GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nova strategija borbe protiv korupcije u javnim nabavkama

Nepravilno 80 tendera

BEOGRAD - Direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović najavio je da će uskoro biti urađena strategija za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama. "Uprava za javne nabavke planira da u saradnji sa Savetom za borbu protiv korupcije uskoro napravi jednu sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama", rekao je Jovanović, prenosi Beta.

U pripremi te strategije, prema njegovim rečima, učestvovaće Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, budžetska inspekcija, Komisija za zaštitu prava ponuđača, Revizorska institucija, sudije i tužioci. Jovanović je istakao da je Uprava do sada ukazala na nepravilnosti u oko 80 tendera za javne nabavke čija je vrednost bila skoro 90 miliona evra.

"Neke slučajeve prosleđivali smo MUP-u, a šta se zatim sa tim dešavalo ne znamo jer nemamo povratne informacije. Znamo jedino da je od svih zloupotreba u javnim nabavkama, za koje je nadležno beogradsko Javno tužilaštvo, samo šest slučajeva uzeto u razmatranje, ali nijedan nije procesuiran", ukazao je Jovanović.

Najveće zloupotrebe su, kako je dodao, u fazi pripreme tendera, kad se ceo postupak "šteluje" prema jednom dobavljaču, kao i u fazi realizacije ugovora, kad se aneksima ugovorena vrednost posla uveća i do deset puta. On je naveo da su od osnivanja Uprave za javne nabavke, 31. januara 2003. godine, ukupne uštede u budžetu 19,1 milijardu dinara. Od toga su uštede u prošloj godini iznosile 7,7 milijardi dinara.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Od novčanih kazni do crnog rejtinga
"Dijamant" neće podizati cene
Ukrajinci kupuju Fabriku vagona
Nepravilno 80 tendera
Invej kupio akcije "Milana Blagojevića"