GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sukob ministara zbog cene struje

BEOGRAD - Ministri u Vladi Srbije - energetike, trgovine i finansija, sukobili su se juče zbog cene električne energije. Ministar energetike Radomir Naumov izjavio je da bi struja do kraja godine trebalo da poskupi za 10 odsto i da će konačnu reč o tome dati Upravni odbor EPS-a i Vlada Srbije. Naumov je rekao da sa sadašnjom cenom struje EPS ne može da pokrije ni cene proste reprodukcije i naglasio da zbog niske cene struje pada cena i samom EPS-u, a dovodi se u pitanje i sigurnost snabdevanja potrošača.

I ministar trgovine Bojan Dimitrijević je izjavio da je najavljeno poskupljenje struje za 10 i gasa za 20 odsto, ali da se još ne zna kakva će biti odluka vlade. On je istakao da je zahtev za poskupljenje struje ekonomski opravdan, jer nije logično da grejanje na struju bude najjeftinije. Kada je reč o nafti, cene se pomeraju automatski, u odnosu na kretanja na svetskom tržištu, rekao je ministar, na šta su novinari primetili da to važi samo u slučaju kad cena ide "na gore".

Međutim, ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je juče da poskupljenja struje neće biti pre aprila i da Ministarstvo finansija nije ni dobilo zahtev za poskupljenje. "Ukoliko takav zahtev stigne, unapred mogu da kažem da ćemo ga odbiti", najavio je Dinkić. Iako su juče poskupeli grejanje, voda, gradski prevoz i ostale komunalne usluge, Dinkić je izjavio da pre aprila nijedno krupno javno preduzeće ne može da računa s povećanjem svojih cena, jer je to deo plana za radikalno obaranje inflacije u prvom kvartalu iduće godine.

On je još naveo i da vlada, posle zaustavljanja rasta cena jestivog ulja, analizira i cene ostalih prehrambenih proizvoda na tržištu, a prvi na redu je šećer. "Smatramo da je povećanje cene šećera od 30 odsto u prvih deset meseci ove godine problematičan jer je ponuda šećera na tržištu ogromna, svi proizvođači imaju dovoljno sirovina, a fabrička cena svakih nedelju dana pada po dinar", objasnio je Dinkić i najavio da će Ministarstvo zato razmotriti kolike su trgovinske marže i zašto ne pada cena šećera u trgovinama.

G. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Strateške firme nisu za kumove
Plate padaju, cene ne miruju
Uvodi se porez za najbogatije
"Zastava" vraća "Fijatu" dug
Sukob ministara zbog cene struje