GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta je to u stvari... umetnost

Jel umetnost kad ona teta na televiziji peva u "Grand paradi"? Naravno da nije! To bi bilo isto kao kad bi imao nekog miša, a zvao ga "lav". To što ga ti zoveš tako, ništa ne bi promenilo: on bi i dalje ostao miš! Tako i one gologuze tete; to što ih neko naziva "umetnicama", ništa ne menja: one nisu umetnice nego gologuze tete!

A šta je to, onda, umetnost? Za šta služi, kako mogu da je prepoznam, kako se i od čega pravi ta umetnost? Mnogo je lakše odgovoriti na pitanje šta to nije umetnost. A umetnost nije skoro sve ono što vidiš na televiziji ili pročitaš u novinama! Tako, na primer "umetnik s loptom" nije umetnik nego fudbaler, "umetnik" koji prodaje svoje slike na nekoj izložbi uglavnom nije umetnik nego prodavac slika, pevač koji peva na koncertu nije umetnik nego - pevač, a onaj pisac koji prodaje najviše knjiga bi se sigurno uplašio od pravog umetnika, kad bi ga video.

Pa, znači, umetnici su jako retki, a umetnosti skoro i da nema?Nažalost, tako je! Umetnost nije nešto što se radi zbog para, a danas svi koji viču da su umetnici rade uglavnom zbog para. Pa šta je onda ta umetnost, i šta je taj umetnik?

E ovako: da vidimo prvo koje su to umetnosti. Znamo da slikari mogu da budu umetnici, pa pesnici, pa pisci, pa muzičari... A svi oni stvaraju neko umetničko delo. Umetničko delo je nešto što svi možemo da vidimo ili čujemo i da nam je lepo? Ma jok!!! To se zove kič, ako neko delo izaziva u tebi samo osećaj lepog! Pravo umetničko delo ne izaziva samo osećaj lepog, naprotiv, od prave umetnosti ponekad može i da ti se smuči (kao kad čitaš kako oni zli ljudi nisu dali Oliveru Tvistu i drugim siročićima da jedu); ili kad čitaš Jesenjinovu pesmu o Keruši pa shvatiš šta su to ljubav i tuga; ili kad čitaš našeg pesnika Miroslava Antića pa shvatiš šta je to duša. E, to je umetnost: nešto od čega ti nije samo lepo, kao kad pojedeš čokoladu, nego nešto što te tera da razmišljaš o stvarima, da radiš dobre stvari, da menjaš ono što ne valja u svetu.

Eto, na primer, taj Oliver Tvist (ima sada i super film o njemu): kad jednom pročitaš to umetničko delo koje je još u pretprošlom veku napisao čika Čarls Dikens, nikad više ne možeš biti ravnodušan na nepravdu i laž. Ili kad slušaš ona čuvena Četiri godišnja doba od Vivaldija, odmah ti sneg postaje raznobojan, a ne beo. Umetnost je, dakle, nešto što te tera i podstiče da budeš bolji čovek! Zato baci Željka Joksimovića, a kupi Mocarta; nećeš zažaliti! Ne čitaj ove naše "pesnike za decu" koji sklapaju stihove da bi uzeli pare - čitaj pesme od Jesenjina i Miroslava Antića. Ne čitaj gluposti - uzmi Džeka Londona ili Karla Maja.


vesti po rubrikama

^glasić

Crtani junaci: Fantastični
Prokletstvo Zekodlaka
Šta je to u stvari... umetnost
Zanimljivosti
Dečje vesti: Lutka za šminkanje
 


     


FastCounter by LinkExchange