GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Valjevsko Javno komunalno preduzeće pripretilo opštinarima

Ekonomska cena ili cvokotanje

Sindikat JKP podržao direktora i od opštine traži odobrenje za veće plate i da grejanje dvostruko poskupi

VALJEVO - Problemi u poslovanju Javno komunalnog preduzeća iz Valjeva i evidentan sukob rukovodstva ove firme, koja brine o grejanju u gradu, i lokalne samouprave kulminirali su oglašavanjem sindikata JKP-a i njihovim zahtevima upućenim osnivaču.

Pod pretnjom da će, ukoliko im se ne omogući normalno funkcionisanje i poboljšaju uslovi rada, biti prinuđeni i da obustave grejanje za svoje korisnike, radnici ovog preduzeća praktično su podržali direktora Miroslava Rasulića i od Skupštine opštine zatražili da se pod hitno usvoji njihov zahtev za povećanjem cene grejanja za 50 odsto.

Predsednik sindikata Dragan Milovanović obrazložio je to normalnom potrebom uvođenja ekonomske, a ne matematičke cene, čime bi se stabilizovale i finansijske prilike u ovoj firmi. Time bi se, takođe, kako tvrde sindikalci, poboljšali i uslovi rada i zarade, koje su "zaleđene" na proseku od oko 15.000 dinara.

Zaposleni u ovom preduzeću, kojih trenutno ima 78, zatražili su objašnjenja i od direktora, a pitanja su se uglavnom odnosila na novoprimljene radnike, uslove u kojima jedan majstor održava po dve kotlarnice u gradu i istragu koja se u firmi vodi zbog pronevere u prethodnom periodu.

Prema Rasulićevim rečima, broj novih radnika je neznatan, a među njima je on sam kao direktor, potom šef računovodstva koji je smenjen zbog pronevere, blagajnik, umesto ranijeg koji se zbog iste pronevere ubio, kao i nekoliko ljudi primljenih na određeno vreme u sezoni.

Gubitke koje JKP ima, kako kaže, praktično bi trebala da pokrije opština, ali su oni samo stavili ograničenja na plate, a o novoj ceni grejanja nisu želeli ni da razgovaraju.
- Ne zna se kada će biti nova sednica Skupštine, ni kako će se ovo razrešiti, ali smo mi finansijski ugroženi, mislim da su i zahtevi radnika objektivni, tako da ćemo ponovo sazvati Upravni odbor i još jednom razmotriti cenu grejanja i celu situaciju - kaže Rasulić.

Kako tvrdi, ovom preduzeću neophodno je definisanje novih odnosa, ekonomičnije poslovanje i drugačija organizacija, uz moguće uključenje i školskih kotlarnica u nadležnost ovog preduzeća.
JKP u Valjevu brine o 80 kotlarnica sa oko 3.500 korisnika. Cena grejanja je 32,60 dinara po metru kvadratnom i plaća se preko cele godine, a traženo je povećanje od 48,9 odsto.

B. O.


vesti po rubrikama

^Srbija

Ekonomska cena ili cvokotanje
Banja nedovoljna za preživljavanje
Opet postali beskućnici
Zaboravili na probleme sela
Preko mosta u Evropu
  
 


     


FastCounter by LinkExchange