAD - Zbog najniže cene električne energije u odnosu na ostale energente za zagrevanje stanova, potrošnja struje poslednjih dana obara sve rekorde. Za skoro deset odsto veća je u novembru ove godine nego u istom mesecu prošle godine. S obzirom na ograničene mogućnosti EPS-a u proizvodnji i činjenicu da nas tek očekuju najhladniji dani, nema izbora nego da se struja uvozi. Ipak, viška struje, prema tvrdnjama trgovaca, u regionu nema, a i cena je skoro 4,5 evrocenti tako da Srbiji prvi put posle pet godina preti i opasnost od restrikcija.

Izgubili 300 miliona evra

Upravni odbor EPS-a na poslednjoj sednici nije doneo odluku o poskupljenju struje od 1. januara za 20 odsto, već je samo najavio. UO je usvojio Plan poslovanja za 2006. u kome je, uz postojeću cenu, iskazan manjak od oko 29 milijardi dinara ili 300 miliona evra. Usvojene su i mere za obezbeđivanje novca koji će nedostajati, ali je uz to neophodno i poskupljenje struje.

Povećanje potrošnje, prema proračunima EPS-a, bilo je i očekivano, ali ne u ovoj meri. "Planirani rast potrošnje za ovu godinu bio je oko jedan odsto, ali je potrošnja već u oktobru bila veća za 7,5 odsto nego lane, a to se nastavilo u novembru. Ovakva situacija nije posledica povećanog privrednog razvoja, već korišćenja struje za grejanje i dogrevanje", ističu u EPS-u. Sadašnja niska cena struje ne dozvoljava EPS-u da investira u povećanje proizvodnje što stvara veliku potrebu za uvozom.

Deo Vlade Srbije - ministri trgovine, energetike i rada i socijalne politike - zalažu se za poskupljenje, jer se time izbegava preterano korišćenje struje za grejanje i zaustavlja osiromašenje EPS-a. Međutim, ministar finansija Mlađan Dinkić i potpredsednik vlade Miroljub Labus nisku cenu struje pravdaju visokom inflacijom i zaštitom najsiromašnijih. EPS ove argumente ne priznaje i tvrdi da je inflacija u okolnim zemljama niža nego kod nas, iako je struja i više puta skuplja čak i na Kosmetu i u Albaniji. Činjenica je da i Labus i Dinkić, dodaju oni, dozvoljavaju poskupljenje ostalih energenata, a posebno gasa i mazuta. Prema rečima dvojice čelnika G17 plus, pomenuta poskupljenja ne utiču na inflaciju. Kako je sve povezano, argumenti Dinkića i Labusa nisu utemeljeni jer je poslednje poskupljenje gasa i mazuta ipak dovelo do povećanja cena grejanja u toplanama, a time i inflacije.

Labus je, na prezentaciji "Srbija i budućnost Energetske zajednice" koju je organizovala Evropska federacija trgovaca strujom, rekao da je dobra vest za potrošače da struja neće poskupeti ove godine. Loša vest, koju je on prevideo, mogla bi da bude da je, i pored velikog uvoza struje, pitanje da li će je biti dovoljno. Najveća posledica je to što će EPS, sa ovakvom politikom cena, biti osiromašen i brzo privatizovan.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Jeftina struja, restrikcije zimi
Mobtelu preti sudska naplata
Sindikati počinju generalni štrajk
Blokirani računi "Zastava oružja"