GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pred očima Evrope nastaje narko-država

PRAG - Kosovsko-albanska mafija sve intenzivnije nastoji da "opere" prljav novac od trgovine heroinom, u kojoj ima monopol na češkom crnom tržištu, i da ga uloži u legalne poslove u Češkoj, piše u udarnoj temi češki dnevnik Hospodaržske novini, prenosi Beta.

"Vrlo je verovatno da kosovski Albanci nastanjeni u Češkoj investiraju deo novca od trgovine drogom u legalne aktivnosti. Tu sarađujemo sa policijskim jedinicama koje se bave privrednim kriminalom", potvrdio je listu Jirži Komorous, šef češke Centrale za borbu protiv narkotika. Kosovski Albanci se, prema njegovim rečima, često povezuju sa češkim kriminalcima i trgovinskim preduzećima.

Komorous je podsetio da su Česi u vreme kosovske krize imali konkretne operativne podatke da su kosovsko-albanski mafijaši preko humanitarnih organizacija bitno učestvovali u finansiranju Oslobodilačke vojske Kosova.

Primer da kosovsko-albanska mafija u Češkoj sve intenzivnije traži puteve da opere prljav novac i preko legalnog biznisa, a ne samo tradicionalnih kockarnica i erotskih klubova, list nalazi u slučaju iz 2003. godine.

Tada su nemački carinici našli kod jednog međunarodno gonjenog kosovskog Albanca i menice jedne od najmoćnijih čeških finansijskih grupacija, PPF, inače zainteresovane za ulazak na tržište osiguranja u Srbiji i Crnoj Gori.
Hospodaržske novini upozoravaju da na Kosovu pred očima evropskih političara nastaje narko-država, a da Evropska unija, SAD i UN izbegavaju taj "vruć krompir" jer se "zbog povezanosti organizovanog kriminala i kosovsko-albanske vrhuške plaše da bi energični pristup zaštitnicima kosovske mafije ugrozio stabilnost na Kosovu." Češki privredni dnevnik, pozivajući se na tajni izveštaj nemačke obaveštajne službe BND, tvrdi da je, na primer, lider DSK Hašim Tači tokom 2001. održavao direktne veze sa mafijom u Češkoj i Albaniji.

Vezu između kosovsko-albanskih političara i mafije potvrdila je u intervjuu češkom listu i analitičar Centra za evropsku politiku u Briselu Lucija Montanaro-Jarkovska. Na Kosovu se, kako je upozorila, ponovila dobro poznata situacija posle sukoba - da međunarodne organizacije i države nemaju baš mnogo izbora s kim će pregovarati.
"Zaista postoji mnogo dokaza o vezi OVK sa švercom droge i ljudi i kontaktima sa drugim organizacijama kriminalaca. Mnogi smatraju da su EU i SAD u odnosu prema novim liderima, na primer iz OVK, postupali suviše delikatno i diplomatski. A stara veza sa organizovanim kriminalom postoji i danas", zaključila je Montanaro-Jarkovska.


vesti po rubrikama

^tema

Prepucavanje dva kabineta
Pred očima Evrope nastaje narko-država
Čeka se još osam vozova
 
 


     


FastCounter by LinkExchange