GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanarima tri ulice na Vračaru od početka grejne sezone hladni radijatori

Uzeli nam pare za "grejanje u pokušaju"

"Beoelektrane": Stanovnike ovih ulica prebacićemo na toplovod u Šumatovačkoj ulici, gde je je u planu rekonstrukcija dela toplovoda. Ovim prebacivanjem građani će imati kvalitetnije grejanje

Stanovnici zgrada u ulicama Stojana Protića, Dubljanskoj i Filipa Kljajića na Vračaru od početka grejne sezone smrzavaju se u svojim stanovima! I dok po hladnom vremenu na ulice izlaze samo oni koji moraju, Vračarcima je svaki dan - novi stres. U stanovima je toliko hladno da se ledi dah, pa je razlika između boravka u stanovima ili na ulici - neznatna.

- Ne znam koga da molimo da spreči dalje smrzavanje 400 stanara! Pre dve godine "Beogradske elektrane" postavile su potpuno novi toplovod u ovoj ulici. Svi stanari podigli su kredite da bi platili postavljanje instalacija u svojim zgradama i stanovima, kako bi se priključili na daljinsko grejanje. Svaka porodica mesečno plaća 1.000 dinara za nepostojeće grejanje, zatim 1.000 dinara za priključenje na toplovod koji ne funkcioniše i 2.000 dinara rate za kredit - kaže Persida Popović, jedan od stanara ulice Stojana Protića i majka bebe od 14 meseci.

Grejanje u gradu stabilno

Prema informacijama Dispečerskog centra "Beoelektrana" grejanje u gradu juče je bilo stabilno i svi toplotni izvori bili su u funkciji. Prijava je bilo, ali dežurne ekipe ipak stižu da u roku od 24 časa sve kvarove i nedostatke otklone.

Najveći remont u poslednjih 40 godina

Na početku grejne sezone iz JKP "Beogradske elektrane" napomenuli su da su urađeni remonti kakvih nije bilo u proteklih 40 godina. Već na samom startu "Beoelektrane" suočile su se na nekoliko kvarova, a jedan je bilo pucanje toplovoda na Vračaru. U ovoj godini u remont i investicije uloženo je oko 570 miliona dinara. Urađeno 23,5 kilometara toplovoda, dok je kroz "Program 21.000 stanova" izvedeno 7,85 kilometara toplovoda. Izgrađeno je 150 toplovodnih priključaka (oko 2.000 stanova), a do kraja godine planira se izgradnja još 30 priključaka.

"Trošenje živaca" jedno je od glavnih zanimanja ovih stanara jer pored novca koji odvajaju za "grejanje u pokušaju", udar na budžet je i plaćanje struje jer je uključivanje grejalica i peći sada jedino rešenje.

- Osim ovih 4.000 dinara, svaka porodica mesečno plaća još 2.000 dinara za dogrevanje strujom jer imamo šest beba u ovoj ulici, puno dece, ali i starijih ljudi. Da ne spominjem koliko "košta" svakodnevno nerviranje zbog smrzavanja dece. Ne znam kako niko iz Grada ne reaguje na ovako nehuman odnos. Ostaje nam jedino da tužimo "Beoelektrane" i zahtevamo ogromnu odštetu - dodaje Popovićeva.

Nevolje sa grejanjem nisu zaobišle ni stanare Dubljanske ulice, kojima su majstori svakodnevni gosti.
- Majstori nam dolaze svakodnevno, ali situacija se ne popravlja. I ako nešto poprave, radijatori počnu da zuje i "krče", ali su i dalje hladni. Dolazili su da mere temperaturu i bilo im je toliko hladno da smo morali da uključujemo klimu! Sve što smo uspeli da saznamo je to da će nas isključiti sa ovog toplovoda i priključiti na neki drugi, a kad će to biti niko ne zna. Od priključenja nam je grejanje loše. Pa svi stanari su platili da se ogreju! Oni su samo pokupili pare, a sad konstatuju da je toplovodna mreža preopterećena - priča stanarka zgrade u Dubljanskoj 40.

I te kako opterećenu toplovodnu mrežu, opteretiće priključenje još tri zgrade, ali kako kažu u "Beoelektranama" ovo neće ugroziti grejanje već priključenim potrošačima!
- Priključujemo zgrade 16, 29 i 31 u ulici Stojana Protića, ali ovo neće uticati na grejanje ostalih. Poznati su nam problemi koje zbog lošeg grejanja imaju stanari ovih ulica i učinićemo sve da poboljšamo situaciju.

Stanovnike ovih ulica prebacićemo na toplovod u Šumatovačkoj ulici, gde je u planu rekonstrukcija dela toplovoda. Ovim prebacivanjem imaće kvalitetnije grejanje. Već sutra bismo mogli da krenemo sa raskopavanjem ulice, ali čekamo dozvolu za početak radova. Oni su priključeni na daljinsko grejanje prema projektu "Program 21.000 stanova", ali je problem što je ovaj toplovod manjeg kapaciteta - kaže Jelena Dikić, iz informativne službe "Beoelektrana" i dodaje da će stanari "neogrejanih" stanova "brzo dobiti grejanje".

I dok se pitaju zašto su im iz džepova izvučene hiljade dinara za priključenje na toplovod koji ne može da ih ogreje, stanarima zgrada u ovim ulicama ostaje da zapale vatru u "smederevcu" ili da uključe sva dostupna grejna tela u stanovima.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

Uzeli nam pare za "grejanje u pokušaju"
Sneg zapretio samo na kratko
Skuplje grejanje
Problem stare zgrade
Suzavcem protiv kontrolnog zadatka
Štrajk glađu zbog dozvola
Protiv nasilja nad ženama
Novi pres centar na starom mestu
Gradske vesti: Italijan blokirao saobraćaj
 


     


FastCounter by LinkExchange