GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Duško Vučković (42), optužen za zločine u Zvorniku umro u zatvoru

"Žutoj osi" otkazalo srce

Obdukcija pokazala da na telu Vučkovića nema tragova nasilja i da je smrt nastupila kao posledica oboljenja srca

BEOGRAD - Bivši pripadnik paravojnih formacija "Žute ose" Duško Vučković (42) zvani Repić, mašinbravar iz Umke, koji je prekjuče ujutro pronađen mrtav u ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu, umro je jer mu je otkazalo srce, saznaje Glas.
Iako je bio u grupnoj sobi, njegova smrt primećena je ujutro jer nije ustajao iz kreveta. Pošto je bio ukočen i hladan sumnja se da je umro u toku noći. Njegovo telo poslato je na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije, koja je juče popodne završena. Rezultati obdukcije pokazali su da na telu preminulog nema tragova nasilja i da je smrt nastupila kao posledica oboljenja srca.

- Vučković je imao promene na srcu, a toksikološki nalaz pokazaće da li je u telu eventualno bilo tragova trovanja ili narkotika- rekao je izvor Glasa.
Prema nekim informacijama, preminuli je imao psihičkih problema, ali nije adekvatno lečen.

Vučković je bio jedan od sedmorice optuženih pripadnika paravojne formacije "Žute ose", koji se tereti za ratni zločin u Zvorniku 1992. godine, ubistva najmanje 19 civila i proterivanje, odnosno prisilno preseljenje 1.822 civila muslimanske nacionalnosti iz Zvornika iz sela Kozluk i Skočić u Mađarsku. Za ubistvo 19 civila muslimanske nacionalnosti u Domu kulture u Čelopeku, na poljoprivrednom dobru Ekonomija i u mestu zvanom Ciglana, na području opštine Zvornik optužen je Branko Grujić, ratni predsednik opštine Zvornik, Branko Popović, bivši komandant TO Zvornik, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Petorica su uhapšena u februaru ove godine, a Grujić se predao 1. juna ove godine. Dragićević je kao pripadnik "Osvetnika" u pritvoru od početka juna 2002. godine, jer je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad muslimanima u Sjeverinu. Predmet "Zvornik" prvi je kojeg je u junu prošle godine Haški tribunal, u fazi istrage, ustupio nekom pravosuđu u regiji.

MUP Republike Srpske je u avgustu 1992. uhapsio 70 pripadnika "Žutih osa" zbog sumnji da su pljačkali bošnjačko, ali i srpsko stanovništvo. Kod njih je tada pronađeno 27 kg. zlata, 600.000 DEM i 50 "golfova". Uhapšeni su odvedeni u zatvor u Bijeljini, a odatle prebačeni u Sremsku Mitrovicu i Rumu, odakle su ubrzo pušteni. U novembru 1993. Vučković je sa svojim bratom Vojinom, komandantom "Žutih osa", ponovo uhapšen u Šapcu i to zbog optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navodno je Dušan odmah pušten iz zatvora jer je proglašen neuračunljivim, a Vojin je odlukom Vrhovnog suda 1998. osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, silovanja i posedovanja oružja. Međutim, Vrhovni sud je utvrdio da je njegov brat ubio 17 i ranio 20 Bošnjaka u Čelopeku, te silovao H. Ć, pa je Vojin oslobođen optužbi.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine kaže da će postupak protiv Vučkovića biti obustavljen. Suđenje za Zvornik treba da počne 28. novembra.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

"Žutoj osi" otkazalo srce
Dobio batine u bolnici
Mladić s poternice umro u policiji