GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar finansija izgubio opkladu o inflaciji u 2005.

Plate padaju, cene ne miruju

U Makedoniji je inflacija dva odsto, u Bosni i Hercegovini 3,6, a u Hrvatskoj 4,1 odsto godišnje. Rast cena u Srbiji dostići će 18 odsto

BEOGRAD - Srbija postaje sve skuplja, a za sve veći broj građana i neizdrživo mesto za život. Dok cene nezadrživo rastu, plate su prestale da ih prate i već su krenule u suprotnom smeru. U oktobru su troškovi za ishranu porasli za 3,1 odsto u odnosu na prethodni mesec. Neto plate iz oktobra realno su, prema septembarskim, manje za čak 2,68 odsto. Od oktobra 2004. do oktobra ove godine inflacija je već dostigla 18 odsto. Iako su ovo samo brojke, one odražavaju situaciju u kojoj građani skoro svakodnevno gledaju kako se cene ulja, šećera, benzina, struje, grejanja... stalno podižu.

Ministar trgovine i turizma Bojan Dimitrijević izjavio je juče da će ukupna inflacija u 2005. biti 18 odsto, dok je za narednu godinu sa MMF-om dogovoreno da bude najviše 9,3 odsto. Ta izjava Dimitrijevića prva je potvrda da je njegov kolega Mlađan Dinkić izgubio opkladu. Dinkić je, naime, pre skoro dva meseca ponudio opkladu svim kritičarima "da inflacija neće preći 17 odsto ili više.

Inače, rast cena u Srbiji je, samo u jednom mesecu - oktobru - bio 2,2 odsto, dok je inflacija u nekim, nama bliskim zemljama po razvijenosti, iznosio dva odsto u Makedoniji, 3,6 odsto u BiH, ili 4,1 odsto u Hrvatskoj - ali u toku cele godine. U Makedoniji je, na primer, u septembru bila čak deflacija od 0,6 odsto u odnosu na avgust. Prema podacima Zavoda za statistiku, ukupan rast cena na malo u Srbiji u oktobru je veći za 1,7 odsto nego u septembru, gde su cene roba veće za dva odsto, a cene usluga za 0,9 odsto.

Dakle, najviše je poskupelo ono što je najpotrebnije - hrana. Tu se vidi koliko inflacija pogađa najsiromašniji sloj stanovništva. Rastu cena na malo, kao i troškova života, najviše su kumovali poljoprivredni proizvodi, čije su cene porasle za 2,8 odsto. U oktobru su poskupeli voće i povrće, jaja i riba. Cene industrijsko-prehrambenih proizvoda više su za 2,8 odsto, a poskupelo je meso, prerađeno mleko, masnoća i konditorski proizvodi. Inflaciju će dodatno pogurati i najavljena poskupljenja komunalija u gradovima i opštinama. U kretanju plata prošlog meseca može se videti da su u privredi pale znatno više nego u vanprivredi. Neto zarade u privredi pale su realno za 2,83 odsto, dok su u vanprivredi manje za 2,42 odsto.

M. O.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Strateške firme nisu za kumove
Plate padaju, cene ne miruju
Uvodi se porez za najbogatije
"Zastava" vraća "Fijatu" dug
Sukob ministara zbog cene struje