GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prvi snežni pokrivač otežao prevoz u gradu i van grada

Sneg zapretio samo na kratko

Zastoja u javnom saobraćaju bilo uglavnom na strmim ulicama i prigradskim naseljima

Jak sneg koji je juče padao, konačno je pokrio ulice u samom gradu i stavio komunalna preduzeća na pravi ispit. Snežni pokrivač je počeo da se formira već u rano popodne, ali je na ulicama i trotoarima počeo da se zadržava tek u večernjim satima, kada je temperatura pala. Smanjena vidljivost zbog gustog snega i klizav kolovoz značajno su usporili saobraćaj u gradu, ali je javni prevoz funkcionisao uz manje probleme.

- Tokom dana nije bilo skraćivanja linija. Saobraćaj se odvija, ali otežano, zbog smanjene vidljivosti i klizavog kolovoza - kažu iz dispečerskog centra Gradskog saobraćajnog preduzeća. Veći problemi za gradskog prevoznika javili su se uveče. Problema je bilo na linijama koje saobraćaju van grada. Linije 531 i 532 od 17.30 sati do 19.30 sati išle su skraćeno do pumpe u Rušnju. Bilo je zastoja i na linijama 27E u Mirijevu i 47, 503 i 504 u Resniku. Kako kažu iz dispečerskog centra, zbog padavina, klizavog kolovoza i prebukiranosti ulica, saobraćaj se odvijao neredovno, i pored redovnog broja vozila.

"Lasta" je na prigradskim linijama u toku jučerašnjeg dana imala više problema, što zbog brdovitog terena na nekim linijama, što zbog snega koji je počeo ranije da pada u prigradskim naseljima.

- Saobraćaj na svim našim linijama bio je zadovoljavajući. Imali smo manjih problema u toku dana u Barajevu i Sopotu zbog konfiguracije terena. U Sopotu je bilo problema na linijama za Stojnik i Guberevac. Problema je bilo i između Vrčina i Ravnica, na liniji Šumice-Ravnice, gde je bilo potrebno veće angažovanje opštinske komunalne službe na čišćenju snega - kaže Ljubomir Riznić, šef dispečerskog centra "Laste". U večernjim satima "Lasta" je imala više problema.

Kako kažu iz njihovog dispečerskog centra, problema su uglavnom bili na uzbrdicama, a na ulazu u Mladenovac kod naplatne rampe vozila su bila blokirana sat vremena. Skraćene su bile linije Sopot-Guberevac do Baba, Sopot-Stojnik do Vojske, a problema zbog uspona bilo je i na linijama od Barajeva do Velikog Borka i Guberevca, kao i na liniji Barajevo-Manić-Rožanci. Dispečeri "Laste" navode da je bilo dosta usporavanja i kašnjenja zbog zastoja saobraćaja.

Zbog jakog snega koji je padao tokom celog dana, sve ekipe Zimske službe "Beograd puta" juče su bile u pripravnosti za izlazak na teren. Iz Zimske službe ovog preduzeća rekli su nam da je na gradskim saobraćajnicama "u pogonu" bilo 88 kamiona i 16 specijalnih vozila, a na regionalnim putevima 15 vozila. Sve ulice su bile prohodne, a posute su i solju kako ne bi došlo do stvaranja poledice. Prošle noći dežurale su kompletne smene.

Meteorolozi za danas najavljuju ponovne padavine, a za vikend prestanak i značajno otopljenje. Ukoliko padavine prestanu i sneg se otopi, iz "Beograd puta" najavljuju da se njihovi radnici vraćaju radovima na ulicama.

Čiste se i parkinzi

Iz JKP "Parking servis" najavljuju da su spremni za sneg koji pada. Nabavljeno je 25 tona soli, a nove količine će, ukoliko bude potrebno, stizati naknadno. Materijalna sredstva i so raspoređeni su po svim objektima "Parking servisa". Ovo preduzeće čistiće sneg sa javnih parkirališta i prilaza oko garaža. Na uklanjanju snega radiće oko 400 ljudi, od kojih 120 iz ovog preduzeća, dok će ostali biti angažovani iz firmi za obezbeđenje i građevinskih preduzeća.

Mirno veče za hitne službe

Za Hitnu pomoć i saobraćajnu policiju veče je bilo uobičajeno. Iz Hitne pomoći kažu da u popodnevnim i večernjim satima nije bio povećan broj poziva ni zbog padova na ulicama, ali ni iz drugih razloga. Hitna pomoć je, kao i druga vozila u gradu, imala problem zbog sporijeg kretanja.
Izgleda da su i vozači bili pažljiviji, pa iz saobraćajne policije kažu da je na gradskim ulicama bio uobičajen broj saobraćajnih nezgoda, i pored jakog snega i klizavih kolovoza. Tokom jučerašnjih 24 sata bilo je ukupno 50 saobraćajnih nezgoda, od čega 9 sa povređenim. Jedna osoba je poginula, četvoro je teže, a sedmoro lakše povređeno.

B. R. - N. Č.


vesti po rubrikama

^Beograd

Uzeli nam pare za "grejanje u pokušaju"
Sneg zapretio samo na kratko
Skuplje grejanje
Problem stare zgrade
Suzavcem protiv kontrolnog zadatka
Štrajk glađu zbog dozvola
Protiv nasilja nad ženama
Novi pres centar na starom mestu
Gradske vesti: Italijan blokirao saobraćaj
 


     


FastCounter by LinkExchange