GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Boško Marinković, šef sudskog depozita Okružnog suda u Beogradu, upozorava da u "mrtvačnici" nema više mesta za odlaganje

Krvavi noževi i buđava odeća na podu

Neoborivi dokazi sa mesta svirepih ubistava, bizarnih obračuna, nastranih iživljavanja manijaka ili vatrenih okršaja, drže se u špajzu od 70 kvadrata. Na postojećim policama nema više mesta, pa se predmeti drže i na patosu ili improvizovanim paletama od starih vrata

BEOGRAD - U depozitu Okružnog suda u Beogradu više nema slobodnog mesta za čuvanje stvari i predmeta, koji čine "korpus delikti" ili neoborivi dokaz sa mesta svirepih ubistava, bizarnih obračuna, nastranih iživljavanja manijaka ili vatrenih okršaja.

Ovo tvrdi Boško Marinković, šef depozita Okružnog suda u Beogradu, ističući da već četiri godine pokušava da iznađe rešenje i upozori odgovorne da preciziraju pravila za čuvanje osetljivih stvari kao što su droga, zlato, novac, pasoši, oružje i municija.

- Od 1. jula ove godine razne stvari sam morao da smestim na pod, jer na postojećim policama više nema mesta. Prinuđen sam da sve nove predmete odlažem na pod ili na improvizovanu "paletu" od starih vrata, sve dok bude mesta - upozorava Marinković, tvrdeći da u ovom specifičnom špajzu, od oko 70 kvadrata, više ne može da se udene nijedna nova polica.

Marinković, koji sebe zbog ovog problema ironično naziva čuvarom javašluka, objašnjava da u depozitu ne treba da se čuvaju pre svega droga, oružje i novac. Međutim, budućim pravilnikom bi trebalo propisati i način čuvanja, recimo, odeće žrtava.

- Ovde su jezive crne kese sa krvavom odećom, koje zaudaraju na leševe. Nedavno sam doživeo potresniju scenu kada je došla majka ubijenog mladića i tražila njegovu odeću. Došla je sa advokatom pred kraj radnog vremena i bez naloga sudije insistirale da im dam garderobu. Ispostavilo se da su pre toga, greškom sudije, odeću tražile u gradskoj policiji. Kada sam im objasnio da moraju da donesu odobrenje suda, uzvratile su teškim rečima, misleći da iz kaprica neću da im nađem stvari.

Moraju da se snalaze

Na naše pitanje da li sudski depozit može da se proširi ili preseli, predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić kaže da je rešavanje urgentnog problema u toku.
- Potrebni su projekat i novac. Mi smo budžetska ustanova i zavisimo od Ministarstva pravde Srbije. Neke stvari smo već preselili u druge prostorije, a neke tek nameravamo. Pojedine mašine, koje su zaplenjene posle hapšenja osumnjičenih za proizvodnju droge, ne bi mogle ni da stanu u sudski depozit. One su trenutno zapečaćene i sklonjene. Naravno, nisu na ulici, već su privremeno smeštene u prostorije drugog suda. Moramo da se snalazimo - kaže Siniša Važić.

Sutradan su došle s nalogom i izvinjavale mi se. Međutim, nikome nije palo na pamet da me obavesti, kako bi to pripremio i koliko-toliko tu majku poštedeo novog šoka. Kako ni ja ne znam šta se nalazi baš u svakoj kutiji i vreći, dogodilo se da sam pred njom izvadio krvavi beli džemper. Nastala je drama - majka i advokatica su počele da plaču. Dok je trajala cela procedura, majka umalo nije pala u nesvest - opisuje Marinković jedan od ekstremnih slučajeva, dodajući da je, recimo, mogao da uvije taj džemper da mu je neko najavio dolazak.

U drugom slučaju, međutim, stručna saradnica je slala dopis u depozit suda, tražeći da se jednom okrivljenom vrati mobilni telefon i da je Marinković "u što kraćem roku izvesti" o ishodu. Bilo je slučajeva da interna prepiska u Palati pravde traje i po nedelju dana, uprkos činjenici da sve može da se obavi jednim telefonskim pozivom - okretanjem lokala u istoj zgradi!

Dok stavlja gumene rukavice i pokazuje nam gaćice silovane žene, kinesku sataru kojom je Kinez zbog uvreda ranio zemljaka, "običnu" sataru kojom je žena posle nervnog sloma ubila majku sa 13 udaraca po glavi i 10 po rukama, nož umobolnog manijaka koji je silovao 14-godišnju devojčicu, Boško dodaje da veliki problem nastaje kada stvari posle obdukcije i obrade u policiji, na putu do Palate pravde, stignu i buđave.

- Na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu ne suše stvari koje su bile na stručnoj, već ih u depozit šalju kaljave, krvave i mokre, upakovane samo u najlon kese. Događalo se da se tako mokra odeća ubuđa i raspadne. Glavni dokazi su tako praktično uništeni! U jednom slučaju džemper žrtve, upucane s leđa, bio je natopljen krvlju i tako mokar spakovan u kesu. Barutne čestice, koje su ostale na njemu posle zločina, vremenom su uništene. Veštak je odbio da pregleda buđavu odeću, jer je bilo nemoguće utvrditi sa koje udaljenosti je žrtva ubijena - navodi Marinković jedan od propusta, koji nastaju zbog toga što nema pravilnika koji bi propisao kao čuvati takvu odeću.

