GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izuzev naselja na istoku zemlje, sneg juče padao u gotovo svim krajevima

Zavejano pola Srbije

Na Kopaoniku izmereno minus 12, a zbog jakog vetra koji je pravio nanose snega i do visine pola metra bilo je zabranjeno kretanje vozila sa prikolicom. Meteorolozi za danas najavljuju još hladnije vreme, od četvrtka otopljenje

BEOGRAD - Izuzev naselja u istočnoj Srbiji, sneg je juče padao u gotovo svim krajevima Srbije, a na Kopaoniku je čak bilo zabranjeno kretanje vozila sa prikolicom zbog jakog vetra koji je pravio nanose snega i do visine pola metra, dok su ostala vozila mogla da se kreću uz obaveznu zimsku opremu. Na Kopaoniku je juče izmereno minus 12, u Beogradu je bilo nula stepeni. Najtoplije je bilo u Valjevu i Loznici gde se živa nije spuštala ispod nule.

Niske temperature zabeležene su juče i na Crnogorskom primorju gde je izmereno nula stepeni, u Podgorici je bilo minus tri, a u Pljevljima čak minus osam.
Zbog snega koji od sinoć pada u suvoborskom kraju, juče je zaustavljen saobraćaj na regionalnom putu Gornji Milanovac-Požega, preko Gojne Gore. Vozila su morala da idu do varošice Kamenica, a visina snežnog pokrivača u ovom kraju je oko 30 centimetara. Putari ovaj regionalni put juče nisu čistili. U Srbiji sneg juče nije padao jedino u Negotinu, Smederevskoj palanci, a slabiji sneg je padao u Kraljevu, Loznici, Valjevu, Kruševcu.

Grip ni na vidiku

Prim. dr Veljko Đerković, epidemiolog u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, izjavio je juče za Glas da grip u ovoj sezoni još nije registrovan ni u jednoj evropskoj zemlji, ali se i u Evropi, kao i kod nas, prijavljuju banalne respiratorne infekcije i sumnje na grip. Prošle nedelje je u Beogradu prijavljeno 16.671 infekcija disajnih organa, nešto manje nego prošle nedelje, i 45 sumnji na grip, desetak više u odnosu na nedelju ranije. Najugroženija su, zasad, školska deca, koja čine oko 47,7 odsto ukupno obolelih. Iza njih su bebe i deca do četiri godine sa učešćem od 25 odsto, zatim radno sposobno stanovništvo, koje čini oko 19 odsto ukupnog broja obolelih, i na kraju, stariji od 60 godina.

Sudeći po najavama meteorologa iz privatne kuće "Meteos", danas će biti još hladnije. Na Kopaoniku će, istina, opet biti oko minus 12, a u Nišu i Prištini će biti minus četiti stepena. U ostalim gradovima Srbije biće za stepen, dva hladnije nego juče.

- Sutra možemo očekivati padavine, mada slabije nego danas, ali će zato biti hladnije za stepen, dva. U sredu nas očekuju intenzivnije padavine, a u četvrtak počinje otopljenje i najviša dnevna temperatura će biti oko plus tri stepena. U petak će biti oko 4, u subotu čak 6, 7 stepeni Celzijusa. Verovatno će i dalje biti padavina, ali će one od četvrtka prerasti u susnežicu ili čak kišu za vikend - kažu u "Meteosu".

Iako se mnogima čini da je ove godine zima rano stigla i da odavno nije bilo snega i ovako hladno u novembru, zvanična statistika kaže suprotno. Pre deset godina, još početkom novembra, tačnije 6, u Beogradu je napadalo 39 centimetara snega.

- Na današnji dan je, u poslednjih sto i više godina, bilo najhladnije 1967. godine. Tada je izmereno minus 5,2 stepena. Istina, na današnji dan ranijih godina bile su zabeležene i dosta visoke temperature. Tako je 21. novembra 1990. u Beogradu izmereno čak 23 stepena - priča za Glas Marija Miladinović, diplomirani meteorolog iz Meteorološke opservatorije "Beograd".

A u novembru je u prestonici znalo da bude još toplije. Prvog novembra 1926. godine u Beogradu je izmereno 29,3 stepena. Istina, niske temperature se i ne beleže tako često u novembru. Apsolutni maksimum već 120 godina drži 1888. godina kada je 10. novembra izmereno čak 15 stepeni ispod nule.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Zlostavljane i bebe od deset meseci
Zavejano pola Srbije
Studentski stolovi na kanadskom tržištu
Mogući slabiji zemljotresi narednih dana
Gugl "skinuo" srpske glave