GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mogući slabiji zemljotresi narednih dana

BEOGRAD - Zemljotres jačine pet stepeni Merkalijeve skale koji je preksinoć pogodio tri opštine Topličkog okruga, kao i opštine Brus i Aleksandrovac, pored uznemirenja građana, nije prouzrokovao veća oštećenja na objektima. Epicentar zemljotresa jačine 3,9 stepeni Rihterove skale, odnosno pet stepeni Merkalijeve skale, bio je u regionu Kopaonika, a najjače su ga osetili građani Brusa, Aleksandrovca, Kuršumlije, Prokuplja i Blaca i meštani potkopaoničkih sela u čijoj je blizini bio epicentar zemljotresa.

- Celo to područje je karakteristično po zemljotresima i ovaj od nedelje uveče predstavlja normalnu aktivnost. Iako se ne može tačno predvideti šta će se dešavati u narednim danima, eventualno se može javiti još jedan jači udar sa nekoliko slabijih potresa koji bi značili smirivanje tla. Eventualna mogućnost jačeg udara ne znači da bi to bio zemljotres katastrofalnih posledica - kaže za Glas Vida Knežević, dežurni inženjer Seizmološkog zavoda Srbije.

Ona podseća da su pored kopaoničkog kraja trusna područja u našem okruženju istočna Hercegovina i severna Albanija, koji imaju čak i jače zemljotrese od onih na našoj teritoriji. Naši najjači zemljotresi su do osam stepeni Merkalijeve skale, i prema rečima Vide Knežević, prosečno se godišnje desi jedan takav zemljotres kod nas, osim u slučaju ekstra aktivnosti zemljišta.

- Videćemo šta će biti do kraja godine, ali na osnovu iskustva sa našim zemljištem, obično se jači potres desi u dan, dva, a onda usledi serija manjih potresa koji znače smirivanje tla. Seizmolozi ovakav zemljotres svrstavaju u umerenu aktivnost tla - kaže Kneževićeva.

Poslednji jači potresi u Srbiji dogodili su se 2000. godine u području Gnjilana i 1998. i 1999. godine na teritoriji Mionice. Krenemo li unazad, Srbija je pre toga doživela jače potrese 1980. godine, sa epicentrom na Kopaoniku, 1927. godine na Rudniku. U 19. veku Srbiju su pogodili jaki zemljotresi u okolini Svilajnca i Golupca, na graničnom području sa Rumunijom, a u 18. veku "treslo" se područje Fruške gore.

G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

Zlostavljane i bebe od deset meseci
Zavejano pola Srbije
Studentski stolovi na kanadskom tržištu
Mogući slabiji zemljotresi narednih dana
Gugl "skinuo" srpske glave