GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 22. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Evropa juče odobrila start razgovora o pridruživanju sa BiH

Pregovori sa EU počinju u petak

Odluka je doneta tačno na desetu godišnjicu mira u Dejtonu

BRISEL - Evropska unija odobrila je juče početak pregovora o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji s Bosnom i Hercegovinom, saopšteno je juče u Briselu na sastanku šefova diplomatija EU.
Odluka je doneta tačno na dan kada je pre 10 godina u Dejtonu potpisan mir kojim je okončan troipogodišnji rat u BiH.

Šefovi MIP-ova 25 članica EU dali su 7. novembra zeleno svetlo, u načelu, za početak tih razgovora. Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijer Solana izjavio je juče za agenciju Beta da je 10 godina posle potpisivanja Dejtona, BiH "na početku nove ere veza s EU i uspostavljanja ugovornih odnosa" sa evropskom dvadesetpetoricom.

"Sve strane u BiH", dodao je, "moraju da iskoriste ovaj trenutak i usvoje i sprovedu nužne reforme da bi se stvorila održiva i funkcionalna država".
EU i BiH će pregovore početi već u petak, 25. novembra, kada će u Sarajevo doći evropski komesar za proširenje Oli Ren, da bi sa čelnicima BiH označio pokretanje ovog procesa. Ren je podvukao da je "sada daleko odagnana svaka mogućnost izbijanja sukoba" u Bosni. Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun rekao je da je jučerašnji dan istorijski dan za BiH i izrazio nadu da će pregovori biti okončani do oktobra 2006. On smatra i da je početak procesa ohrabrenje za strane investitore, mogućnost za nova radna mesta, bolji životni standard, kvalitetnije usluge u zdravstvu, veće penzije, kao i pretpostavka za ukidanje viznog režima.

Tihić napustio skup u SAD?

Najviši zvaničnici BiH i predstavnici SAD nastavili su juče u Vašingtonu, na 10-godišnjicu Dejtonskog sporazuma, razgovore o izmenama tog dokumenta i preuređenju BiH. AP prenosi da su zvaničnici Stejt departmenta odbili da komentarišu dosadašnji tok razgovora. Zaključci pregovora trebalo bi da budu saopšteni danas, posle susreta najviših predstavnika BiH i državnog sekretara SAD Kondolize Rajs. Dopisnik Srne iz Vašingtona javio je juče da je lider SDA napustio pregovore o ustavnim promenama u Vašingtonu - "nezadovoljan je raspravom i svojim 'tvrdim' stavovima ometa postizanje bilo kakvog dogovora". U sedištu SDA u Sarajevu informacija da je Tihić napustio pregovore nije potvrđena. Inače, hrvatski mediji ocenili su juče da je mogućnost ukidanja RS skoro nikakva.


vesti po rubrikama

^balkan

Pregovori sa EU počinju u petak
Stojanovski u Vukovaru - provokacija