GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas stižu penzije - ali za oktobar, avgust i septembar "nestale" iz kalendara

Od crkavice će zakrpiti krov

Ponovo su nas prevarili, kažu penzioneri. Uz drugi deo novembarske penzije dobiće i četvrtinu zaostale avgustovske. To znači da će, uz 6.150 dinara, kolika je suma na prosečnom novembarskom čeku, penzionerima stići još po oko 3.000 dinara

BEOGRAD - Sada je već izvesno da će najstariji građani u Srbiji uz drugi deo novembarske penzije dobiti i četvrtinu zaostale avgustovske. To znači da će, uz 6.150 dinara, kolika je suma na prosečnom novembarskom čeku, penzionerima stići još po oko 3.000 dinara. Za taj novac, kako kaže Živorad Pantić, predsednik Sindikata penzionera "Nezavisnost", najstariji neće moći ni dugove da pokriju, a kamoli da sebi kupe nešto.

- Ponovo su nas prevarili. Obećali su nam trećinu zaostale jedne i po penzije, a po svemu sudeći, uz novembarski ček stići će nam samo četvrtina. Za tu "crkavicu" sedamdeset odsto penzionera vratiće nagomilane dugove. Oni koji imaju račune u banci eventualno će regulisati minus, a ostali će vratiti pare, kojima su krpili kraj s krajem, komšijama, prijateljima i rodbini. O plaćanju ogreva i kupovini zimnice penzioneri najverovatnije ni ove godine neće razmišljati jer neće imati od čega da plate - kaže Pantić.

Sve nasleđujem od sina

Bogdan Stojanović, nastavnik fizičkog u penziji, kaže da tu bednu crkavicu od 3.000 dinara najradije ne bi ni primio.
- Ja bih, ako je to moguće, taj novac podelio siromašnim poslanicima, pa neka oni za te pare kupe šta god hoće, jer mi, penzioneri, s tim novcem ne možemo ništa da uradimo. Supruga i ja primamo po 15.000 dinara mesečno i da nam deca ne pomažu, ne bi mogli da sastavimo kraj s krajem. Garderobu ne kupujem jer, na sreću, sve nasleđujem od sina, a penziju trošim na komunalije, lekove i za pokrivanje ostalih svakodnevnih potrebština. Za 3.000 dinara kupiću unučićima poklone za Novu godinu, da barem nekoga usrećim - kaže Stojanović.

Dug na četiri rate

Penzioneri će, podsećamo, pred Novu godinu primiti prvu isplatu zaostalog dela duga, od jedne i po penzije. Taj dug država je prvo trebalo da vrati u obveznicama, ali posle pregovora sa MMF-om, odlučeno je da će se on isplatiti u novcu. Međutim, umesto na tri rate, kako je bio prvi dogovor, najstarijim građanima dug će biti vraćen na četiri rate i to do 2008. godine. Za svaku isplatu zaostalih penzija iz budžeta će se davati po četiri milijarde dinara.

Ovu priču potvrđuje i Nadežda Mijatović, domaćica koja prima porodičnu penziju i koja kaže da će za 3.000 dinara, koliko će primiti pred Novu godinu, morati da plati komunalije.

- Neću imati dovoljno ni da pokrijem račune za struju, a oni udarili sada i na televizijsku pretplatu. Nisu ni razmišljali od čega će to penzioneri da plate. O obnovi garderobe sa ovim novcem ne smem ni da razmišljam, iako su mi neophodne čizme i kaput. Planirala sam i da sačuvam neki dinar da renoviram stan, jer mi već duže vreme prokišnjava, ali to će morati da sačeka neko bolje vreme - priča Mijatovićeva i dodaje da, kada joj je unuk odlazio u vojsku, od penzije nije mogla ni dinar da mu da, eto, da mu se nađe.

Osamdesetogodišnja Nada Radojičić već 36 godina prima muževljevu penziju, koja je 11.000 dinara i jedva uspeva da pokrije sve troškove. Dodatnih 3.000 dinara, koje će dobiti u decembru, kaže, ništa neće promeniti, niti će penzionerima poboljšati životni standard.

- Toliko toga treba da platim i kupim, da ne znam odakle ću da počnem. Više od pola penzije svakog meseca i trošim na struju, kiriju i telefon, a ovaj novac koji nam toliko obećavaju, ako ga uopšte i primimo, što nije nemoguće, još ne znam na šta ću pre da potrošim, ali svakako ga neću uštedeti - kaže Radojičićeva i podseća da penzioneri u Srbiji najlošije žive, ali da su jedini koji uredno i redovno plaćaju sve izdatke.

Mirko Radovanović, lekar u penziji, ogorčen je odlukom Ministarstva finansija da se najstarijim građanima zaostale penzije isplaćuju tri godine i da im će se sada, kao poslednjoj sirotinji, udeliti po 3.000 dinara, o kojima se u javnosti priča kao da će dobiti po 30.000 dinara.

- Da li oni znaju koliko izdataka imaju penzioneri, koliko koštaju lekovi i komunalije i kada su oni poslednji put sebi kupili nove cipele. Šta će ljudi da rade sa 3.000 dinara uz prosečnu penziju od 10.000 dinara usred zime. Od čega da plate ogrev i spreme zimnicu. Ako nemaju decu da im pomognu, oni su na milost i nemilost prepušteni svojoj sudbini. Jednom rečju, sramotno je to što se prema najstarijim građanima, koji su ceo svoj život radili i zarađivali, tako postupa - očajan je Radovanović.

M. Blaževski


vesti po rubrikama

^društvo

Devojka preživela zahvaljujući donatoru
Od crkavice će zakrpiti krov
Uticajni poslovi rezervisani za muškarce
Podeljeni ključevi za 130 novih stanova