GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izraelski premijer tražio raspisivanje prevremenih izbora i napustio Likud

Šaronov razvod od ekstremista

JERUSALIM - Izraelski premijer Arijel Šaron predao je zahtev predsedniku Moši Kacavu da raspusti Kneset (parlament) i raspiše prevremene izbore koji bi, kako se očekuje, trebalo da se održe u martu.
Šaron je odmah posle sastanka s Kacavom podneo ostavku u konzervativnoj stranci Likud, u čijem je formiranju 1973. učestvovao. Njegovi politički savetnici kažu da je on to učinio kako bi prekinuo veze s jakim ekstremnim krilom u Likudu čiji su su pripadnici bili i ostali protiv premijerovog plana za povlačenje iz pojasa Gaze. Šaron je zbog tog povlačenja izgubio podršku u Likudu, ali zadobio je mnoge obične Izraelce koji bi radije pregovarali s Palestincima nego upravljali njima.

Izbori neminovni

Predsednik Kacav ocenio je da su izbori neminovni u trenutnoj političkoj situaciji i obećao brzu odluku o Šaronovom zahtevu. Po izraelskom zakonu, parlamentarni izbori moraju biti održani u roku od 90 dana posle odluke o raspuštanju parlamenta, a to znači da će se, po svoj prilici, glasati u martu, umesto u novembru, kako je bilo planirano. Gotovo je izvesno da će za to vreme mirovni proces s Palestincima biti u drugom planu.

Najavljeno je da će Šaron formirati novi politički pokret s kojim će izaći na vanredne parlamentarne izbore, a Izraelski radio je javio da će se ta partija centra zvati Nacionalna odgovornost. Isti izvor navodi da je Šaron za novu stranku već pridobio 14 članova Kneseta, od kojih su pet ministri iz partije Likud. Ankete pokazuju da će ta partija centra parirati Laburističkoj stranci na izborima. Komentator uticajnog izraelskog Haareca nazvao je novu Šaronovu stranku "partijom ministara" za jednokratnu upotrebu i podsetio da je slična bila formirna 1999. Posle Šarona, partije neće biti i ljudi koji su mu prišli vratiće se svojim strankama, ocenio je on.

Ovakav Šaronov potez poznavaoci prilika nazvali su političkim cunamijem koji bi mogao da rezultira smanjivanjem podrške najjačem i najširem političkom pokretu u Izraelu, Likudu. Šaronovi saveznici su najavili da on namerava da preduzme niz dalekosežnih diplomatskih poteza tokom trećeg i konačnog premijerskog mandata, ukoliko pobedi na izborima. Pojedini izraelski komentatori su ocenili da sve što Šaron čini potiče iz želje da odredi granice jevrejske države. Dalje povlačenje sa Zapadne obale bilo bi nemoguće da je Šaron ostao u Likudu.

Sve je počelo kasno preksinoć, kad su laburisti, koje od nedavno vodi dosadašnji predsednik udruženja sindikata Amir Perec, napustili vladajuću koaliciju. To je značilo njen raspad, jer je Šaron ostao bez parlamentarne većine. Ispitivanja javnog mnjenja takođe pokazuju da je popularnost laburista povećana otkako je Perec došao na čelo partije i najavio da će mu prioriteti biti socijalna i ekonomska pitanja.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Šaronov razvod od ekstremista
Iran može da obogaćuje uranijum, ali u Rusiji?
Ubili petočlanu porodicu
CIA tvrdi da ne muči zatvorenike
 


     


FastCounter by LinkExchange