GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije nije odustala od najavljenog uvoza jestivog ulja

"Dijamant" neće podizati cene

Država treba da interveniše iz robnih rezervi i uveze ulje, a monopoliste kazni - kaže ekonomista Jurij Bajec

BEOGRAD - "Dijamant" iz Zrenjanina i "Vital" iz Vrbasa odustali su juče od podizanja cene jestivog ulja, dok fabrika "Sunce" iz Sombora nije ni nameravala da poveća cene svojih proizvoda, saopštilo je juče Ministarstvo finansija. To je, kako ocenjuje ovo ministarstvo, direktna posledica najave Vlade Srbije o bescarinskom uvozu 15.000 tona ulja. Bez obzira na to, vlada neće odustati od najavljenog uvoza, kaže pomoćnik ministra za trgovinu Srđan Srećković, pošto je ta procedura već počela i prve količine ovog ulja biće na tržištu najkasnije za sedam dana. Ali će, vlada možda odustati od intervencije uljem iz robnih rezervi, o čemu je juče doneta odluka u Ministarstvu trgovine.

- Ako se proizvođači pismeno obavežu da neće podizati cene, nećemo intervenisati uljem iz Direkcije za robne rezerve, kojoj je juče dat nalog da sklapa ugovore sa trgovinama. Cena ne sme biti viša od 77 dinara. Vlada na sednici u četvrtak treba da odobri taj nalog, ali ćemo do tada već proceniti da li ćemo tu meru do kraja sprovesti. Cilj nam nije da kratkoročno zadržimo cenu ulja - navodi Srećković.

Ministar trgovine Bojan Dimitrijević izjavio je juče da će količine jestivog ulja iz robnih rezervi iznositi 10 odsto od mesečne potrošnje i "po cenama koje će biti niže i od onih iz interventnog uvoza". Dimitrijević je rekao i da je juče potpisao rešenje da Antimonopolsko odeljenje ministarstva počne istragu kako bi se utvrdilo da li je reč o monopolskom ponašanju domaćih uljara. "Ako se to ustanovi, slediće odgovarajuće kazne", rekao je on.

Država ima još jedan instrument kojim će naterati proizvođače ulja da ne podižu cenu, upozorio je Srećković, a to je ukidanje subvencije od 10 odsto za izvoz ulja. On kaže i da će ipak tržište regulisati cenu uvoznog ulja.

Prof. dr Jurij Bajec ocenjuje da je država sporo reagovala u ovom slučaju i da treba da sprovede obe najavljene mere.
- Nije samo bitno da ih sprovede, nego da to i blagovremeno učini. Te mehanizme treba odmah primeniti, a rešenjima iz Antimonopolskog zakona kazniti krivce. Na našem tržištu konkurencija nije dovoljno zaštićena, pa tako ni potrošači - kaže prof. dr Bajec i podseća da su cene u oktobru porasle 1,07 odsto upravo zbog monopolskog ponašanja i sporog reagovanja države.

Opravdanje za kašnjenje Srećković nalazi u tome da "naša ekonomija nije komandna nego liberalna".
- Ne možemo da reagujemo na svaki mali poremećaj na tržištu. Tek u oktobru se desio veliki poremećaj. Od januara do oktobra cena ulja bila je stabilna, prošlog meseca povećana je 22 odsto, a sada je stigla i najava za još 15 odsto - dodaje on.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Od novčanih kazni do crnog rejtinga
"Dijamant" neće podizati cene
Ukrajinci kupuju Fabriku vagona
Nepravilno 80 tendera
Invej kupio akcije "Milana Blagojevića"