GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SRS i SPS traže da država ostane vlasnik javnih preduzeća

Strateške firme nisu za kumove

Socijalisti uslovili podršku vladi zabranom prodaje većinskog kapitala u EPS-u, NIS-u, Jatu i HE "Đerdap"

BEOGRAD - Poslanici SPS-a i SRS-a zahtevaju od Vlade Srbije da ograniči privatizaciju strateških preduzeća u Srbiji, tako što bi država ostala vlasnik većinskog paketa u svim značajnim javnim preduzećima, kao i onima gde sada ima većinski kapital, u koje spadaju NIS, EPS, JAT, ali i HE "Đerdap" i slična. Oni insistiraju da radnici u tim preduzećima dobiju 15 odsto, a stanovništvo još 15 odsto besplatnih akcija, ali i da se privatizacija sprovede tako da država zadrži 51 odsto kapitala u osnovnoj delatnosti, umesto da se proda svih 70 odsto vlasništva države. Ta cifra od 70 odsto kapitala pominje se, inače, u amandmanu vlade na sopstveni predlog zakona, koji je dostavljen naknadno, i koji je izazvao priličnu pometnju i zabunu.

Tokom jučerašnje rasprave o amandmanima na zakon o javnim preduzećima, socijalisti su zahtevali da se ministar finansija obaveže da neće prodavati više od 49 odsto tog kapitala, inače će u suprotnom "prestati da podržavaju vladu". Ministar Dinkić nije mogao da prihvati takvu obavezu, uz obrazloženje da nije na dnevnom redu Zakon o privatizaciji, već Predlog zakona o javnim preduzećima, koji ne propisuje da li će se ili koji deo kapitala prodavati.

Radikali sumnjaju da će "Dinkić prodati strateška dobra Srbije", a to bi verovatno kupili "kumovi i tajkuni, uz dobru proviziju", kako je istakla Vjerica Radeta iz SRS-a, jer ako se proda 70 odsto "onoga što vredi", ostaje 30 odsto da se besplatno podeli, ali to toliko vredi, da se može "okačiti mački o rep".

- Kada vam prodaju 70 odsto kapitala EPS-a, onda onaj ko ga kupi neće razmišljati da li će građani Srbije moći da plaćaju struju po ceni koju on odredi. Pa ko plaća imaće, ko ne plaća, biće u mraku, u 19. veku, a tajkuna baš briga - bunila se Radeta, ponavljajući reči svog lidera Tomislava Nikolića da "vlada sprovodi ekonomsku izdaju zemlje".

Zoran Anđelković, poslanik SPS-a, kazao je da je jasno da se zahtevom SPS-a i SRS-a zadire u drugi zakon, o privatizaciji, ali da postoji pomirljivo rešenje.
- Sva strateška javna preduzeća imaju sporedne delatnosti, to su njihovi hoteli, moteli, JAT ima radio, "Srbijašume" imaju "minakva" vodu u Trsteniku... i naravno da to treba da se privatizuje po realnoj ceni. Zbog tog dela ne treba praviti poseban zakon, ali je moguće da se u vladi postigne politički dogovor o našem zahtevu. To znači, ako bi vlada donela odluku da prodaje većinski paket osnovnog dela kapitala nekog strateškog javnog preduzeća, tog trenutka bi socijalisti prestali da je podržavaju - objasnio je Anđelković.

M. D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Strateške firme nisu za kumove
Plate padaju, cene ne miruju
Uvodi se porez za najbogatije
"Zastava" vraća "Fijatu" dug
Sukob ministara zbog cene struje