GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Srbija i Hrvatska ključne u regionu

Od specijalnog izveštača Glasa

ZAGREB - Prosperitet i politička stabilnost regiona leže u napretku odnosa Srbije i Hrvatske, a saradnja dve zemlje igraće u ovom delu Evrope ključnu ulogu, ocenili su juče posle susreta u Zagrebu premijeri ove dve zemlje Vojislav Koštunica i Ivo Sanader.

Koštunica je sa hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom pre svega razgovarao o rešavanju humanitarnih problema, problemu nestalih, povratku, za koji je rečeno da se mora odvijati na načelu dobrovoljnosti i realizovati do kraja iduće godine, pitanju vlasništva, državnih granica i zaštiti nacionalnih manjina.

- Koštuničin dolazak predstavlja korak napred u rešavanju nerešenih pitanja i spremnosti dve države da pokažu zalog mira - rekao je Sanader, koji je važnost ove posete ocenio i u svetlu ostvarenja dobrih bilateralnih odnosa Hrvatske i SCG u smislu političke stabilnosti ovog dela Evrope i evropske perspektive dveju država. On je pozdravio nedavno potpisani sporazum o pridruživanju Srbije EU.

Objektivan pristup Kosovu

Koštunica je izjavio i da je zadovoljan što je njegov kolega potvrdio da se pitanje Kosmeta ne može rešavati bez saglasnosti Beograda, što je Sanader ponovio pred novinarima. On je rekao da je stav Hrvatske da se to teško pitanje ne može izolovati, jer se radi o problemu regiona i sve zemlje treba da doprinesu da se ono reši.
- Naše stanovište je apsolutno logično. Problem Kosova se ne može rešiti bez Beograda... Tome tako treba i pristupiti. Od međunarodne zajednice i svih drugih očekujemo objektivan pristup - izjavio je Sanader.

Srpski premijer naglasio je i da će svaki korak Hrvatske ka EU u Srbiji biti dočekan sa zadovoljstvom. Što bolji odnosi Hrvatske i SCG, dodao je Koštunica, predstavljaće i korak ka prosperitetu regiona. U razgovoru sa Sanaderom Koštunica je istakao potrebu rešavanja svih problema u neposrednim kontaktima, dodavši da se humanitarna pitanja moraju rešiti na pravi način, vodeći računa o ljudima. On je ukazao i na potrebu da se što pre sastanu državne komisije za granice.

Upitan da li će ovu posetu iskoristiti za izvinjenje hrvatskom narodu za ono što se dešavalo u ratu, Koštunica je rekao: "Bitno je da se reši svaki problem koji je rat ostavio, ali ne rečima, već onim što se čini".

Sanader je istakao da je problem povratka imovine rešen, izuzev nekoliko desetina slučajeva koji se nalaze na sudu, a da stanarska prava ne spadaju u imovinu, ali da je to važno jer su ljudi uplaćivali u fondove.

Koštunica se u Zagrebu sastao i sa predsednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šehsom i sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem. Tokom boravka u Zagrebu posetio je i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu u Zagrebu i razgovarao sa predstavnicima srpskih političkih stranaka.

U Zagrebu su pored Koštunice boravili i ministri za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović, poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Ivana Dulić-Marković, privrede Predrag Bubalo i za kapitalne investicije Velimir Ilić. Potpisano je i pet ugovora: o međunarodnom kombinovanom prevozu stvari, obnovi železničkog mosta Bogojevo - Erdut, veterinarskoj i fitosanitarnoj saradnji i o naučno-tehnološkoj saradnji. U Privrednoj komori Hrvatske održan je sastanak hrvatskih i privrednika iz Srbije koji su doputovali s Koštunicom.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Labusova balerina igra kod Stankovića
Srbija i Hrvatska ključne u regionu
Vanredno stanje u parlamentu
Neću da budem poslanik bez mozga
Slobodan Milošević gospodar budžeta
Radikali traže opoziv Tadića
 


     


FastCounter by LinkExchange