GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bitka između evolucionista i kreacionista besni širom sveta

Majmunska posla

Glas javnosti je svojevremeno spominjan u svim svetskim medijima zbog otkrivanja afere sa ministarkom Čolić, koja je htela da u srpskim školama izjednači Darvinovo učenje sa nekim drevnim mitovima o stvaranju sveta i života. Svet nam se (naravno ne zaslugom Glasa, već ministarke Čolić i "intelektualnog" okruženja iz kojeg je ona proizašla) smejao, i Srbija je opet izašla na loš glas. Međutim, da slučaj bivše ministarke nije fenomen vezan samo za ove prostore, potvrđuju i slične vesti koje dolaze iz SAD - lidera u svetskoj nauci. Obrazovni odbor države Kanzas je čak i usvojio uredbu kojom je dopušteno da se uz evoluciju izučavaju i "teorije koje je osporavaju". Evo nekih od osnovnih "argumenata" kreacionista i način na koji ih zdrav razum osporava.

Evolucija je samo teorija, ije dokaziva ni proveriva i o njoj ne bi smelo da se priča kao o činjenici.
Ono što kreacionisti nisu naučili u školi je činjenica da je teorija evolucije fundament cele nauke koju poznajemo pod nazivom biologija, kao i cele moderne medicine. Istina je da nema apsolutnog "dokaza" evolucije, ali to je samo posledica načina na koji nauka funkcioniše. Što se tiče dokaza, teoriju evolucije podupiru hiljade dokaza (od fosila do genetskih istraživanja). A koliko naučnih dokaza postoji protiv evolucije? Nijedan! Tačno je da postoji mnogo pitanja na koje teorija evolucije nije odgovorila, ali odgovor nauke na pitanja koja trenutno nemaju odgovor je sadržan u dve reči: "još rada", dok kreacionisti na sve imaju jednostavan, infantilan odgovor: "Bog je to uradio".

Protivnici teorije "inteligentnog dizajna" su netolerantni, konzervativni darvinisti koji ne dozvoljavaju da se u školama izučava teorija koja pruža drugačije objašnjenje od njihovog.
Protivnici ove "teorije" ne žele da se učionice pretvore u mesta na kojima će se izučavati lažna nauka. Po istoj logici kojom se služe kreacionisti, nema ničeg lošeg da se u nastavni program uvedu lekcije o "čudesnoj isceliteljskoj moći piramida", "demonskoj opsednutosti" kao objašnjenju za šizofreniju ili, na primer, tvrdnjama da se Jasenovac nikad nije dogodio. Treba jasno razlučiti nauku od onog što nije nauka.

Naučnici se suprotstavljaju "inteligentnom dizajnu" jer ne žele da dovedu u pitanje "status kvo".
Ova primedba pokazuje fundamentalno nepoznavanje nauke. Naime, naučne hipoteze se konstantno proveravaju, revidiraju i nanovo dokazuju. Na svakog naučnika koji zastupa "vladajuću teoriju" u nekoj oblasti dolazi još deset koji svoje živote posvećuju upravo obaranju te teorije. Ali ne praznim pričama i tlapnjama, kao što to rade zastupnici "inteligentnog dizajna" i njima slični, nego napornim radom.

"Inteligentni dizajn" je naučni izazov teoriji evolucije.
Jedini naučni izazov nauci može dolaziti iz same nauke. "Inteligentni dizajn" nije nikakva nauka, jer ne koristi naučni metod. Evo i šta Vilijam Dembski, jedan od viđenijih zastupnika ove nesrećne "teorije", navodi kao glavni argument protiv teorije evolucije: "... ovaj prirodnjački pristup oduzima Bogu njegovu slavu... ". Treba li komentarisati?

Darvinizam je sredstvo za promociju ateizma.
Za one koji ne znaju: Darvin je bio ubeđeni hrišćanin. Rimska Katolička crkva, poznata po tome što je verovatno najkonzervativnija religijska organizacija na svetu, kao i niz drugih religijskih organizacija, odavno su shvatili apsurdnost "borbe" protiv teorije evolucije i u svoje učenje uneli odredbe po kojima "u teoriji evolucije nema ničeg što je suprotno osnovama religije".


vesti po rubrikama

^nauka

Majmunska posla
Globalno zagrevanje isušuje celu planetu
Ptičji grip se udružuje sa SIDOM?
      


FastCounter by LinkExchange