GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Od 1. decembra najavljene nove cene komunalnih usluga, veće za 15 odsto

Skuplje grejanje

Gradski menadžer Bojan Stanojević opravdava poskupljenja povećanjem cene energenata na svetskom tržištu

Gradska vlast najavila je poskupljenje komunalnih usluga koje će potrošači osetiti na decembarskom računu "Infostana". Planirano je poskupljenje vode, grejanja iznošenja smeća, ali i prevoza u gradskom saobraćaju. Komunalije će u proseku poskupeti za oko 15 odsto, pa će tako grejanje za stan od 50 kvadratnih metara umesto dosadašnjih 1.461 dinar koštati 1.753 dinara, voda će koštati 644 dinara umesto 540, a iznošenje smeća 180 dinara umesto dosadašnjih 150. Ukupno poskupljenje, na ovom primeru (stan od 50 kvadratnih metara) biće 426 dinara, pa će uplatnica koju građani dobiju početkom januara biti uvećana sa 2.746 na 3.172 dinara.

Pomenuta poskupljenja gradska vlast pravda povećanjem cene energenata, nafte i obima posla.
- Ovu godinu obeležio je dramatičan rast cena energenata zbog poskupljenja nafte na svetskom tržištu. Mazut je poskupeo za 40, a gas za 30 odsto. Godinama je u Beogradu vođena politika podržavanja niskih cena komunalija i to više nije moglo da se izdrži. Za one koji imaju mala primanja i ne mogu da plate, postoji program subvencija, koji prema našim procenama ima pravo da koristi blizu 100.000 Beograđana - rekao je Bojan Stanojević, gradski menadžer.

On naglašava da će po mernoj jedinici grejanje poskupeti sa 29,22 dinara na 35,06, iako su "Beogradske elektrane" tražile poskupljenje na 40 dinara. Građani će za 20 metara kubnih vode, prema Stanojevićevim rečima zbog rasta troškova hemikalija, umesto 27 dinara plaćati 32,2 dinara, a cena odnošenja smeća je povećana sa 3 na 3,60 dinara.

Cena prevoza u GSP-u poslednji put je korigovana u avgustu ove godine kada su poskupele samo markice, ali ne i pojedinačne kart. Od 1. decembra karta kupljena u autobusu koštaće 35 umesto 30 dinara, a na kiosku će koštati 25 umesto 20 dinara. Karta za jednu vožnju u noćnom saobraćaju koštaće 60 umesto 50 dinara. Zaposleni će, ako se voze u prvoj zoni, za mesečnu markicu morati da izdvoje 1.250 dinara, a za polumesečnu 700. Mesečna markica za drugu zonu koštaće 1.500, odnosno polumesečna 900 dinara. Pretplata za korisnike "Lastinih" usluga, koji se voze u prvoj i drugoj zoni, koštaće 2.150, a polumesečna 1.290 dinara.

Za plaćanje komunalija Beograđani će morati da izdvoje 11,3 odsto zarada, što je, kako kažu u gradskoj upravi, znatno manje nego u drugim gradovima u Srbiji.

V. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

Uzeli nam pare za "grejanje u pokušaju"
Sneg zapretio samo na kratko
Skuplje grejanje
Problem stare zgrade
Suzavcem protiv kontrolnog zadatka
Štrajk glađu zbog dozvola
Protiv nasilja nad ženama
Novi pres centar na starom mestu
Gradske vesti: Italijan blokirao saobraćaj
 


     


FastCounter by LinkExchange