GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Kragujevcu u jeku pripreme za proizvodnju "punta"

"Zastava" vraća "Fijatu" dug

KRAGUJEVAC - Posle potpisivanja ugovora sa "Fijatom", u Kragujevačkoj "Zastavi" obavljaju se poslednje pripreme kako bi u što kraćem roku počela proizvodnja srpskog "punta", odnosno "zastave 10". Prva grupa "Zastavinih" radnika i stručnjaka već se nalazi u Torinu na obuci na "Fijatovim" montažnim trakama za sklapanje "punta". Takođe, "Zastava" će do kraja ovog meseca "Fijatu" isplatiti 7,2 miliona evra, odnosno dve trećine ukupnog duga od 11,2 miliona evra.

Prolongiran rok

Rok za vraćanje celokupnog duga "Fijatu" prolongiran je do marta iduće godine. Međutim, Adžić najavljuje da će 90 odsto duga biti vraćeno već do kraja godine. Novac će, prema njegovim rečima, biti obezbeđen prodajom delova Zastavinih prometno-servisnih organizacija u Kragujevcu, Beogradu i Somboru, pošto dosadašnji pokušaji da se prodaju "u kompletu" nisu bili uspešni. Adžić nije isključio ni mogućnost da "Fijatu" do kraja godine bude vraćen kompletan dug.

Iako je poslednjih nekoliko nedelja bilo i oprečnih informacija, pa čak i najava da će ugovor sa "Fijatom" propasti, u "Zastavi" se ipak spremaju za novi posao. Kao jedan od spornih momenata pominjalo se i to da ministri Mlađan Dinkić i Velimir Ilić još nisu ispunili obećanje, odnosno uplatili 15 miliona evra na ime neophodne modernizacije pogona za proizvodnju. Podsećamo, Dinkić i Ilić su pre nekoliko meseci obećali da će "Zastava", posle potpisivanja ugovora o licenci sa stranom firmom, iz budžeta dobiti 15 miliona evra za potrebe modernizacije, ali od toga za sada nema ništa.

Takođe, problem je predstavljao i pomenuti dug "Zastave" prema "Fijatu". Da ovo potraživanje ne bi predstavljalo kamen spoticanja, u okviru "Zastave" je oformljeno novo preduzeće "Zastava auto" koje će biti potpuno nezavisno od matične kompanije koja "Fijatu" duguje milione. Ova potraživanja biće namirena novcem koji će grupa "Zastava vozila" inkasirati na ime prodaje svoje imovine u Hrvatskoj. - Pre dva dana u toj bivšoj republici SFRJ prodato je preduzeće i prateći objekat u kome se nekada montirao stari model "132", zatim odmaralište sa hotelom u Pučištu na Braču - potvrdio je Zoran Adžić, direktor Direkcije za pravne poslove kragujevačke kompanije.

Adžić je takođe rekao da je novac od prodaje već uplaćen na račun "Zastave". On nije naveo o kojoj sumi je reč, već je naglasio da je to poslovna tajna i obaveza prema kupcu iz Hrvatske koji je želeo da cena ostane tajna. Prema nezvaničnim informacijama, od prodaje imovine u Hrvatskoj "Zastava" je inkasirala oko četiri miliona evra.

M. D. R.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Strateške firme nisu za kumove
Plate padaju, cene ne miruju
Uvodi se porez za najbogatije
"Zastava" vraća "Fijatu" dug
Sukob ministara zbog cene struje