GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Vladajućoj većini u Skupštini Srbije preti nezaustavljivo osipanje

Vanredno stanje u parlamentu

Radoslav Jović, predsednik opštine Kraljevo i član SDPO-a, tvrde izvori Glasa, namerava u opoziciju, ako ga na referendumu u nedelju građani smene sa funkcije

BEOGRAD - Vladina većina u parlamentu od juče je kraća za jednog poslanika, a komentariše se da će vrlo brzo ostati bez još jednog. Osim Slobodana Živkucina, kako Glas nezvanično saznaje, najverovatnije će u opoziciju preći i Radoslav Jović, predsednik opštine Kraljevo. Kako navode naši izvori, Jović je čvrsto rešen da se, ukoliko ga građani Kraljeva i nedelju smene na referendumu, istog momenta povuče iz poslaničkog kluba. Jovićev komentar nismo uspeli da dobijemo - juče ga nije bilo u Skupštini, a u opštini Kraljevo Glasu je rečeno da je predsednik otputovao u Beograd.

Verko "predvideo"

Tokom sednice parlamenta, na kojoj je raspravljano o Rezoluciji, novinari su primetili da je Veroljub Stevanović, predstavljen kao šef poslaničke grupe "9+9", za govornicom rekao: "Devet poslanika NS-a i nas sedam nezavisnih poslanika glasaće za Rezoluciju". Na pitanje Slobodanu Živkucinu zašto Stevanović pominje samo sedam poslanika, kada ih ima devet, Živkucin je tada odgovorio: "Stvarno ne znam šta mu je. Da on nije malo požurio"?

Inicijativu za Jovićev opoziv, podsetimo, podneli su kraljevački radikali. On je podneo inicijativu za zaštitu zakonitosti, a Vrhovni sud bi, prema nekim izvorima, mogao da "preseče" i dan uoči referenduma. S druge strane, vladi preti opasnost i od šest poslanika SPS-a vernih Miloševiću koji ultimativno "guraju" svoje amandmane. Ako bi i oni vladi uskratili podršku, broj Koštuničinih protivnika narastao bi na 127!

Od 14 nezavisnih poslanika, polovina pripada opoziciji, a ako se Živkucinu pridruži i Jović, bilo bi ih osmoro. U skupštinskim klupama je i dalje 80 radikala i 33 upražnjena mesta za DS. Uz šest glasova Miloševićevih socijalista, mogli bi da nadglasaju poslanike DSS-a (53), G17 (31), NS-a i SDPO-a (16) i krnji SPS (16). I pored toga, u vladajućoj koaliciji ne strahuju. Andreja Mladenović, portparol DSS-a, kaže da vlada nije u krizi i da se odnos snaga u parlamentu neće menjati. Sa ovom ocenom slaže se i potpredsednik SPO-a Srđan Srećković.

- Ne bi bilo dobro da bilo koja stranka izaziva nestabilnost u ovom trenutku kada počinju pregovori o statusu Kosova i sa EU - kaže Srećković i apeluje na stranke demokratskog bloka da razmišljaju o strategiji za naredne izbore "da bi napravili vladu bez SPS-a, SRS-a i interesne grupe Bogoljuba Karića".

Demokrate smatraju da je vlada u krizi od prvog dana, a prema rečima Marka Đurišića, predsednika IO DS-a, "vlada će se na sve načine boriti za svoj opstanak, pa i uz podršku SRS-a, koja de fakto postoji".

V. N.


vesti po rubrikama

^politika

Labusova balerina igra kod Stankovića
Srbija i Hrvatska ključne u regionu
Vanredno stanje u parlamentu
Neću da budem poslanik bez mozga
Slobodan Milošević gospodar budžeta
Radikali traže opoziv Tadića
 


     


FastCounter by LinkExchange