GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 25. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za danas u 8.30 najavljeno uklanjanje tezgi iz Sremske ulice

Posle Bulevara, nestaje i Sremska

Ideja je da se mesto gde se sada nalaze tezge i okolni prostor uredi kao trg s ostavljenim prolazima ka Prizrenskoj ulici. Na tom mestu nije dozvoljena gradnja jer je to krov terazijskog tunela i biće postavljene samo klupe i rasveta

Tezge koje su pre 11 i po godina postavljene u Sremskoj ulici trebalo bi da budu uklonjene danas, a komunalni inspektori na teren će, uz pratnju drugih službi, izaći već u 8.30 sati. S obzirom na to da ima 112 tezgi, a na svakoj radi po najmanje dva radnika, danas će oko 250 ljudi ostati bez posla.

Naime, posle odluke Izvršnog odbora Skupštine grada, grad Beograd i agencija "Grb" su 14. maja 1994. godine sklopili ugovor po kom je pomenuta agencija zakupila prostor u Sremskoj ulici. "Grb" je uredio plato, organizovao ga kao "bazar robe široke potrošnje" i postavio 112 tezgi. Ugovor je istekao 31. decembra 1995. godine, a zatim je produžen za 1996, 1997. i 1998. godinu. Potom nije obnavljan. Zakupac je nastavio da koristi prostor i plaća ugovorenu zakupninu, pa se shodno Zakonu o obligacionim odnosima, kako objašnjavaju u opštini Stari grad, "stekli uslovi da se smatra da je zaključen novi ugovor i to na neodređeno vreme".

Računica

Nebojša Bakarec je naglasio da se zaposleni u Sremskoj ne mogu smatrati kao socijalno ugrožena kategorija jer su plaćali zakup tezgi od 32.000 do 37.000 dinara.
- Ako su građani bili u mogućnosti da toliko novca daju samo za zakup tezge, postavlja se pitanja kolika onda može da bude zarada - kaže Bakarec. Međutim, prodavci kažu da bi rado zamenili i posao i zaradu s njim, "pa bi video kako izgleda smrzavati se zimi i prodavati krpice da se prehrani porodica".

Godine 2001. na snagu je stupila Odluka o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata, a Sremska ulica nije predviđena kao jedna od dozvoljenih lokacija za postavljanje tezgi, te je 2003. godine agenciji "Grb" uručeno obaveštenje o raskidu ugovora. Agencija "Grb" je uložila žalbu na to rešenje i, posle nekoliko presuda i žalbi, Vrhovni sud Srbije je u julu ove godine presudio u korist Grada i naložio uklanjanje tezgi.

- Stari grad je izvršilac i moramo da se ponašamo prema presudama. Agencija "Grb" je izgubila sva prava koja je imala, a u toku je i priprema Sremske ulice i Ulice maršala Birjuzova za ozbiljnu rekonstrukciju - rekla je Mirjana Božidarević, predsednik opštine Stari grad.

Ideja je da se mesto gde se sada nalaze tezge i okolni prostor uredi kao trg s ostavljenim prolazima ka Prizrenskoj ulici. Na tom mestu nije dozvoljena gradnja jer je to krov terazijskog tunela i biće postavljene samo klupe i rasveta.

- Konačno ćemo umesto buvljaka na 50 metara od Terazija imati uređen trg jer je to javni prostor. Grad je zaključio ugovor, vodio spor, "Grb" je izgubio i ostalo je na nama da tezge uklonimo jer se nalaze na našoj teritoriji. Prodavce smo obavestili da uklone svoju robu i ako žele sami uklone tezgu, a naši inspektori će sutra izaći na teren - rekao je juče Nebojša Bakarec, zamenik predsednika opštine Stari grad.

Gradimir Jaćević, direktor agencije "Grb", kaže da se ne može osporiti legitimitet načina plaćanja zakupa prostora u Sremskoj jer je sklopljen ugovor na neodređeno vreme.

- Pokušavali smo da razgovaramo sa predstavnicima grada i sigurni smo, da je bilo sluha u toj kući, problem Sremske bi davno bio prevaziđen. Međutim, išlo se sistemom represije i evo do čega smo došli. Mi ne sporimo nalog jer su potpuno jasna dokumenta i njihov pravni legitimitet. Jedino što želimo je da ljudima stvorimo mogućnost da se snađu i presele. Tražili smo da se rok za uklanjanje tezgi produži na četiri meseca, što je realan rok za preseljenje, ali bili bismo zadovoljni i sa mesec dana. To je kompleksan problem i teško se može rešiti za dan-dva - objasnio je Jaćević.

Prodavci ogorčeni odlukom opštinske vlasti

Prodavcima je juče podeljeno saopštenje opštine u kome se kaže da će komunalni inspektori danas u 8.30 početi uklanjanje tezgi. Ova vest je šokirala prodavce koji su, kako i sami kažu, mesecima unazad redovno plaćali sve dažbine.
- Ovo je sramota! Ide Nova godina i svi smo uložili mnogo novca da kupimo robu. Gde sada da je prodamo! Svaka tezga plaća porez za doprinos, paušalni porez na dobit i porez na dodatu vrednost, što je mesečno više od 15.000 dinara. Svaka tezga ima i naziv, što, na ime takse za isticanje firme, plaća opštini 1.800 dinara mesečno. Svaka tezga, iako zauzima samo tri kvadratna metra, dobija uplatnicu "Infostana" na kome je stavka za odnošenje smeća "samo" 800 dinara. Svaka tezga je morala da kupi DžSP odašiljač koji nismo u obavezi po zakonu da koristimo, a za njega smo platili svi po 18.000 dinara - ogorčeni su prodavci.

V. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

Posle Bulevara, nestaje i Sremska
Danas ne dežuramo!
"Beli Anđeo" za Zubina Mehtu
Četiri zvezdice za poslovne ljude
Tesna fotelja za tri predsednika
"Biznis baza" i sajam vina i hrane
Glas i "Otvorena knjiga" nagrađuju
Gradske vesti: "Deca mogu sve"
 


     


FastCounter by LinkExchange