Prema njegovim rečima, krvave stvari bi trebalo spaljivati po uslovima koje bi tek trebalo da propiše Komisija za depozit.
U drugom slučaju, veštak je tvrdio da je žrtva upucana sa više hitaca i da fali jedan projektil kao dokaz. Na kraju, veštak je taj sporni projektil pronašao u postavi jakne. Ispostavilo se da je neko napravio propust na uviđaju.

Oružje tik uz kotlarnicu

Oružje i municija po pravilu ne treba zajedno da se čuvaju, već u blindiranim protivpožarnim ormanima. Ipak, pojedini primerci oružja stoje i po 20 godina u depozitu, jer se ministar pravde i ministar policije nisu usaglasili kako da se čuva oružje. Trenutno se u depozitu čuva više od 9.000 komada raznorazne municije, sasvim nepotrebno i krajnje riskantno, kako kaže Marinković.
Cela prostorija bi trebalo da ima elektronsko obezbeđenje i da bude protivpožarno obezbeđena, ali se uprkos tome nalazi pored kotlarnice! Metalna vrata depozita trenutno su osigurana samo jednim katancem. Marinković tvrdi da u slučaju izbijanja požara vatrogasci ne bi ni smeli da intervenišu, jer bi postojala opasnost da nastradaju prilikom eksplozije municije koja se nalazi unutra.

Dokazi kao što su mobilni telefoni, kompjuteri i kompakt diskovi zaplenjeni u stanovima osumnjičenih za dečju pornografiju i trgovinu prostitutkama, ne bi trebalo da se čuvaju u podrumskoj prostoriji, gde je trenutno smešten depozit suda, jer zbog neodgovarajućih uslova mogu da budu oštećeni. Zbog nepostojanja propisa o čuvanju mobilnih telefona i dragocenosti, kao što je zlatan nakit, vlasnici tih predmeta često uludo idu od šaltera do šaltera ili ih neupućeni službenici šalju iz suda u policiju, da bi ih odande ponovo vratili u sud.

Interesantno je da takve stvari volšebno nestaju. Tek naknadnom proverom se ispostavlja da u potvrdi o oduzetim stvarima uopšte ne piše da ih je policija zaplenila, ali vlasnici to saznaju prekasno.

- Dva Bugarina su došla u sudski depozit i s punim pravom tražila oduzete mobilne telefone i nakit, iako u potvrdi o zaplenjenim stvarima nije pisalo da im je tako nešto zaista zaplenjeno. Kada sam im rekao da su džabe došli, ponovo su otišli na prijemni šalter, a službenik ih je ponovo slao kod mene - navodi Marinković.

Zlato i novac treba do stoji u posebnom - vrednosnom depozitu ili sefu. Uprkos tome, u depozitu "leže" vredni primerci nakita. Jedna zlatna narukvica ostaće upamćena po anegdoti. Naime, jedna službenica suda se slučajno zatekla u depozitu kada je zlato pakovano u kutiju i zadivljena lepotom narukvice rekla šefu depozita: "Daj mi ovo i radi mi šta hoćeš!"

Pasoši su posebna priča i novi problem. Kada oduzeti pasoši ne stignu u SUP u Ljermontovoj ulici, već ostanu u depozitu suda, to je prava fešta za osumnjičene sa više krivičnih dela. Naime, u evidenciji policije nije zavedeno da je pasoš oduzet, tako da vispreni tipovi jednostavno odjave pasoš kao izgubljen. Posle toga izvade novi i napuste zemlju.

Pored gomile "sumnjivih" stvari, koje su nečijom namernom greškom ili neznanjem dospele u podrum Palate pravde, tamo povremeno stižu i paketi droge.

Jednom prilikom zamenik tužioca je posle uviđaja poslao na prijemni šalter pola kilograma droge i naznačio da je kuriri isporuče u depozit suda. Kada je Marinković odbio da primi, paket se šetao po sudu, jer neko nije znao proceduru da se droga šalje u Odeljenje za narkotike SUP-a Beograd. Kada je kurir konačno odneo u policiju, morao je pola sata da čeka da je izmere i zavedu u njihove knjige.

Da bi se ovo stanje prevazišlo, kako je naveo Marinković u izveštaju o kritičnom stanju depozita, moguće je da Komisija za depozit u što kraćem roku reši šta treba da se uradi sa oko 300 predmeta koji nepotrebno stoje u podrumu. Problem bi mogao da bude rešen kada bi se veći broj starih predmeta izmestio u neku drugu prostoriju i tako dobio prostor za pristojan smeštaj novih predmeta.

Snežana Dž. Stojanović


vesti po rubrikama

^tema

Krvavi noževi i buđava odeća na podu
Ptičji grip - oprez da, panika ne
Pljevlja među gradovima najzagađenijim u Evropi
 
 


     


FastCounter by LinkExchange