GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 24. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Dinko Šakić, osuđeni ustaški zločinac, redovno se viđa sa ženom

"Moj Dinko me tajno posećuje"

Sastaju se jedanput nedeljno u domu penzionera iako je on na robiji

ZAGREB - Žena Dinka Šakića, bivšeg komandanta ustaškog logora Jasenovac, koji je 1999. osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin nad civilima, priznala je da je muž jednom nedeljno tajno posećuje u domu penzionera, piše nedeljnik zagrebački Globus, a prenosi Tanjug.

- Moj Dinko me tajno posećuje - rekla je Nada Šakić koja je i sama u ratu bila čuvar u ustaškom logoru Stara Gradiška.
Dinko Šakić, koji kaznu izdržava u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, jednom mesečno posećuje svoju ženu, dva puta nedeljno ona se telefonski čuje s njim, a od naredne godine taj će se ustaški par, koji se nikad nije pokajao za zločine u Pavelićevom režimu, viđati tri puta mesečno.

Za svog muža Dinka, koji je zbog zločina koje je počinio kao komandant logora od maja do kraja oktobra 1944. osuđen na 20 godina zatvora, Nada kaže da je nabavio kompjuter i da piše već četvrtu knjigu, da mu je dobro u zatvoru i da mu ništa ne fali.
"Moj se muž ceo život borio za Hrvatsku, a na kraju ga nisu osudili Jevreji ili Srbi već Hrvati", kaže Nada Šakić i dodaje da ju je razočarala Tuđmanova vlast jer joj je osudila muža, ali da je najgora bila Titova vlast. Šakići se nadaju da će Dinko da bude oslobođen pre vremena.

Dinko i Nada Šakić, inače sestra ustaškog pukovnika i zločinca Maksa Luburića, pobegli su posle sloma NDH i Drugog svetskog rata u Argentinu, gde su mirno živeli. Posle Dinkovog hapšenja i izručenja, u Hrvatsku je došla i Nada, u Argentini znana kao Esperanca, protiv koje je pokrenuta istraga, inače prekinuta posle samo tri meseca - bivše zatvorenice i drugi od ukupno 26 svedoka nisu mogli da posvedoče da li je ona nekog ubila, pa je puštena i o državnom trošku smeštena u dom za penzionere.

Za razliku od Nade, ostali stanari staračkog doma ne vesele se kad vide Šakića jer ih podseti na stradanja u Drugom svetskom ratu. Najžešći protivnici su o Šakićevim posetama obavestili i neke nevladine organizacije, pa i Efraima Zurofa iz Centra "Simon Vizental". Hrvatska sudska praksa predviđa da osuđenici svojim dobrim ponašanjem stiču i prava među kojima je i posećivanje porodice, piše Globus.


vesti po rubrikama

^balkan

"Moj Dinko me tajno posećuje"
SAD stisle lidere iz BiH da izmene Ustav