GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Uvodi se porez za najbogatije

BEOGRAD - Poreska uprava priprema se za uvođenje sintetičkog poreza. Smisao tog poreza je pravičnije oporezivanje dohodaka najbogatijih, a uporedo sa tom dažbinom, u planu je i unakrsna procena imovine najimućnijih građana. Do sada, najbogatiji ljudi u Srbiji uglavnom su izbegavali plaćanje poreza na dohodak, a nisu plaćali poreze niti dokazivali poreklo velike imovine koju su stekli - rekao je juče na konferenciji za novinare direktor Poreske uprave Vladimir Ilić.

"Najbogatijima, kako budu rasli prihodi, tako će im rasti i obaveze za plaćanje poreza, jer će se uvesti progresivne poreske stope, pa će veći porez plaćati oni sa većim primanjima", kazao je Ilić, ne precizirajući kada će taj porez biti uveden.

On je najavio početak decentralizacije poreske administracije, odnosno prenosa ovlašćenja na lokalne službe, kao i pojednostavljenje poreskih obaveza. Poreska policija, rekao je Ilić, podnela je 1.105 krivičnih prijava, a ukupan iznos poreza čija se naplata izbegava je preko sedam milijardi dinara, dok je vrednost oduzete robe 110 miliona dinara.

Donete su tri bezuslovne krivične presude sa kaznom zatvora, ali je Ilić naglasio da naši sudovi i dalje izriču suviše blage kazne, uglavnom samo uslovne. Iako je ukinut porez na promet, obveznici duguju više od pet milijardi dinara, a za 2003. i 2004. naplaćeno je 21,5 milijardu dinara. Na ime PDV-a je naplaćeno 188 milijardi dinara. "Utvrdili smo i da se po restoranu izdaje samo 1,4 fiskalna računa, što očigledno nije logično", dodao je on.

A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Strateške firme nisu za kumove
Plate padaju, cene ne miruju
Uvodi se porez za najbogatije
"Zastava" vraća "Fijatu" dug
Sukob ministara zbog cene struje